Roll Over Peuhkurinen – I

Maagisesta Teatterista tutun Anssi Peuhkurisen nykyinen bändi Roll Over Peuhkurinen on kuin aikamatka Love Recordsin viimeiselle kvartaalille. Aikaan, jolloin Lovella oli kaikkea. Roll Over Peuhkurisessa yhdistyy Pelle Miljoona ja Kari Peitsamo King Crimsoniin, suoraviivainen paahtaminen taiderokkiin. Crimson-fiilis syntyy Timo J. Jokisen omaperäisestä kitaroinnista, Pelle ja Peitsamo kuuluvat laulu- ja tekstitystyylissä. Laulaja-lauluntekijä Peuhkurinen on myös kirjoja julkaissut runoilija, ja se kuuluu teksteissä. Vaikka olen sitä mieltä, että laulut lauluina ja runot runoina, tarttui korviini albumia kuunnellessani monta huomiota ansaitsevaa riviä. Kuten ”olen mies, jolla on kotona kokoelma pelkoja, toisilla on äänilevyjä tai runokirjoja”. Peuhkurinen ei pelkää avautumista, tekstit tuntuvat henkilökohtaisilta. Kuitenkin paikoin ironialla viillellyiltä: ”Ainainen painajaiseni on seksi.”

Roll Over Peuhkurisen musiikki on taannoista Jungle-lehden määritelmää käyttääkseni ROCKROCK. Eli kunnollista, rajua rockmusiikkia, ilman pehmennyksiä ja iskelmäflirttailua. Laulajana Peuhkurinen ei ole mikään Caruso, vaan hänen juurensa ovat punkin ja uuden aallon maaperässä. Hetken mietin, että miltä biisit kuulostaisivat Simo Hyvösen laulamana, mutta se on turhaa spekulointia: tämä on Roll Over Peuhkurinen. Peuhkurinen korostaa bändin merkitystä ja tasavertaisuutta, vaikka orkesteri kantaa hänen nimeään. Roll Over Peuhkurisen nykykokoonpano on ollut kasassa pari vuotta, vaikka nimi on ollut käytössä jo vuodesta 2013 asti. Peuhkurisen ja Jokisen lisäksi bändissä soittavat basisti Veli Porspakka ja rumpali Einari Ailasmaa.

Roll Over Peuhkurisessa on tietenkin 80-lukua, mutta myös 70-lukulaista tiedostavuutta. Päätösbiisi Liftarissa mennään jo 60-luvulle, The Doorsiin ja Jefferson Airplaneen asti. Ensikuuntelulla olin kahden loistavan aloitusbiisin (äkkiväärä indiejytä Masentuneen aapinen ja etäisesti bluesahtava Hiljaisuutta äänettä) jälkeen hieman hämmentynyt, koska meininki muuttui taiteelliseksi (Sokkotreffit) ja jopa Kingston Wallin kaltaisia itämaisia asteikkoja hyödyntäväksi (Keskelle taulua). Jo rajulla Kusipäällä kuitenkin tajusin, että tämä on Roll Over Peuhkurisen tyyli: yhdistely yllättävistä lähteistä. Esimerkiksi hidas ja liki pelottava uuden aallon blues Kuori on mahdoton määritellä miksikään muuksi kuin Roll Over Peuhkuriseksi. Blues soi Jokisen kitaroinnissa aika paljon. Blues ja proge, Robert Fripp. Lakipisteestä toiseen ja Pelkojen kokoelma -biiseissä kuuluu funkrock, jälkimmäisessa Deep Purple mk IIIn ja IVn malliin. Harmaa talous (Anna beibi palaa) on silkkaa surfia ja rautalankaa, niitä löytyy myös progehtavasta Ovista ja ikkunoista.

Roll Over Peuhkurisessa yhdistyy kotikutoisuus tiukkaan rocksoitantaan. Juuri siitä minä pidän! Muutaman biisin kohdalla ajattelin Velvet Undergroundin kovimpia rokkibiisejä. Bändin elävyys ja klikitön, riippumaton jytä tuovat hurjimmillaan mieleen Black Sabbathin ja pudasjärveläisen RuoTon. Juuristaan ja omista vaikuttajistaan Peuhkurinen mainitsee muun muassa Nicepapin, Pasi & Mysiin ja Rudin. Luonnollisesti myös Sielun Veljet, Röyhkän ja Nurmion, niitä ei kai kukaan suomalainen 80-luvulla teinivuotensa viettänyt muusikko voi jättää mainitsematta. Kyllä ne Roll Over Peuhkurisessa kuuluvat, aivan kuten ne kuuluivat jo Maagisessa Teatterissa.

Roll Over Peuhkurisen debyytti on helevetin kova kokonaisuus. Se on ajatonta musiikkia, joka tuo mieleen monta eri aikakautta. Elävää musiikkia. Ihmisten soittamaa, ei tietokoneella pilkutettua. Roll Over Peuhkurisen debyytti ansaitsisi ehdottomasti vähintään cd-julkaisun. Humu Recordsin rosteriinhan bändi kuuluisi, Ryynäselle vinkiksi tämä… Vaan hyvä näinkin. Pääasia, että rokki soi, vaikka sitten suoratoistosta.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s