Ghost Ship Navigatorsin uusi levy ennakkokuuntelussa

Kun Ghost Ship Navigatorsin biisintekijä ja kitaristi Pitkäjärvi kysyi, että haluaisinko tulla heidän studiolleen kuuntelemaan bändin tulevaa levyä ennakkoon, olin innoissani. Olenhan odottanut heiltä uutta musiikkia kuin kuuta nousevaa. Sen verran suuren vaikutuksen debyyttilevy ja pari näkemääni keikkaa tekivät. Vasta paria päivää myöhemmin mieleeni juolahti, että ehkä bändi haluaa blogimerkinnöistäni närkästyneenä vain houkutella minut johonkin, jossa voivat joukolla antaa meiksille kunnolla karatea ja suorittaa muutenkin silmitöntä väkivaltaa. Että oppisin olemaan. Otin kuitenkin riskin ja muutaman itsetuntoa vahvistavan janojuoman jälkeen löysin lauantai-iltana itseni keskeltä soittopelejä ja hämmentävän ammattimaisen näköisiä nauhoitushärpäkkeitä kuuntelemassa bändin uusia biisejä.

Yritin heti aluksi välttää turpiinvetämistä ja kehuin bändin ulkoasua ja aiemman levyn sekä nettisivujen harvinaisen tyylikästä graafista olemusta. Että kuka teillä hoitaa tämän visuaalisen puolen. Pitkäjärvi tunnusti olevansa vastuussa asiasta. Hämmentävää. Mistä näitä ihmeellisiä lahjakkuuskeskittymiä oikein sikiää? Sitä kun ei itse osaa tehdä mitään kunnolla, niin välillä suorastaan närkästyn huomatessani jonkun osaavan tehdä biisejä, soittaa, laulaa, suunnitella levynkansia yms. Perkele. Luulisi riittävän, että osaisi jotain, mutta että kaikkea.

Vaan levy soimaan. Cabinet of curiosity on tulevan julkaisun nimi. Sehän minulle sopii; kuriositeettien kabinetit olivat kuitenkin eräänlainen alkusysäys nykymuotoiselle museotoiminnalle ja minähän olen ollut monta vuotta museossa töissä. Heti tuli hyvä fiilis. Avauskappaleen nimi oli Astronomical mass of nature. Kyllä, kirjoitin kappaleiden nimet muistiin. Noita kukaan pysty ulkoa muistamaan. Laulaja-tekstittäjä Askola keksii varmaan ihan piruuttaan biiseille niin vaikeita nimiä, että pelkästään niiden kirjoittaminen on täyttä tuskaa. Saati sitten lausuminen. Biisi oli ennestään tuttu bändin keikoilta, mutta iskevä ja mieleenjäävä riffi kuulosti edelleen hienolta. Kunnon jytää, pää heiluu ja lahkeet lepattavat. Taustalla vellova kosketinsoitinmatto toi kappaleeseen syventävää lisäfiilistä.

Seuraava biisi Monsterous vermin hymyilytti. Kyllä on taas niin Black Sabbathia ja niin Heaven & Helliä, että oksat pois. Kuin suoraan allekirjoittaneelle täsmäsuunnattua riffirokkia. Kuuntelun tässä vaiheessa aloin olemaan aika hämmentynyt; mitä helvettiä laulaja Askolalle on vajaassa vuodessa tapahtunut, kun jälki on näin vakuuttavaa ja minkäänlaisesta arkailusta tai hissuttelusta ei ole jälkeäkään. Ilmeisesti biisintekijä Pitkäjärvi on ruoskinut solistia oikein kunnolla saadakseen hänestä kaiken potentiaalin irti. Ja siinä onnistunut. Debyyttilevyn lähes ainoa kritisoimisen aihe kun oli Askolan lievä vaisuus. Mutta nyt toimii! Hänestä on kasvanut persoonallinen ja miehekäs shouter. Tämä oli tosin huomattavissa jo kesän keikoilla.

Under the old oak lipesi lähes folkmaisille linjoille. Kymmenen minuutin kestossaan biisi oli ehkä hiven liian pitkä – Askolan vika, sanoi Pitkäjärvi – mutta akustiset kitarat ja sooloilun Neil Young -pörinä pitivät kuitenkin mielenkiinnon hereillä lähes koko keston ajan.

Seuraava biisi Watcher of the witches oli kuulasta, hämmentävää progea. Yritin kysellä Pitkäjärveltä, että missä tahtilajissa kappale oikein menee. Hän ei tiennyt… Oli kuulemma todella vaikeata saada biisi kulkemaan ja hän oli joutunut käymään pitkällisiä neuvotteluja rumpalin kanssa ennenkuin palaset loksahtivat kohdalleen. Askolan laulu etenkin biisin loppupuolella on todella vakuuttavaa. Ja aivan lopussa hän päästää vielä tyttömäisen kimityksensä valloilleen ja se tuo biisiin uutta ilmettä. Analysoin biisiä kuuntelutilanteessa sanomalla sen olevan ”Sabbathia ilman Sabbathia”. Pitkäjärveä nauratti. Kertoi säveltäneensä riffit nailonkielisellä Landolalla.

Through the burning star lienee levyn popein kappale Doors-henkisine urkuineen. Biisin kruunaa upea naisääni taustalauluissa. Niiden nauhoittaminen oli kuulemma melkoinen projekti, kun äänitykset piti tehdä hirveässä kiireessä lastenhoidollisten ongelmien takia. Sitä ei lopputuloksesta kuule, sen verran hienolta se kuulosti. Muistiinpanojeni perusteella biisissä oli myös jonkunlaista munkkikuorohoilotusta, mutta tässä vaiheessa kuuntelua muistikuvani alkavat syystä tai toisesta heikkenemään…

Lopetusbiisi Be my demon on hempeä, Askola laulaa kuin nuori enkeli. Sanoituksista en tunnetusti mitään ymmärrä, mutta niissä tuntuu olevan kuitenkin asiaa.

Ensitunnelmat Ghost Ship Navigatorsin tulevasta levystä ovat loistavat. Askola on petrannut laulamistaan älyttömästi ja bändi todella groovaa. Musiikki ei ole ainoastaan rock, vaan myös roll. Tyylitajuinen on sana, joka mielessäni koko ajan pyörii. Jo bändin ensimmäinen julkaisu oli lähes loistava, mutta nyt kaikki on loksahtanut paikalleen. Ghost Ship Navigators on täysin valmis bändi ihan mihin vaan. Vaikka musiikki on selkeästi 70-lukulaisen vanhakantaista, on se täysin ajatonta. Mihinkään ajan hengen mukaisiin ja nopeasti vanhentuviin soundiratkaisuihin ei ole päädytty. Tätä pystyy aivan varmasti kuuntelemaan äänimaailmansa puolesta punastelematta vielä 30 vuoden kuluttua. Viimeiset kuuntelusession aikana ruutuvihkooni vapisevalla käsialalla kirjoitetut sanat olivat: Taidetta! Jatsia! Hyvät bassot! En tiedä olivatko ne jotain yksittäistä biisiä vai koko levyä tarkoittavia kommentteja.

Hehkutuksen puolelle menee, mutta tämä ei ole maksettu mainos. Vaikka Ghost Ship Navigatorsin tyypit ovat osoittautuneet harvinaisen miellyttäviksi nuoriksi ja vanhoiksi miehiksi, niin en varmasti kehuisi, jos musa olisi paskaa. Oikeastaan ainoa kritisoimisen aihe on se, että näin ennakkokuunteluillan jälkeisenä aamuna särkee päätä. Rock’n’rollin kuuntelu on terveydelle pahasta.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s