Kuusamo ja Tavat

Olen innokas tekemään etenkin kotimaisen musiikin suhteen heräteostoksia. Tämän vuoden kenties onnistuneimmat sellaiset olivat Kuusamo- ja Tavat-yhtyeiden debyyttialbmit. Tuuleen kadonneet ostin kansikuvan perusteella, Tavat lähti mukaan levykauppiaan suosituksesta.

Kuusamossa yhdistyy Leevi and The Leavings lievän psykedeeliseen ilmaisuun, 80-lukulaiseen näkemykseen 60-luvun aurinkoisesta popista aina 70-luvun progeen Jesus & Mary Chainin kautta kierrättäen, ilman sen paikoin klaustrofobista tunnelmaa. Päätösbiisi Kuusamon kraut paljastaa jo nimellään yhden orkesteriin vaikuttaneista genreistä, vielä enemmän krautia on levyn toinen instrumentaali Delfiinit lentää. Kaliforniaan on malliesimerkki siitä miten tarpeeksi kova bändi voi tehdä rokkikansaan vetoavaa iskelmää olematta liian iskelmää. Kappaleen pitäisi soida radiossa joka päivä. Samaa sarjaa on nimibiisi. Metempsykoosissa on jonkinlaista klubihenkistä tanssimusatatsia.

Kuusamo on selkeästi suurten levykokoelmien miesten bändi. Tällaiseen tyylien ymmärrykseen ja monipuolisuuteen ei pääse ilman suurta musiikillista tietämystä ja juurien tutkimista. Bändissä on kaikki kohdallaan, yhteinen innostus ja intohimo huokuu jokaisesta nuotista. Toiseen maailmanaikaan Kuusamon nimi olisi kaikkien huulilla ja levy myisi kymmeniä tuhansia.

Tavat on Sammaleesta liuenneen kosketinsoittaja Juhani Laineen sooloprojekti tai yhtye, jolla yhtenä laulusolistina toimii Sammaleen Jan-Erik Kiviniemi. Sammal-vertailuilta ei siten voi välttyä, ja vähän ensin ihmettelin mikä on ollut Laineen motiivi lähteä tekemään uudella nimellä suunnilleen entisenkaltaista musiikkia. Tässä tapauksessa homma on kuitenkin poikkeuksellisesti mennyt niin, että yhden orkesterin jakautuminen kahdeksi on tuonut maailmaan toisen hyvän bändin. Se ei ole aivan tavanomaista, harvoin hyvästä bändistä eronnut muusikko tekee soolona tai uuden bändin kanssa yhtä hyvää musiikkia kuin se, josta lähti pois. Sammaleen uusin levy Aika laulaa on myös erinomainen, eli ilmeisesti kaikki voittivat. Jopa me kuulijat.

Vaikka Tavat ja Sammal luonnollisesti ammentavat samoista lähteistä ja kuulostavat paljon toisiltaan, on Tavat jollain tapaa emobändiä kevyempää tai ilmavampaa ilmaisua. Kevyempää, mutta ei pinnallisempaa. Tavat on myös monipuolisempi, Laineen ei ole tarvinnut miettiä onko hänen tekemänsä musiikki ”kaavaan” sopivaa. Koskettimet ovat tietenkin suuressa osassa, mieleeni tulee hetkittäin jopa Greenslade. Kiviniemen lisäksi levyllä laulaa onneksi myös Emilia Roos, hänen ansiostaan liiat Sammal-vertailut voi unohtaa: Tavat on erinomainen ihan omana itsenään. Levy-yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että Tavatin levyn kansikuvan on piirtänyt Laineen muistisairaudesta kärsivä isä. Koska olen itse iäkkäiden muistisairaiden vanhempieni omaishoitaja, antaa tuo tieto levylle melkoisesti lisäarvoa. Tykästyin levyyn kuitenkin jo ennen tätä tietoa, joten en kehu albumia pelkästään saamani kuvitteellisen vertaistuen takia.

Kuusamo ja Tavat ovat molemmat täysin ajatonta musiikkia, ja niissä on jotain muutakin yhteistä kuin levy-yhtiö Svart. Jos bändeille pitää etsiä yhteinen nimittäjä, on se selkeästi proge. Ei suorituskeskeinen, vaan inhimillinen ja lämmin proge. Molemmat bändit tekevät musiikkia, joka tuntuu sydämessä ja jonka kuuntelu on kuin kotiinpaluu. Love Recordsin henki leijuu molempien orkesterien ympärillä. Voisin tältä istumalta nimetä molemmat levyt vuoden levyiksi, mutta tänäkin vuonna on ilmestynyt niin paljon hyviä kotimaisia levyjä, että taitaa olla mahdotonta valita mitään niistä vuoden parhaaksi. Ne kaikki ovat.

Advertisement

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s