Ghost Ship Navigatorsin ylösnousemus

Kuva: Venla Kähkönen

Ghost Ship Navigatorsin ensimmäinen levy Introduction to autumn decaying and sonic depression -ep ilmestyi vuonna 2013.Täyspitkän levyn, Cabinet of curiosityn, piti ilmestyä saman vuoden syksyllä, mutta kitaristilla ja laulajalla menivät sukset ristiin, eikä virallista julkaisua koskaan tullut. Bändi kuoli ja kuopattiin. Laulaja Pete Askola valotti bändin henkilökemiaa muutama vuosi myöhemmin Scumin postuumista levystä kirjoittamassani blogimerkinnässä.

Nyt Ghost Ship Navigators on kuitenkin noussut kuolleista, hieman uudistuneella kokoonpanolla. Pete laulaa, Timo Sorsa kitaroi edelleen ja on ottanut Tomi Pitkäjärven paikan säveltäjänä. Basisti ja rumpali ovat edelleen Kare Kosonen ja Jope Kontiokorpi. Uutena soittajana mukaan on tullut viulisti ja kitaristi Sari Simmelvuo. Bändi kokoontui treenaamaan viimevuotista Uukuniemen Biisonirockia varten, innostui meidän fanien iloksi jatkamaan, ja ennen kaikkea tekemään myös uusia biisejä.

Olen huono keikoillakävijä, mutta Ghost Ship Navigatorsin keikalle olen vaivautunut useammankin kerran. Viimeksi viime viikonloppuna, eli näin uuden kokoonpanon ensimmäistä kertaa lavalla. Kävin tosin lapsieni kanssa kuuntelemassa etukäteen yhdet treenit, joten tiesin mitä tuleman pitää. Homma toimii hyvin. Musa on enemmän jykevää hissuttelua kuin aikaisempaa jytäpaahtoa. Koko bändi toimii, mutta aina jaksan hehkuttaa Artimus Pyleltä näyttävää Kontiokorpea, jonka pehmeän groove rumpalointi yhdessä basistin kanssa antaa musiikille juuri sellaisen pohjan ja grooven, jota kaikissa kunnon bändeissä on. Se on nimenomaan roll, ei niinkään rock. Ghost Ship Navigators puhaltaa selvästi yhteen hiileen nyt.

Olen saanut kuulla bändin uusia biisejä paitsi keikalla, myös demoilta. Ne ovat ehdottomasti ylösnousemuksen ja levyttämisen arvoisia. Ne eivät ole samanlaisia kuin aiemmat, mutta täysin Ghost Ship Navigatorsin kuuloisia. Pete on monipuolinen ITE-taiteilija, ja hän on väsännyt ja väsäämässä äärimmäisen epävirallista ja äärimmäisen rajoitettua itsetekemillään uniikeilla kansilla varustettua kokoelmalevyä, joka koostuu Cabinet of curiositysta ja kahdesta ekan ep:n biisistä. Levyä ei tule saamaan mistään muualta kuin Peteltä itseltään. Häneltäkin vain nätisti pyytäen ja hyvillä perusteilla, jos sittenkään…

Koska olen kirjoittanut kokoelman biiseistä jo aiemmin, en käy niitä sen kummemmin läpi. Lukekaa alun linkkien takaa löytyvät jorinat, jos mielenkiintoa löytyy. Ghost Ship Navigators on juuri sopivaa musiikkia meille suurten levykokoelmien omistajille, kuten sanonta kuuluu. ”Psykedeelistä folkrokkia lievillä proge- ja bluesvaikutteilla”, sanoo Pete. Bändin musiikissa kuuluu monenlaista vaikutetta, aina jug bandeistä stoneriin, hippihommista garageen ja The Stoogesiin, Black Sabbathista Bo Hanssoniin. Uuden kokoonpanon biisit ovat akustishenkisiä, folkkia, itämaisuutta ja slaavilaista kaihoa. Simmelvuon viulu on juuri sopiva lisä niihin tunnelmiin. Petestä on vuosien myötä tullut melkoinen theremin-virtuoosi. Livenä GSN esittää covereina muun muassa Roky Ericksonin I walked with a zombieta, The Kinksin I’m not like everybody else ja The Moody Bluesin Nights in white satinia. Ne on selkeästi valittu osoittamaan bändin monipuolista vaikutemaailmaa.

Ghost Ship Navigatorsista huokuu nyt hyvä fiilis, rakkaus musiikkiin. Toivotan bändille pitkää ikää ja toivon äkkiä kuulevani uutta musaa myös äänilevymuodossa. Sitä odotellessa voi katsella ja kuunnella vaikka vanhaa hienoa Astronomical mass of nature -videota.

Kuva: Venla Kähkönen

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s