Kaiun – Hiljaisuus

Termi ”taiderock” saa minut aina varpailleen. Se on jotain, jota kaltaiseni lähinnä bluespohjaisesta musiikista diggaava Popeda-fani ei ymmärrä. Ei edes halua ymmärtää. Haluttomuus johtuu taiderockin kuuntelijoista. Niistä, joiden on korostettava omaa erinomaisuuttaan ja snobistisesti irvailtava huonommalle musiikille. Etenkin bluesille ja Popedalle. ”Olen parempi ihminen kuin sinä, koska kuuntelen älykästä ja kyynistä kitarapoppia kukkakimppu perstaskussa.”

Kuuntelin silti itsensä nimenomaan taiderokiksi määrittelevän Kaiun-duon debyyttilevyn Hiljaisuus. Saateteksti kertoo Hiljaisuuden olevan levyllinen lauluja kuolemasta. Duon biisintekijä Jiri Mustajärvi laulaa ja soittaa kitaraa ja rummut, Juuso Keskinen soittaa bassoa ja myöskin kitaraa. En tiedä onko Jiri Mustajärvi sukua, mutta ei hän perus Popeda-fanin musaa tee.

Hiljaisuuden ensimmäiset kolme biisiä ovat sellaista taidehuokailua, jota bändin epäilinkin olevan. Minä tiedän alkaa lupaavasti levollisella urkumatolla, laulajan eteerinen ääni tuo mieleen kahdeksankymmentäluvun, ehkä siinä on pientä Keba-vivahdetta. Introna toimiva biisi antaa mielikuvituksen lentää, eikä laulua lukuunottamatta anna viitettä mitä tuleman pitää. Kitara tulee mukaan kauniilla ja rauhallisella kappaleella Huhuilla. Sen ärsyttävä rumpusäksätys häiritsee, olen allerginen modernille rytmikäsitykselle. Ensikuuntelulla pidin biisiä pituuteensa nähden hieman tapahtumaköyhänä, mutta tämä musiikki vaatii useita kuunteluita ja keskittymistä. Biisi on todella hieno. Unennäköisesti jatkaa samalla linjalla, onneksi vähemmän äryttävällä rytmillä ja viehättävillä kitarakuvioilla.

Harhaa tuo viimein mukaan rokkielementtejä, ensimmäisellä kuuntelulla vasta se herätti minut huomaamaan, että kitarabändihän Kaiun on. Tässäkin biisissä on ärsyttävää säksätystä ja laulu on samantyyppistä huokailua kautta koko levyn, mutta kun lauletaan taiteellisesti kuolemasta, ei siihen rokkihuutaminen sovi. Värinää jatkaa samaa hieman reippaampaa linjaa, ambient-suhinalla varustettu Valomeri on levyn vaikuttavimpia biisejä. Sekin on synkkä ja pitkä kuin viidenkymmenen kilometrin hiihto, mutta kotikoivusta laulaminen tuo siihen lämmintä tunnelmaa. Ambient tulee Hiljaisuudesta muutenkin mieleen: albumikokonaisuus on kuin yhtä, pienimuotoisilla mutta tärkeillä ja kohottavilla vivahteilla varustettua, meditatiivista biisiä.

Auringon toivoin on levyn vauhdikkain kappale, siinä on jopa pientä ilon pilkahdusta. Tosin en ole ihan varma, koska en ole järin tekstipainotteinen kuuntelija. On tietysti väärin jättää näin vakavassa musiikissa tekstit toisarvoiseen asemaan, mutta minkäs teet. Sataa kuolleita lintuja palauttaa albumin kuosiin, liikaa ei iloita. Komea biisi. Hiljaisuudessa päättää levyn folk-henkisesti, tyylikkäästi. Juuri sopiva päätösbiisi.

Näin. Olen väärä mies arvostelemaan tämän levyn, mutta välillä on tarpeen käydä epämukavuusalueellaan. Mainitsemistani ärsytyksenaiheista huolimatta pidin Hiljaisuuden usvaisesta, maalailevasta tunnelmasta, sekä helisevästä kitaroinnista. Jäin kaipaamaan biiseihin ja esityksiin enemmän tai isommin vaihtelua. Tällaisenaan teos jää minulle lähinnä rauhoitusmusiikiksi, jota rumpusäksätys häiritsee. Irtobiiseinä Auringon toivoin ja Sataa kuolleita lintuja erottuvat aluksi massasta, mutta useiden kuunteluiden jälkeen nekin muodostuvat osaksi kokonaisuutta.

Kuuntelin teoksen Spotifysta keskinkertaisen, oikuttelevan bluetooth-kaiuttimen kautta, oikealta levyltä ja oikeilla stereoilla tunnelma olisi varmasti ollut parempi. Kaiun on jo työstämässä toista albumiaan, aion kyllä kuunnella sen. Hiljaisuus avautuu kuuntelu kuuntelulta paremmin.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s