Mysteerilevyjä ja komerolöytöjä

Varmaan kaikille äänilevyaddikteille kertyy kaappien ja komeroiden perukoille kaikenlaisia kummallisia levyjä. Kaupanpäällisiä, mysteerilaatikko-ostoja, promoja, musiikkilehtien kylkiäisiä ja sen sellaisia. Jotain sellaisia, jotka ovat joko unohtuneet, tai joita ei ole viitsinyt tai ilennyt panna kiertoon. Erästä kadonnutta levyä etsiessäni löysin laatikollisen pahviläpysköihin pakattuja cd-sinkkuja ja vastaavia, poimin sieltä mielenkiintoisimman näköisiä kuunteluun.

Five years with Mike Bell & the Belltones -sampleri (2013) oli mukava löytö, koska juuri viime viikolla tykästyin suuresti The Mike Bell Cartelin debyyttialbumiin. Tämän promon olen viskannut laatikonpohjalle kuuntelematta, koska kansi näytti muka liikaa rockabillyltä, ja rockabilly on minulle vähän arka aihe. Pidän siitä, mutta en varauksetta. Tämä on kuitenkin erinomainen kokonaisuus, jossa yhdistyy kantri ja rockabilly, aloitusbiisi Dark side of the moon on ihan The Coffinshakersia. Varmasti poimin bändin pitkäsoiton mukaani, jahka semmoinen vastaan tulee. Eikä tuo kansi sitä paitsi miltään rockabillyltä näytä, muuten vaan hölmöltä.

Traveling Jonesin Light on me -ep (2019) on perinteistä kitararokkia. 70-lukulaista southern rock -jyräystä, jota koristellaan mukavasti Hammond-tyyppisellä urulla. Meno on autenttista, hyviä biisejä ja soittoa. Hyvä laulaja. Soundeissa on parantamisen varaa. Tästäkin orkesterista voisin ottaa tarkemmin selvää, eli nimi jää ostan kun tulee vastaan -listalle.

Pelkkä Pirttisen promo-ep (2015) on raakaa bluesia R.L. Burnsiden, Junior Kimbroughin, The Black Keysin ja Faarao Pirttikankaan malliin, suomen kielellä esitettynä. Meno on melkoista jytää, vaikka on bluesia. Tässä taitaa olla vain kitara, laulu ja rummut. Livenä toimisi varmasti kybällä, kyllä tätä levyäkin kuuntelee.

Free Electric Blues Bandin nimi on osuva, sillä bändin musisointia on vaikea määritellä, vaikka se bluesrokkia on. Mukana on kuitenkin aikamoista freejazz-kitarointia ja -huuliharppuilua. Hetkittäin tulee jopa Captain Beefheart mieleen, mutta se on vähän liikaa sanottu. Laulaja-harpisti Tero Pulkkinen on enemmän rock kuin blues. Ei mikään Caruso, mutta jotain sympaattista hänen ääntelyssään on. Zäng, zäng, zäng -ep (2019) on melkoista remellystä, tulin siitä hyvälle tuulelle. Free Electric Blues Band on nimensä veroinen.

Ja kappas! Kasasta löytyi myös toinen saman bändin ep, We are free, samalta vuodelta. Aloitusbiisi Revenge on ihan progea, muutenkin kuin kuuden minuutin pituudeltaan. Hieno eepos, köyhän miehen King Crimson. Melkein. Tai enemmän tämä kuulostaa kotimaiselta 70-luvun alun kehittyvältä musiikilta. Kuten myös toinen biisi Afraid of angry women. Kari Torvinen on kunnon kitarasankari. Oikein mainio ep, vaikka mukaan mahtuu humoristinen kantribiisikin. Bändin progekaan ei ole liian vakavailmeistä meininkiä, vaan hauskanpitoa. Siirrän ilman muuta Free Electric Blues Bandin ep:t laatikosta levyhyllyyni ja ostan täyspitkän, jos tulee vastaan.

Hard Roadin cd-single Burn/Aniwa (2019) on melko mainiota bluesia. Hieman tulee Rytmi Urbano mieleen, mutta samaan ammattimaisuuteen ei Hard Road pääse. Mervi Rääpysjärvi on amatöörimäisyydessään persoonallisen kiehtova laulaja, ja mieluummin kuulisin hänen laulavan suomeksi. Hard Roadissa on sellaista otetta, että pitää selvittää löytyykö bändiltä muita julkaisuja. Tuottajan kohdalla lukee muuten Markojuhani Rautavaara.

Olipas tämä onnistunut iltapuhde, näköjään kaappien koluaminen kannattaa. Kalliiksi tällainen tietenkin tulee, parempi olisi jättää unohtuneet levyt sinne missä ne ovat. Mutta äänilevyt tykkäävät siitä, että niitä kuunnellaan. Ei kukaan halua olla komerossa tai seinäruusuna.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s