Tohtori Mustajärvi, otaksun

Pate Mustajärvi on saanut arvoisensa kirjan, Tina Finnin toimittaman Tohtori Mustajärvi, otaksun : Pate Mustajärven sanoituksia. Vesa Kontiaisen Popeda-kirja Ilikeesti kiitää on erinomainen historiikki, Tohtori Mustajärvi, otaksun valottaa Mustajärven persoonaa ja henkistä elämää hänen tekemiensä laulutekstien kautta. Parhaiten kirjasta voi nauttia, jos Popedan tarina on jossain määrin ennestään tuttu, mutta tekstien kautta käydään läpi myös Popedan historiaa. Tohtori Mustajärvi, otaksun sopii siis niin Popeda-aloittelijoille kuin meille syventävät opinnot aiheesta jo suorittaneille.

Kirja korostaa Mustajärven lukeneisuutta. Meille faneille on jo pitkään ollut selvää, että Mustajärvi on paitsi kirjansa lukenut, myös suvaitsevainen humanisti ja terveellä tavalla isänmaallinen kunnon kansalainen. Vain hänen rock’n’roll-roolinsa tunteville asia saattaa tulla yllätyksenä. Vaikka pitäisi olla selvää, että mies joka on tehnyt kymmenittäin, jos ei sadoittain, laulutekstejä, on jostain ammentanut kirjallisen lahjakkuuteensa. Eikä sitä muualta voi ammentaa kuin kirjoista.

Mustajärven teksteistä löytyy viittauksia ainakin Giovanni Guareschiin, Mika Waltariin, Väinö Linnaan, Irwin Shawiin ja David Morrelliin, mutkan kautta jopa Ernest Hemingwayhin. Eläinten vallankumous -biisi ei Mustajärven mukaan liity George Orwelliin, vaan Nuoriin leijoniin. Tätä on toki vaikea uskoa, kun lauletaan ”maassa jota sika johtaa, porsaat pyrkii ylöspäin.” Mustajärven teksteissä on myös kansanperinnettä, etenkin kun hän kertoo ratakiskontaivuttamoilla ja keikkamatkoillaan kuulemiaan tarinoita tai entisistä ajoista Ikurissa. Esimerkiksi kappaleessa Pohjantähden alla yhdistyy sekä kirjallisuus, että suullinen kansanperinne. Jonkun verran Popedan lauluissa on myös yhteiskunnallista kantaaottavuutta, esimerkkinä Kuinka kummassa voikin käydä näin. Tarinankertojana Mustajärvi on kenties parhaimmillaan tuoreimmalla soololevyllään Teillä oli nimet, ja kerran te kuljitte täällä. ”Huomaan, että kirjoittamani tekstit ovat useimmiten saaneet alkunsa lukemastani kirjasta, näkemästäni elokuvasta, uutisista taikka joko koetusta tai kuullusta tarinasta.”

Eivät kaikki Mustajärven tekstit mitään korkeakirjallisuutta ole, en yritä uudelleenkirjoittaa popedalaisten historiaa läpeensä taiteellisiksi ja intertekstuaalisia viiteitä teksteissään kylväviksi älyköiksi. Kyllä bändi panemisesta ja viinanjuonnistakin laulaa. Mutta se on elämää ja samoista aiheista kotimainen kirjallisuuskin ihan riittävästi kertoo. Mustajärven ja Tapani Mikkosen oudoimmat sanoitukset ovat sellaista tajunnanvirta-huuhaata, että pakko niillekin on arwoa antaa. Vaikka ne joskus rasittavat. Sitäkin suomirock on, rasittavaa ja enemmän tai vähemmän kekseliästä sanataidetta.

Olen odottanut Pate Mustajärvestä tällaista kirjaa, nyt se on siinä. Kirja on saatavissa myös äänikirjamuodossa, Mustajärven itsensä lukemana ja musiikilla varustettuna. Vaan valitettavasti vain diginä. Kyllä tällainen pitäisi fyysisenä levynä saada, kirjaston asiakkaatkin olisivat sellaisesta hyvillään. Hankalaksi menee elämä kaltaisellani tavaran ystävällä. Toisaalta, tiedän miltä Mustajärven ääni kuulostaa ja levyhyllystäni löytyy sekä Popedan koko tuotanto, että kaikki Mustajärven soololevyt, joten turhasta urputan. Kirja riittää minulle.

Kävin muutama viikko sitten Kasarin lapset -podcastissa puhumassa Popedasta, ja sain muun muassa sellaista palautetta, että ”tämän kuuntelemisen jälkeen minun on suhtauduttava Popedaan hieman eri tavalla”. Samaa saattaa aiheuttaa tämä kirja.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s