Rautavaara WorldOrchestra – Puukko

Miltä kuulostaa orkesteri, joka esittää kansanmusiikkia, taidemusiikkia, rockmusiikkia, bluesia ja funkya jazzia? Miltä kuulostaa Piirpauken, Gringos Locosin, Tanssiorkesteri Markojuhani Rautavaaran ja Värttinän yhdistelmä. Se kuulostaa Rautavaara WorldOrchestralta. Ja ihan hemmetin hyvältä.

Markojuhani Rautavaaran johtaman RWOn ainokainen julkaisu Puukko (2008) on musiikkia, joka kelpaisi Kaustisille, Ruisrokkiin, Pori Jazzeille ja Finlandia-taloon. Juuri näin pitää rokittaa kansanmusiikkia ja päinvastoin. Piirpauke on ilmeinen vertailukohta, Sakari Kukko onkin Puukolla isossa osassa. Kukko tekee levystä kuin levystä kiinnostavan, minulle hän on säveltäjänä ja taiteilijana Sibeliuksesta seuraava.

Puukolla on myös ihan oikea Sibelius-yhteys, koska Markojuhanin isä paitsi tapasi Sibeliuksen pariin otteeseen saatuaan häneltä stipendin opiskelujaan varten, oli myös yksi hänen arkkunsa kantajista. Näin se perinne jatkuu isästä poikaan, yhteys aiempiin polviin säilyy. Einojuhani Rautavaaran Angel of light on muuten yksi omia taidemusiikkisuosikkejani Sibeliuksen teosten ohella.

Minulla on ennestään viisi Markojuhani Rautavaaran levyä, ne kaikki ovat hyviä. Monien jo aikamiehen ikään päässeiden artistien tavoin Rautavaara elää nyt reilusti keski-ikäisenä luomisensa kukoistusvaihetta ja hän on kahdella edellisellä levyllään Lauluja Käärmesaaresta ja Merisää löytänyt jonkinlaisen kadehdittava tasapainon ja tyyneyden muusikkoudessaan ja musiikissaan.

Puukko poikkeaa aika paljon Rautavaaran muusta tuotannosta, osoittaen artistin laaja-alaisuuden ja muuntautumiskyvyn. Poikkeaa, vaikka levyllä on kaikuja aina Tanssiorkesteri Rautavaaran Yliannostus-levyltä asti. Puukolla Rautavaara laulaa hurjemmin kuin millään muulla levyllään, äänessä on rajuimmillaan samaa uskottavuutta kuin Blind Willie Johnsonilla ja Faarao Pirttikankaalla.

Heti aloitusbiisi Viinan kiro näyttää missä mennään, eli Kukon itämaisilla pilleillä varustetussa kansanmusiikkitatsisessa rockmusiikissa. Kovimmillaan rockmeininki on kappaleessa Tanssikaa ja huojukaa! sekä Kim Wistin hurjan heavykitarasoolon omaavassa jytässä Hyvä kansa. Päivänäkemätön on silkkaa jatsia funkilla, mutta iso osa levystä on myös laulelmallista, modernia kansanmusiikkia rock- ja jatsi-twistillä. Värttinämäisillään bändi on Ismo Alangolta kuulostavassa Itketysvirressä. Muta Mannisen sliden kruunaama, surun kauneutta ylistävä liki lennonmainen Avohakkuu voisi hyvinkin olla radiohitti.

Kukon lisäksi Puukolla on muutenkin vakuuttava henkilöstö: Manninen, Tipe Johnson, Masa Maijanen ja Miri Miettinen (eli se Gringos Locos), Susan Aho (Värttinä), Wist (Tanssiorkesteri Markojuhani Rautavaara), Johanna Vilja (nykyisin Mantere), accapellakvartetti Inehmo ja Rautavaaran soololevyiltä tutut Kimmo Lehtiö ja Teri Mantere. Rautavaara itse laulaa ja soittaa vaikka mitä. Puukon kappaleet ovat kaikki Rautavaaran sävellyksiä, samoin sanoituksiltaan hänen käsialaansa muutamaa traditionaalia lukuunottamatta.

Puukko on kauttaaltaan erinomainen albumi. Kaikessa kuuluu huikea ammattitaito ja groove, vaikka Puukko ei ole soittotaitokeskeistä suoritusmusiikkia. Pääpaino on biiseissä, tunnelmassa ja meiningissä.

Rautavaara WorldOrchestrassa kuuluu piirpaukemainen suomalaisuus. Sellainen suomalaisuus, joka ei ole nurkkakuntaista, vaan kansainvälistä kulttuurien yhteensulautumaa. Juuri sitä mitä Suomi on, ja juuri sellaista tyylien omaleimaista fuusioitumaa, josta meiksi diggaa. Tällä tavalla syntyy vanhasta perinteestä uutta ja innovatiivista musiikkia. Näin on syntynyt blues ja jazz, näin on syntynyt rock’n’roll. RWO on osa vuosisatojen musiikillista jatkumoa.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s