Ajospään HiFi – Maalaispimeää

Ajospään HiFin Maalaispimeää on keski-ikäisten levy. Siinä soi nuoruus- ja kotiseutunostalgia, vanhenemisen ja kuoleman odotus, haikeus. Keski-ikäiset ajatukset. Ennen kaikkea siinä soi kova rock, ja kova rock on keski-ikäisten hommaa.

Jos Maalaispimeää kuulostaa tutulta, on siihen syynsä: Ajospään HiFissä soittavat laulaja-kitaristi Manne Ikonen, kitaristi Mikko Karjalainen, basisti Tapani Lehtonen ja rumpali Tero Pekkarinen. Ajospään HiFi on siis BetoniHank uudella nimellä. En tiedä miksi nimi on vaihtunut, kai sille joku järkiperuste on. Ehkä Ajospään HiFin musiikki on parempaa, sillä en muista BetoniHankista juuri mitään, vaikka heidän ainoa albuminsa levyhyllystäni löytyykin.

Maalaispimeää tärähtää käyntiin levyn tunnelmaa kuvastavalla biisillä Puhutaan hetki kuolemasta. Se kertoo missä mennään, rajussa ja melodisessa suomirockissa. Paino sanalla rock. Kitarointi hivelee korvia, Ikonen laulaa hienosti, hienostelematta. Bändi rokkaa, mättää ja kulkee. Musiikki vaihtelee liekkipaitaisen katurokin, kieron ysäri-indien ja instrumentaalisurfin kautta suoraan perusrokkiin ja jopa heavyriffailuun. Iskelmä loistaa poissaolollaan, vaikka Karjalaisella on historiaa myös siltä alalta.

Nuoruus- ja kotiseutunostalgia ilmenee esimerkiksi biiseissä Ettei tarvitse kysyä (”meidän pitäisi puhua niillä lapsuuden murteilla joilla puhumme jälleen, kun dementia iskee”), Hiitolanjoki (”roikutaan rautatiesillalla, katsellaan virran pyörteisiin, pelataan ystävyysotteluja Parikkalaa vastaan”) ja valitettavasti myös edelleen ja aina ajankohtaisessa punaniskakuvauksessa Pahaa sanottavaa (”jätkät saapuu, niil’ on vakava mieli, ne ei hymyile, ne murjottaa, niil’ on maiharit ja terävä kieli, ei kannata jututtaa). Se on sitä todellista maalaispimeyttä se. Vanhenemista ja kuolemaa käsitellään Uudessa testamentissa lasten silmin (”ja me aitassa kuunnellaan, kun ne laskee ryijyjään”).

Ajospään HiFin musiikki on rajua, kaunista ja haikeaa. Siinä kuuluu soittajien aiemmat vaiheet, he ovat tyylinsä löytäneet ja pitävät siitä kiinni. Tällainen musiikki on ääniraitaa X-sukupolvelle ja se edustaa omalla tavallaan samanlaista pysyvyyttä kuin Hurriganes, Lynyrd Skynyrd ja AC/DC, eli kuulijoita löytyy vuosikymmenestä toiseen.

Olen iloinen tästä levystä. Aina odotan musiikkia, jonka tekemisessä on mukana Mikko Karjalainen. Karjalainen kävi 80-luvulla samaa lukiota kuin minä. Katsoin häntä salaa ja arasti ylöspäin, koska hän oli jo tuolloin huikea muusikko, soitti bändeissä (Kiima, Porsaanreikä, Twilight Dzouns and the Full Moon Shiners, myöhemmin Fridge) ja teki biisejä. Hän on tehnyt musiikkia koko ikänsä, vaikka ei koskaan ole pyörinyt parrasvaloissa. Maalaispimeän sävellykset on merkitty koko bändin nimiin, Karjalainen on tehnyt kaikki sanoitukset. Musiikki kuulostaa siltä mitä muistan kuulleeni Karjalaisen c-kaseteilta jo yli kolmekymmentä vuotta sitten. Ajospään HiFi on ajaton.

On hienoa, että keski-ikäiset miehet jatkavat ikuista nuoruuttaan rokkia soittamalla, on ilo kuulla ikätoverieni tekemää komeaa rockmusiikkia. Se lohduttaa, kun välillä tunnen itseni jälkeenjääneeksi kylähulluksi äänilevyjen kanssa vehdatessani: kyllä jotkut muutkin ovat edelleen sekaisin rock’n’rollista.

Muuten olen sitä mieltä, että kun kerran on jonkun murteen oppinut, mitä sitä elämän kaltaisen pienen välivaiheen takia joksikin muuksi muuttamaan.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Ajospään HiFi – Maalaispimeää

  1. Repo, Kimmo Tapani sanoo:

    Kiitos vinkistä ja moi! En ollut tästä tietoinenkaan, mutta on tutustuttava.

    Niin on, jotta meidän täytyy tehdä pian se, minkä aiomme saada tehdyksi. Kiertää hengen pellolle, milloin varjo osuu näreen kohalle.

    Nyt kun tuli puheeksi- I miss you Twilight.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s