Jukka Nissinen – III

”Kohta viisitoista miljoonaa ihmistä diggaa vain Jukka Nissistä.”

Vieremän kuplettikeisari valmistautuu maailmanvalloitukseen, kansiteksteissäkin on avattu biisien taustat ulkomaankielellä. Ja mikäs on valmistautuessa, Jukka Nissisen kolmas soololevy on miehen paras sellainen.

Minulla otti aikansa ymmärtää Nissisen musiikin ja tekstien olemus. Nissinen on jotenkin niin tavallinen. Sitten tajusin, että hän on kansanlaulaja. Juuri sen tavallisuutensa takia. Nissisen ei ole sottiisia ja polkkaa -tyylistä kansanmusiikkia, vaan musiikkia kansalle. Meille, minulle. Hän on mies, johon melkoniemeläinen 50+ -rokkidiggari pystyy samaistumaan. Näin vuosi sitten Nissisen baarissa Kuopiossa, Humu-klubilla. En esiintymässä, vaan asiakkaana. Onneksi en mennyt hänelle mitään höpöttämään. Muistaakseni… Olin iloinen, kun näin Nissisen polttavan pikkusikaria. Nissinen ei siis ole mikään terveysintoilija ja meitä tasamaan tallaajia parempi, vaan parransängessä ja kumisaappaissa kulkeva suomalainen mies. Kansan mies. Varmasti juo kaljaakin. Ihan kuin me muutkin huonot ihmiset, jotka emme saa epäterveellisiä elämäntapojamme kuriin.

Nissinen laulaa asioista, jotka ovat läheisiä suomalaisille. Keski-ikäisille suomalaisille. Hänen laulunsa eivät kuitenkaan ole perinteistä melankolista miesjollotusta, vaan tavallista asiaa tavallisista asioista tavallisille ihmisille. Hän laulaa kahvinjuonnista, kenkien riisumisesta kylään mennessä, perunasta. Masentuneesta runkkarista ja aikuisten ihmisten välisestä seksistä. Rakkaudesta ja kuolemasta. Jos nyt joskus vähän jostain kirkonpolttajasta tai stalkkerista, niin senkin ymmärtäen.

Perinteiseen suomalaiseen tapaan Nissinen käsittelee arkisia laulunaiheitaan humoristisesti, olematta kuitenkaan kertakäyttövitsailua. En ole huumorimusiikin ystävä, mutta jos kuuntelee suomirokkia, jos on elänyt lapsuutensa ja kasvanut aikuiseksi Juicen, Popedan ja Eppujen tahdittamana, on humoristisuus pakko hyväksyä. Nissisen tyyli on ihan omansa, en osaa verrata häntä edes kupleteista ensimmäiseksi mieleeni tuleviin Veikko Laviin tai Jaakko Teppoon. Tai Leskiseen. Nissinen on syvällinen yrittämättä olla liian viisas.

Nissinen kolmas, jälleen kerran komeisiin kansiin pakattu, soololevy on täynnänsä hittibiisejä. (Vittu jes) Tää on mahtavaa, Kaikkien aikojen darrojen darra, Peruna on perusruokaa ja Electric susimies. Hyttysestä voisi tulla peruskoulun musiikkituntien hitti vanhan ”saaliiksi sain hyttysen” -renkutuksen tilalle: ”kova bändi Kuyss on, kovempi kuin QOTSA.” Se on sitten eri asia tulevatko nämä potentiaaliset hitit Radio Suomessa soimaan. Jukka Nissinen on maamme arkisin rokkitähti, häntä on aikea kuvitella kekkuloimassa television viihdeohjelmissa tai Iltapaskan lööpeissä julkisuutta saadakseen. Ja julkisuus se kai saa biisit radiossa soimaan, luulen ma.

Kansan laulaja Nissinen on rillumarei-perinteen jatkumoa rock’n’roll-twistillä. Alan terminologia on hallussa, tekstit eivät ole mitään hellyys-iskelmää: ”Se oli panoteetä, se häivytti estot, tuntiviisarilla mitattiin aktin kesto.” Silkkaa sixty minute mania, kuten olla pitää. Ei kansa kaipaa turhia hienosteluja, kysykää vaikka Gösta Sundqvistilta.

Vaikka Nissisen kolmas on julkaistu hänen omalla nimellään, on se selkästi myös bändilevy. Nissinen ei vättämättä tarvitsisi bändiä, hänen ensimmäinen yksin tehty soololeynsä toimi komeasti, mutta JN Band on kerrassaan erinomainen ja muutos trubaduurihommiin verrattuna on suunnilleen sama kuin Dylanilla silloin aikanaan: molempi parempi, mutta sähkökitara on aina sähkökitara.

Nissisellä on vauhti päällä. Vuosi sitten ilmestyi erinomainen yhteislevy Bizzarron kanssa, keväällä loistava single Black Peiderin kanssa ja nyt tämä. Tämä upea kolmas soololevy. On niitä jotka meinaavat, ja sitten on niitä jotka tekevät.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s