T. Sameli Rajala – Electric Rajala

Nupit kaakkoon, T. Sameli Rajala on tehnyt rokkilevyn! On, vaikka jo toisella biisillä pannaan jatsiksi. Levyn nimi on Electric Rajala. Se on albumille hyvä nimi, Electric Rajala on Electric Mudin kaltainen irtiotto aiemmasta.

Tykästyin Rajalan aiempaan levyyn The sauce ns. täpöllä. Kun kuulin häneltä ilmestyneen uuden levyn, ja huomasin Jukka Gustavsonin olevan siinä mukana, en ollut pysyä housuissani. Levy on saatava heti! Electric Rajala ei ensikuulemalta ollut kuitenkaan samanlainen lekaa otsaan -kokemus kuin The sauce. Olin hämmentynyt. Että mitä nyt?

Hämmennys vaihtui ihastukseen yön yli nukuttuani ja toisen kerran levyn kuunneltuani. Tämähän on loistava! The truth will rock you avaa pelin reippaasti perinteisen bluesrockin keinoin. Hieno esitys, joka vielä antoi odottaa aika perinteistä kamaa. Sitten meininki muuttui, ja jo mainitsemani jatsi Distracted paljasti Electric Rajalan hengen: T. Sameli Rajala tekee mitä haluaa. Huikea osaaminen tai alan musiikin kiveen hakatut perinteet eivät rajoita hänen soittamistaan ja mielikuvitustaan. Rajala eroaa monista muista nykyisistä taitavista blueskitaristeista siinä, että hänen soittonsa koskettaa. Se ei ole sofistikoitunutta, se on alkukantaista. Siinä on sitä paljon puhuttua tunnetta, eli voimaa ja irvistystä. Elettyä elämää. Rajala on samalla tavalla näkemyksellinen ja omaperäinen soittaja kuin Kuloniemi ja Raulamo.

Burning of the midnight lampissa Rajala osoittaa muuntumiskykynsä laulajana, hän kuulostaa hämmästyttävän paljon Hendrixiltä. Versio on komea ja se psykedelittää alkuperäisesitystä entisestään. Kehuin Rajalan laulun jo The saucen kohdalla ja korostan samaa asiaa taas. Tällä kertaa mukana ei ole vierailevia solisteja, niitä ei tarvitse olla. Muutenkin Rajalan bändissä soittavat eri miehet kuin The saucella: Jan-Olof Strandberg basso, Kari Jokiaho rummut, Gustavson urut ja Good Rockin’ Kempas huuliharppu. Ehkä suuri sankarini Gustavson olisi kuitenkin voinut laulaa jotain… No, hyvä näinkin. Gustavsonin mukanaolo luo levylle omanlaistansa magiaa.

Jimmy James kuuluu myös kauniissa instrumentaalissa Blues for Sofia. Roaster sen sijaan jatkaa riitasointuisuudessaan Distractedin linjaa, vähemmällä jatsilla. Rajala osaa soittaa mitä vaan, mutta ei anna sen rajoittaa tekemistään. Hän soittaa väärin ja lujaa silloin kun pitää soittaa väärin ja lujaa. Good Rockin’ Kempaksen huuliharpun tähdittämä Stop breaking down vie kuulijan bluesin alkulähteille. Bluesin autenttisuudesta on käyty kiivasta väittelyä varmaan jo puuvillapelloilta asti, mutta Stop breaking downia aidompaa ei bluesin tarvitse olla.

Moaning for molasses on raju instrumentaali. Come into my arms on tavallaan perus bluesrock, mutta Rajalan hulluuden rajamailla liikkuva kitarointi tekee siitä mielenkiintoisen. These boots are made for walking bluesintaa ja hidastaa Nancy Sinatran klassikon aika kipeän kuuloiseksi. Osa levyn biiseistä on siis Rajalan omia, osa covereita. Mikä on mitäkin, sillä ei ole väliä, Rajala tekee covereista itsensä näköisiä.

The ballad of Jackson Pollock -instrumentaali ei varmasti ole vahingossa tuon niminen. Rajala on oman elämänsä Pollock, näennäisen sattumanvaraisesti nuottejaan maailmalle viskelevä suuri taiteilija. Electric Rajala jakaa varmasti mielipiteitä Pollockin tavoin. Levyn päättää komeasti omaperäiseen tyyliin esitetty slidevetoinen Finlandia.

Viimeistään Electric Rajalan pitäisi herättää alan toimijat ja harrastajat huomaamaan T. Samelin osaaminen, hänen erinomaisuutensa ja omaperäisyytensä soittajana ja laulajana. Hänellä on alan perinteet hallussa ja hän uudistaa niitä pitämällä jalkansa kuitenkin tiukasti maassa, juuriaan kunnioittaen. En näe mitään syytä miksi Rajalasta ei tulisi seuraavaa kotimaista, kaikkien hehkuttamaa vientiartistia juurimusiikin saralla.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s