Jarkka Rissanen & Sons of the Desert – Cargo

Hyllyyni on kertynyt useita Jarkka Rissasen eri kokoonpanojen äänilevyjä. Rissasen nimi on laadun tae tyylikkäästä, bluespohjaisesta kitaramusiikista diggaaville. Hän ammentaa laajasti alan historiasta gospelia myöten ja on Ry Cooderin tapainen mestari elokuvallisten tunnelmien maalailussa.

Jarkka Rissanen & Sons of the Desertin uusi levy Cargo jatkaa ja ei jatka edeltäjänsä Hybrid soulin linjoilla. Basisti on vaihtunut Tatu Backista Ilpo Komulaiseen, muuten kokoonpano on sama kuin Hybrid soulilla, eli Rissanen, Markus Väisänen ja Esa Kärki. Hybrid soul oli hieman rytmikkäämpää ja hämyisempää kamaa, Cargo on enemmän blues. Rytmikkyys ja tanssittavuus on silti edelleen olennainen osa bändiä, monet biiseistä ovat illan viimeisiä hitaita. Vanhan toistoa Cargo ei ole.

Levyn aloittava Tomcat yhdistää jännästi viihteellistä ja iskelmällistä melodiaa pehmeästi funkahtavaan rentoiluun. Rocking chair on nimensä mukainen keinuvan rauhallinen slidetyylittely ja nimibiisi levyn rajuinta osastoa, eikä silti kovin raju. Siinä on sitä kaukana väijyvää voimaa ja hurjuutta, josta erityisesti pidän. Roll call on kontekstissaan jopa vauhtibiisi, suorastaan santanamainen rytmi-iloittelu. A-puolen päättävä Tofu queen on melankolisen reipas. Pitää kai yrittää joskus tehdä ruokaa tofusta, perilliseni kun ovat itseäni tietoisempia ympäristöstä.

B-puolen aloittava syvä slideblues Pow-wow on levyn juurevinta osastoa, sitä meiksin musaa. Toki koko levy on meiksin musaa. Mouse trapin raskaassa tanssittavuudessa pyrkii slaavilainen kaiho mukavasti esiin. The bull on heavya funkkia, nimibiisin ohella levyn rokeinta osastoa. Pitkä Once upon a time päättää levyn tyylikkäästi. Se vie kuulijan matkalle jonnekin rauhalliseen, mutta hieman pelottavaankin paikkaan. Olo on kuin lapsena televisiosta vanhaa jännityselokuvaa yksin katsoessa.

Cargo ei yllätä, se on just niin hyvä kuin oletinkin sen olevan. Sen tunnelma on meditatiivisen seesteinen, eikä se yritä olla nuorisomusiikkia. Cargo on kokeneiden miesten hiljaisen vahvuuden näyte, jonka näennäisessä keveydessä on voimaa takana. Osaaminen ja ymmärrys kuuluu joka nuotissa, hallussa on sekä muoto että sisältö.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s