Vehje – Terveisiä

Savo-Karjala on saanut Heikki Turusen rinnalle uuden äänen. Uuden sukupolven äänen, 2020-luvun äänen. Sen äänen nimi on Vehje. Vehje on hc-punkkia, heavya ja metallia soittava rokkiorkesteri.

Humu Recordsin julkaiseman Vehkeen ensilevyn Terveisiä kannessa on Hippo. Äärikeskustalaisesta suvusta ja perheestä kotoisin olevana pikkupoikana keräsin 1970-luvulla pennejäni Osuuspankin säästöpossuun, Hippoon. Joskus jopa markkoja. Ahkerasti keräsin, säästin tulevia tarpeitani varten. Sitten tuli 80-luku. Huomasin, että voiveitsellä sai kaivettua ne pennit ja markat ulos Hiposta. Ostin niillä kasetteja. Kasetit olivat ne tulevat tarpeeni.

Säästäminen jäi, mutta parikymmentä vuotta myöhemmin rakkaat lapseni joutuivat osallistumaan Hippokisoihin. Tyttäreni pärjäsi hyvin, etenkin pallonheitossa hän yllätti kaikki: toiset yrittivät heittää oikeaoppisesti yläkautta, tyttäreni vippasi alakautta kauden kärkituloksen. Hiihtämisessä hän oli aina palkintopallilla, vaikka suostui sivakoimaan vain perinteisellä. Pari vuotta myöhemmin poikani oli joka lajissa viimeinen. Häntä kiinnosti urheilua enemmän Eppu Normaali, Maukka Perusjätkä, The Trashmen ja Hevisaurus. Rock’n’roll pelasti poikani urheilulta, hieman myöhemmin Sipilän hallitus minut keskustalaisuudelta.

Osasikohan Vehje-yhtye arvata, miten syvälle muistoihin heidän ep-levynsä kansikuva pienen ihmisen vie. Onneksi hyviin muistoihin. Vehje on hyvän mielen musiikkia, vaikka se laulaa vakavista asioista. Huumorilla. Huumori musiikissa on vaikea asia. Vehje onnistuu siinä. Vehkeen tekstit käsittelevät muun muassa unettomuutta, digiväsymystä, postimyyntiä, arjen jatkuvaa työläyttä verokortteineen, vaarallisine astiakaappeineen ja kiintoavaimineen.

Vehkeen huumori ei ole päälleliimattua väkisinnaurattamista, se ei ole huovismaisen salaivaista. Se vain on. Siinä todetaan vituttava ja ahistava asia siten, että se naurattaa. ”Miten se on kello taas puol kaks yöllä. Miten se kello on taas vitun puol kaks yöllä. Aina kun kelloo vilkaisen se on vittu puol kaks yöllä. Miten kello voi aina olla yö!?” Tuttua tarinaa meille huonounisille. ”Ikinä saa nukuttua. Vittu puhelinta tuijottaa, puol yötä. Aikunen mies, farkut jalassa, hampaat pesemättä.”

Vakavimmillaan Vehje krititisoi ylikulutus- ja digielämäämme ja tiivistää sen biiseissä Puhelin ja Homo sapiens:

”Miten minun koko elämä voi olla yhtä puhelimen ehtimistä!”
”Mitä ottasit tältä sivulta? No koko vitun sivun! Niin minäkin.”

Terveisiä-ep on järjettömän kova, niin musiikillisesti kuin tekstillisesti. Vehkeen jäsenistöstä löytyy äijiä ainakin Faarao Pirttikankaan taustalta ja The Country Darkista. Soitto kulkee ja jyrää, kokemus ja osaaminen kuuluvat. Osaaminen ilmenee myös orkesterin nopeudessa: ensimmäisenä treeniviikonloppunaan he tekivät biisit, toisena viikonloppuna levyn, kolmantena viikonloppuna äänittivät jo seuraavan levyn biisit. Vehkeen musiikissa on vaarana se, että hc-jengille se on liian metallia ja metallijengille liian hooceetä. Toisaalta tämän pitäisi kyllä iskeä ihan kaikille genretyksestä riippumatta. Niin hyviä biisejä, soittoa ja tulkintaa levyllä on.

Siihen savokarjalaisuuteen ja Heikki Turuseen ajatukseni kulkeutuivat osittain laulajan murteen takia. Murre toimii, kuulostaa luonnolliselta. Ei television viihdeohjelmien idioottisavolaisuudelta. Murre yhdistettynä savokarjalaiseen kieroon huumoriin, negatiivisuuden kaapuun puettuun positiivisuuteen, lämmittää mieltäni. Olen samaa heimoa ja sukua kuin Vehje, nauran pirullisesti kyynelten läpi.

Vuosi sitten huhtikuussa Humu Records julkaisi joku iiriksen debyytti-lp:n, nimesin sen heti vuoden 2020 parhaaksi albumiksi. Teen nyt 2021 saman Vehkeen Terveisiä-ep:n kanssa. Ei tästä kovempaa voi tulla. Jos eivät sitten julkaise toisenkin levyn tänä vuonna, ja jos se ei sitten mene jo ihan mörrin perseeseen.

Advertisement

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s