Nemesis & Juha-Matti Rautiainen – Off the map

Suku on pahin. Tai siis paras: Kimmo-serkku löi käteeni komean Off the map -cd:n. Sen on säveltänyt ja soittanut Nemesis & Juha-Matti Rautiainen -kollektiivi, ulkoasun on Kimmo suunnitellut ja tehnyt. Heikkilä.

Nemesis on syntikoita ja muita suhinalaitteita soittavat Ami Hassinen ja Joni Virtanen, ilmeisesti vierailevana tähtenä on mukana basisti-syntetisaattoroija Rautiainen. Soittotaidoton Heikkilä on kreditoitu osaksi orkesteria, koska hän on musiikin visualisoinnin lisäksi ideoinut kokonaisuutta.

Off the map on perinteistä ambient-musiikkia. Tuhtia, turvallista ja harrasta, jykeväsoundista suhinaa, hurinaa ja pimputusta, vähän myös pulputusta ja kilkutusta. Kuuntelen sitä sujuvasti, jopa nauttien, mutta sanoa en siitä mitään osaa. Kysyin siis Heikkilältä tarkemmat speksit, että minkälaista kamaa Off the map on, ja mitä sillä yritetään sanoa:

”Off the mapilla oli tarkoitus tehdä avaruusromu-musiikkijulkaisu, mutta ilman kliseistä kuvamateriaalia avaruuksista ja planeetoista ynnä muista scifi-maisemista. 70-luvun lapsena olen pienestä pitäen tutkinut koulukarttoja ja niistä on jäänyt mielenkiinto väreihin ja maiseman muotoihin. Pari vuotta sitten aloin skannaamalla työstää 70-luvun karttoja, suurensin niitä ja poistin tekstin siten, että jäljelle jäi vain graafisia elementtejä ja lisäsin kuvankäsittelyllä värimuunnoksia.”

Allekirjoittanut voi todistaa Heikkilän fiksaation karttoihin, niitä hänen taloudessaan on aina riittänyt. Entä mistä idea karttojen ja musiikin yhdistämiseen?

”Alkuperäinen tarkoitukseni oli pitää muokatuista karttaprinteistä näyttely, jonka taustamusiikki tulisi Nemesikseltä, mutta innostukseni lopahti. Idea kuvien ja musiikin yhdistämisestä jäi kuitenkin itämään, ja kun Nemesis ja Juha-Matti Rautiainen järjestivät yhdessä improvisaatiojamit, jotka myös nauhoitettiin, päätimme julkaista levyn. Tarkoitus oli käyttää levyn kuvituksena näyttelyyn tekemiäni kuvia, mutta kun kuuntelin levyä, päätin tehdä kuvia myös lisää. Levyn biisit on tarkoituksellisen kryptisesti nimetty pelkillä koordinaateilla, niiden perusteella voi halutessaan tutkia mistä karttakohteesta kuva on peräisin.”

Nyt on sitten ilmeisesti sekä Nemesiksen, että Heikkilän klaanissa rahahuolet ohi, kun olette näin upean levyn saaneet julkaistuksi?

”Tällaisen levyn julkaiseminen on taloudellisesti äärimmäisen typerää, mutta haluamme näyttää, että CD ei ole kuollut formaatti ja yhteistyöllä saadaan aikaiseksi näyttäviä julkaisuja.”

Näin siis kertoi levyn ideoinut ja kuvittanut graafikko-taiteilija Kimmo Heikkilä. Ambient ei ole ominta alaani, kuvataide vielä vähemmän, mutta Off the map on hieno, jylhä ja kaunis levy. Mahtipontinen, mutta lämminhenkinen. Se kelpaa tuikata levyhyllyyn muutama vuosi sitten ilmestyneen Living statuesin viereen ja aina toisinaan ottaa se sieltä kuunteluun ja katseluun avaruudellista tunnelmaa, leveitä sävelmaalailuita tai ihan vain rauhoitusta tarvitessani.


Asiasta kiinnostuneet voivat ostaa perus-cd:n orkesterin omalta Bandcamp-sivulta ja boksiversion Kimmolta Ihmekammarista.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s