Rajatapauksia-blogin lukuhaaste

Suomessa ei mikään riitä. Kaikki menee aina kohtuuttomuuksiin, kuten Veikko Huovinen on Kylän koirissa hienosti kuvannut:

”Kaikkeen tartutaan meillä aina mitä suurimmalla vakavuudella. Kun myrkytetään variksia, niin varikset ovat kerta kaikkiaan suuria roistoja riistamailla. Kun vihataan kissoja, niin niitä sitten vihataan ja ammutaan kuin lainsuojattomia. Kun kyyditään ihmisiä rajan taakse, niin siinä samalla yritetään viedä Ståhlbergikin. Kaikki menee mahdottomiin, aivan hulluuteen saakka.”

Viimeisin Suomessa mahdottomiin viety asia on kirjastojen erilaiset lukuhaasteet. 2021 alkaa niin monta lukuhaastetta, että niihin kaikkiin ei pysty osallistumaan Henriika Tulivirtakaan, tuskin edes Laura Kuivalahti. Pakko Rajatapauksia-bloginkin on lukuhaaste esittää, en muuten ilkiä itseäni kirjastonhoitajaksi enää kutsua.

Lukuhaasteita on paljon, mutta Rajatapauksia-blogin lukuhaaste on niistä paras! Se on suurenmoinen, kaikki muut lukuhaasteet kalpenevat sen rinnalla, Rajatapauksia-haasteella tehdään lukemisesta suurta taas! Rajatapauksia-blogin lukuhaaste on muita parempi lukuhaaste myös siksi, että siinä on vähemmän kirjoja kuin muissa haasteissa. Tavallaan.

Kaikki haastekohdat suorittanut saattaa voittaa upeita palkintoja joskus jossain. Haasteen idea on, että voit vapaasti näiden teemojen ja ohjeiden pohjalta valita luettavaksi itseäsi miellyttävän kirjan:

  1. Kirja, jossa selkeistä sielullisista ongelmista kärsivä merikapteeni jahtaa mielipuolen tavoin valkoista merinisäkästä.
  2. Vähintään kymmenosainen kuuluisa kirjasarja, jossa mahdollisesti etsitään jotain tai muuten vaan harhaillaan pitkin 1800-luvun Ranskaa ja ollaan kovasti sivistyneitä.
  3. Tsaarin hallitsemassa valtiossa kirjoitettu 1800-luvun klassikko, jossa murhataan – nykylainsäädännön mukaan ehkä paremminkin tapetaan tahi lievästi pahoinpidellään – joku, ja lopussa joudutaan vankilaan ja mitään muuta siinä ei oikeastaan tarvitse tapahtuakaan.
  4. Vähintään 26-osainen kirjasarja, joka kertoo köyhiin, pohjoisiin oloihin joen törmäälle syntyneen huonon itsetunnon omaavan, mutta kovan työ- ja naistenmiehen kasvamisesta ja kehittymisestä oman alansa ammattimieheksi, ja joka myöhemmin toteuttaa lapsuudestaan asti haaveilemansa unelman kirjoittamisesta.
  5. Vähintään 24-osainen ulkomaalainen sarja, joka tapahtuu pääosin Afrikassa, mutta jonka pääosassa on vitivalkoinen mies ja jossa on runsaasti kolonialismia, rasismia, luokkayhteiskunnan ja sovinismin ylistystä, isoja apinoita, leijonia ja norsuja ja jonka on kirjoittanut kirjailija, joka ei ole koskaan käynyt Afrikassa.
  6. Leppoisa yhdenpäivänromaani, joka tapahtuu saaristossa ja jossa esimerkiksi valitaan piippua vähintään seitsemänkymmenen sivun verran.
  7. Jonkun myöhemmin jos jonkinlaisista rikoksista kiinnijääneen lahkolaissaarnaajan pamflettityylinen teos, jossa esimerkiksi parjataan Black Sabbathia ja kerrotaan miten rockmusiikki pilaa nuorten elämän ja kannustaa heitä muun muassa saatananpalvontaan.
  8. Egyptiin sijoittuva kirja, joka kertoo kallonporauksesta, vainajien balsamoinnista ja harvinaisen vittumaisesta naisesta, ja jonka kirjoittaja ei koskaan ole käynyt Egyptissä.
  9. Useampiosainen, vähintään kahdensadan vuoden takaisiin tapahtumiin sijoittuva, klassikoksi luettava kirjasarja, jossa eletään sekä sodan että rauhan aikoja.
  10. Alkuperäiskielinen laaja kirjasarja, jossa käydään läpi vuosien 1939-1945 tapahtumia ja jonka on kirjoittanut jonkun eurooppalaisen saarivaltion tuolloinen pääministeri.

Voilà! Tämän helpommaksi ei lukuhaaste enää muodostu. Onnea matkaan! Jos ja kun saat kaikki haastekohdat suoritettua, voit lähettää lomakkeen vaikka Korvatunturille. Lähettäneiden kesken arvotaan ehkä palkintoja, voittajat voivat noutaa ne postitoimipaikasta sodan jälkeen kello kuusi.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kirjasto, Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s