Markojuhani Rautavaara – Merisää

Mies tekee tutunkuuloisia ja nostalgisen hienoja lauluja. Mies seisoo levynsä kannessa ylpeänä kuin takanaan oleva uljas Lyökin pooki, Lyökin saaren historiallisesti arvokas tunnusmajakka. Ja mikä on miehen seistessä, koska hänen tekemänsä laulut ovat ensiluokkaisia ja tarjottavana on Merisään kaltainen jykevä äänilevy.

Markojuhani Rautavaaran Lauluja Käärmesaaresta -cd yllätti muutama vuosi sitten positiivisesti, yhdistelmä amerikkalaisesta perinnemusiikista ja kotimaisesta iskelmästä toimi mainiosti. Uusi levy Merisää jatkaa samoilla linjoilla. Nostalginen ja haikea juurimusa on just kaltaisilleni keski-ikäisille blues- ja kantridiggareille täsmäsuunnattua tavaraa. Rautavaaran laulut ovat heti ensikuulemalta kuin vanhoja tuttuja.

Laulujen huokumasta nostalgiasta huolimatta Rautavaara ei piehtaroi menneisyydessä, hänen menneiden muistelunsa on tuoretta ja raikasta, se on kuin lapsuuden lämpimät kesät. Edes kuolleesta koirasta kertoessaan Rautavaara ei sorru polle poissa on -pateettisuuteen. Kuolema vain todetaan, se on osa elämää. Merisäässä on leimallisesti vanhenemisen ja luopumisen tunnelma. Ei surullisesti, vaan toiveikkaasti. Tällaisten lämminhenkisten laulujen ansiosta vanheneminen vaikuttaa ihan mukavalta jutulta. Vaikuttaa, vaikka paikat paikat on rikki: jollei luut oo murtuneet, niin sieluun sirpaleet on juuttuneet.

Käärmesaaresta poiketen Merisää ei juuri rokkaa, se on kantria, rauhallista laulelmaa. Viimeisessä biisissä vilahtaa edellisen levyn cajun-tunnelmia. Rautavaaran suomirockmainen laulutyyli ja tekstit varmistavat sen, että yksikään biisi ei sorru imelyyteen. Rautavaara on mainio lauluntekijä ja hänen bändinsä täynnä kovia nimiä. Jukka Jylli, Ville Leppänen, Kari Reiman ja Antero Priha. Teri Mantere soitti jo Käärmesaarella ja on nyt oleellinen osa bändin soundia. Hän on myös äänittänyt ja tuottanut levyn. Matti Pönkkä on minulle tuntematon, ammattimies yhtä kaikki. Leppäsen mukanaolon takia mietin, että Rautavaaraa ja häntä yhdistänee musiikin lisäksi positiivinen elämänasenne: molempien miesten musiikki on iloista, lämmintä ja kohottavaa, vaikka Rautavaara hieman mollivoittoisempi onkin. Leppäsen dobro ja stilikka ovat Merisään suola.

Merisää on tasalaatuinen kokonaisuus, mutta jos muutaman biisin erikseen mainitsen, niin freudmarxengelsjungmainen Hei Hank on tietenkin kunnianosoitus Hank Williamsille, upea kertosäe nostaa muuten hieman yksinkertaisen Kurjet lentoon, Vanhempi mies tiivistää koko levyn teeman yhteen biisiin. Upea ja reipas Sade laulaa on Merisään traditionaalisimman kuuloinen biisi, vaikka omaa tuotantoa onkin ja nimibiisi jatkaa vanhenemisen tematiikkaa lämpimästi, Prihan trumpetin kruunaamana.

Biisit ovat kauttaaltaan hyviä ja niitä on riittävästi. Merisäätä ei ole venytetty, sille on valittu kymmenen parasta biisiä vanhaan, hyvään malliin. Hieno levy, en keksi kuka tällaisesta voisi olla pitämättä. Aitoa, vakuuttavaa ja vakavasti sydämellä tehtyä musiikkia.

Meri on minulle pelottava, vaikkakin kiehtova elementti. Veneillä en osaa, saaressa ollessani pelkään etten pääse sieltä pois. Olen vannoutunut maakrapu, mantereella olen turvassa. Silti osaan asettua laulujen merellisiin tunnelmiin ja nauttia niistä. Rautavaaran Merisään kuuntelussa on samanlaista kollektiivisen kokemuksen tuntua kuin radion vastaavassa. Merisään lauluissa ja radion merisäässä on jonkinlaista pysyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Kaikesta hulluudesta huolimatta maailmassa on niitä kuunnellessa hetken kaikki hyvin.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s