Grillin’ Willie and the Vegetarians – Celsius & Fahrenheit

On tunnettu tosiasia, että äänilevyjen ostelu aiheuttaa äänilevyjen ostelua. Samoin alkoholin ostaminen. Sitä ei yleisesti tiedetä, että myös sarjakuvien ostaminen aiheuttaa äänilevyjen ostamista. En päässyt Pauli Kallion Ammatti : käsikirjoittaja -sarjakuvakirjassa kuin Ornette Birks Makkosen osuuden alkuteksteihin asti, kun piti jo tilaus näpytellä. Grillin’ Willie & The Vegetariansin Celsius & Fahrenheit. Kallio on tehnyt kyseiselle levylle lyriikat.

Grillin’ Willie & The Vegetarians on orkesteri, joka esittää soundtrackia kuin suoraan Kallion käsikirjoittamiin sarjakuviin Kramppeja & nyrjähdyksiä ja Ornette Birks Makkonen. Bändin musiikista diggailevat varmasti sekä Ornette Birks, että Kramppien Esko ja Risto. Grillin’ Willie & The Vegetarians on paras yhtye, jossa Makkosen kuvittaja Ville Pirinen on ollut mukana, ja hän on ollut mukana monessa.

Grillin’ Willie & The Vegetarians on oikea, ammattimainen orkesteri, sarjakuvayhteydestä huolimatta: Pirinen, Sami Sippola, Simo Laihonen, Jukka Salminen ja Ville Rauhala ovat ihan oikeita muusikoita. Vieralijoina levyllä ovat muun muassa Masa Orpana ja Sweet Jeena. Vaan kun kannet ovat Pirisen käsialaa ja kuvissa saksofonia puhaltaa Ornette Birks, en voi olla sarjakuvista puhumatta.

Celsius & Fahrenheitilla on kaikki kohdallaan, suurella sydämellä ja osaamisella tehty musiikki ja maailman paras sarjakuva lyövät onnistuneesti kättä. Grillin’ Willie & The Vegetariansissa on vahvaa bluesin juurevuutta, autotallilaista viidakkorytmien rock’n’rollia, sykkivää funkia, hillitöntä rockabillyä ja saksofonin ansiosta riittävästi rhythm’n’bluesia. Saksofonin ansiosta myös riittävästi jazzia, joka menee monessa biisissä ihan freeksi. Mad-eyed lady of the Badlands lienee nimeltään sanoittajan kunnianosoitus Dylanille ja More or lessin pistepirkkoilu tai velvetundergroundailu menee yli kymmenen minuutin pituudessaan jo aika progeksi.

Pirinen laulaa paremmin kuin ikinä ja usealla biisillä mukana oleva Sweet Jeena hehkuu paitsi tyylikkyyttä, myös voimaa ja rosoa. Divorce boogiessa Villen ja Jeenan äänet sointuvat täydellisen karheasti yhteen. Sweet Jeena lienee esikuva Sixty Minute Menin solistille Sugar Janelle.

Green Willie & The Vegetarians ammentaa juurilta, mutta on tätä päivää. Jos nyt kymmenen vuotta vanhasta levystä voi niin sanoa, tietysti voi. Ei tällainen kama väljähdy ja kymmenen vuotta on nykyisin tosi lyhyt aika.

Sarjakuvittajilla on ennenkin ollut bändejä ja muusikot ovat tehneet sarjakuvia. Robert Crumbilla oli Cheap Suit Serenaders -orkesteri, Radiopuhelimien Mäki ja Absoluuttisen Nollapisteen Liimatta ovat julkaisseet sarjakuvia, J. Tilsa ja Pasi Heikura vääntävät jatsia Jahnukaisissa, Black Peider on sarjakuvasankari itsekin. Paloniemi, Larmola, Ahonen, Nissinen. Näitä riittää. Minulle Grillin’ Willie & The Vegetarians on Kramppien ja Ornetten takia ”sarjakuvabändeistä” ykkönen. Kramppeja & nyrjähdyksiä on kuvittanut elämääni 90-luvun nuoresta aikuisuudesta aina nykyaikaan ja keski-ikäisyyteeni asti, Ornette Birks Makkonen on avannut tietä jazzin diggailuun.

Kramppien päähenkilöt ovat periaatteessa hieman itseäni vanhempia, mutta onneksi sarjakuvan todellisuudessa aika kulkee todellisuutta hitaammin. Suhteet, perheellistymiset, erot, uudet suhteet. Kaikki olen nähnyt sekä elämässäni että sarjakuvassa, vaikka en samaan tahtiin. Tärkein yhdistävä tekijä minulla ja sarjakuvien sankareilla on tietenkin musiikki. Se ei koskaan ole poistunut elämästämme. Celsius & Fahrenheitia kuunnellessani voin asiaankuuluvalla hartaudella tutkia Kallion Ammatti : käsikirjoittaja -kokoelmateosta ja miettiä mitä kaikkea elämässäni on sen sisältämien tarinoiden julkaisuaikoina tapahtunut.

Grillin’ Willie & The Vegetariansin Celsius & Fahrenheit on kerrassaan upea ja monipuolinen rytmimusiikkilevy, siinä on kaikki tyylikästä. En toki mitään vähempää odottanutkaan, onhan kansiteksteissä Pauli Kallion nimi.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista, Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s