Emola-Hatsina String Band – Hobo sapiens

emola_hatsina_string_bandKaikki on tehty. Turha tehdä enää mitään. Niin kauan on kärsitty vilua ja nälkää, että kaikki on tehty ja nähty.

Tai sitten ei. Esimerkiksi Suomen kaartin paluulaulua ei koskaan ole sovitettu sitarille ja slidekitaralle. Paitsi nyt on. Emola-Hatsina String Bandin debyyttialbumilla Hobo sapiens. Ehkä nyt kaikki on tehty ja nähty. Ehkä.

Emola-Hatsina String Band on Esa Kuloniemen ja Antero Mentun duo, näköjään kolmihenkinen sellainen. Se tekee innovatiivista, perinteistä ja ennen kaikkea vähemmän perinteistä instrumentaalimusiikkia. Emola-Hatsina String Bandin Hobo sapiens -lp on globaalisuudessaan kuin Kuloniemen soololevy The legend of Bicycle Bronson intialaistettuna ja krautrokitettuna. Kuloniemi soittaa kitaraa ynnä muuta, Mentu sitaria ynnä muuta. Lisäksi Erkka Vepsä soittaa bassoa ja koskettimia ynnä muuta ja on myös tuottanut ja äänittänyt levyn. Mentu ja Vepsä ovat minulle ennestään tuntemattomia nimiä, Kuloniemi ei liene sellainen kenellekään.

Vaikka Kuloniemi tekisi mitä, tunnetaan hänet aina ensisijaisesti bluesmiehenä. Hobo sapiensin a-puolen voisi ehkä arvostella Blues Newsissa, b-puolta ei. A-puoli on kutakuinkin parasta kuulemaani instrumentaalimusiikkia. Siinä soi Beatles ja George Harrison, siinä soi suomalainen kansanmusiikki, soi blues ja psykedelia. B-puoli sen sijaan löi ällikällä. Mitä helvettiä? Harvoin levyn puoliskot näin rajusti toisistaan eroavat. Mieleeni tuli Neu!-orkesterin kakkoslevy, jonka a-puoli on kutakuinkin täydellistä krautrokkia, b-puoli ihmeellistä sekoilua. Kuloniemi tunnustaakin krautrokin olevan yksi Emola-Hatsina String Bandin vaikutteista

Hobo sapiensin b-puolella ihastuttava kielisoitintaiteilu vaihtuu helvetilliseen möykkään, teolliseen ja moderniin tanssimusajunnaukseen. Jyskytyksen takaa erottuu feedbackia, slidekitaraa ja jos jonkinlaista efektihärpäkettä. Ensikuuntelulla olin hämmentynyt, myöhemmillä kuunteluilla nautin metelöinnistä. Rohkea veto! Raakaa ambientia, painajaismaista maalailua. Varmasti toimii mainiosti raveissa ja muissa pilvijuhlissa tunnelman klaustrofobisoijana. Duo itse määrittelee metelipuolensa olevan Spermin kaltaista elektro-noisea.

Hobo sapiens on sen verran kokonaisvaltainen kuuntelukokemus, että rohkeuteni ja osaamiseni ei riitä sen analysoimiseen. Se on maailman kauneinta musiikkia. Tabla soi, sitari soi. Kitara liukuu ja helisee. Bändin nimi vie ajatukset The Incredible String Bandiin, mutta Emola-Hatsina String Band on ihan omanlaisensa. Maailmanlaajuinen, monikulttuurinen omaperäisyys on Emola-Hatsina String Bandin olemus.

On hyvä ratkaisu erottaa helinä ja metelöinti omille puoliskoilleen. Kraut-noise ei varmasti kaikkia miellytä, mutta olisi järjetöntä, jos tällaisilla lahjoilla varusteut muusikot tekisivät yhdessä sitä, mitä Kuloniemi tekee jo Honey B:n kanssa. Kuloniemi ei ole jämähtänyt paikoilleen. Hän on kuin Robert Plant, joka ei Led Zeppelinin jälkeen ole katsonut taakseen kuin muutaman kerran. Hän on koko ajan etsinyt uutta ja silti tai siksi koko uransa ajan tehnyt laadukasta, relevanttia musiikkia.

Paitsi että Emola-Hatsina String Bandin musiikki on upeaa, on sen levy myös malliesimerkki siitä, miten fyysinen äänite paketointeineen tuo musiikille lisäarvoa: harvoin näkee näin pieteetillä tehtyä kansitaidetta. Kaikki on etikettejä myöten kohdallaan, Vilunki 3000n asemoimassa esoteerishenkisessä kokonaisuudessa riittää tutkimista.

Minulla on lähes kaikki Kuloniemen bändiensä kanssa tekemät levyt ja hänen soololevynsä. En uskonut enää yllättyväni mistään hänen tekemisistään, niin monta kertaa hän on jo yllättänyt. Silti hänen ja Antero Mentun Emola-Hatsina String Band yllätti. Älkää välittäkö bluesista, älkää välittäkö HBTBn ambient-kaudesta, älkää välittäkö mistään mitä nämä äijät aiemmin ovat tehneet. Antakaa Hobo sapiensille mahdollisuus. Tämä on jotain muuta.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s