Robban Hagnäs ja Niko Riippa

Jonkinlaisesta bluesdiggarin velvollisuudentunnosta poimin Wentus Blues Bandin levyt mukaani aina kun niitä eteen sattuu. Yli 30 vuotta maailmaa kiertänyt bluesbändi ansaitsee alan miesten ja naisten arvostuksen, se on selvä. Asiaan tietenkin kuuluu, että myös bändin jäsenten soololevyt pitää aina tavattaessa ostaa pois.

robbanWentuksen basisti Robban Hagnäs on Dylan-fani, ja nimellä Robban vuonna 2015 julkaistu Broken hearted again alkaa komealla Dylan-vaikutteisella How will I survive without youlla. Komeasti alkaakin, todella hieno biisi. Broken hearted againilta löytyy myös kaksi Dylanin biisiä, Tomorrow is a long time ja Heart of mine, ja 2012 ilmestynyt Hagnäsin soololevy on nimeltään Another side of Robban.

Broken hearted again on hieno levy. Rantaruotsalaista americanaa, kantria, bluesia, rokkia. Robban liikkuu viihdyttävän monipuolisesti juurimusamaastossa. Desperados waiting for a train -versiota odotin pelonsekaisin tuntein, mutta se toimii mainiosti pianovetoisena versiona. Bändistä löytyy paljon ruotsinkielisiä nimiä, googlettelematta tunnistan niistä vain Pekka Gröhnin, Daniel Hjerrpen ja Charlotta Kerbsin. Ammattimiehiä ja -naisia vaikuttavat kaikki olevan, oletan Wentus-yhteyksiä löytyvän enemmänkin. Minulle ei vaan nimet jää nykyisin enää mieleen.

Hagnäs ei ole maailman paras laulaja, mutta ei ole Dylankaan. Hyvin Hagnäs levyllään pärjää, hänellä on lämmin ja miellyttävä ääni.

robban-hagnaes-another-side-of-robbanAnother side of Robbanin hommasin ennen Broken hearted againia, ja tykästyin siihen kovin. Kun levyn nimi on tuo, kun sillä on reggaeversioitu Juokse sinä humma ja kun sillä on biisi nimeltään Bo Diddley in Lapland, se ei voi olla huono. Tältä levyltä löytyy tuttuja nimiä Gröhnin lisäksi myös Masa Orpana, Esa Kuloniemi ja Aija Puurtinen.

Another side of Robban on Broken hearted againia rokimpi ja mahtipontisempi levy. Ilmeisesti Broken hearted again on nimensä mukaisesti jonkinlainen itsetutkiskelu- ja erolevy, Another sidella pidetään hauskaa. Tykkään tästä älyttömästi, olin jo valmis nostamaan sen kaikkien kuulemieni Wentus-albumien yläpuolelle, mutta ehkä en uskalla. Pidän jonain viikonloppuna Wentus-maratonin ja päätän asian sitten.

Another side of Robban pyörii sekin eri juurimusagenrejen ympärillä, mutta meno on Broken hearted againia popimpaa ja rokimpaa. Turtle love affairilla soi jopa huilu, Frustration – set me free on nykyaikaisen funk. Pelkkää paahtoa Another side ei ole, mukana on Never give upin, I should let you gon ja Save men kaltaiset osittain surumieliset balladit sekä jokseenkin rasittava renkutus Koma koma somaren. Siitä tulee lähinnä Kummelin sketsi mieleen…

davTykkään molemmista Hagnäsin levyistä kovasti. Samoin tykkään Niko Riippa Flying Circusin Ägonasta (2013). Ei semmoinenkaan levy huono voi olla, jolla versioidaan Kotiseutu pohjolassa. Riippa on tietenkin Wentuksen kitaristi ja hänen sooloprojektinsa sisältää instrumentaalimusiikkia, kuten kitaristien soololevyillä monesti tapana on. Onneksi Riippa ei syyllisty egoiluun ja sorminäppäryyden esittelyyn, vaan basisti Jonas Kuhlbergin ja rumpali Timo Tikkamäen kanssa hän kehittää raskaalla kädellä soitetun omaperäisen sopan. Riippakaan ei jämähdä bluesiin, vaikka sekin levyllä kuuluu. Ägona liikkuu jossain kovan psykedeelisen rokin, jytän, humpan ja indieräminän välimaastossa. Ägona on raakaa, lähes minimalistista musiikkia. Niko Riippa Flying Circus ottaa triosta irti kaiken sen alkukantaisen voiman, joka triossa on. Ei mitään turhaa, pelkkää asiaa. Helevetin hyvä levy tämäkin, just meiksin kamaa.

Olen kuunnellut näitä kolmea Wentus Blues Band -pohjaista soololevyä enemmän kuin itse emobändiä. Rupean näistä levyistä innostuneena tutustumaan Wentukseenkin paremmin. Ehkä siitä sittenkin löytyy enemmän monipuolisuutta miltä minusta tuntuu. Voi olla, että palaan aiheeseen blogissani, ainakin jos joudun karanteeniin.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s