Lynyrd Skynyrd – Second helping

davAina kun mainitsen Second helpingin, nousee maasta leegio popsnobeja kertomaan kuinka ”Sweet home Alabamaa ei jaksa, kitararock on niiin yesterday, iänikuista junttirokkia, punaniskojen tavaraa, yltiöisänmaallista uhoa, rasistejakin ovat”.

Kyllä maailma ääntä vetää, ja viita paskaa. Minulle Second helping on maailman neljänneksi paras albumi. Tutustuin siihen peruskoulun kahdeksannella luokalla, kun luokkatoverini äänitti sen c-kasetille. Se kasetti laajensi maailmankuvaa ja musiikkimakua paitsi minulla, niin myös kavereillani: pitkät tukat, viikset ja leveät lahkeet ovat hyvän musan merkki. Muutamaa vuotta myöhemmin, ajokorttien tullessa mukaan kuvioon, Lynyrd Skynyrd oli pillurallien ja ryyppyreissujen perusmusaa. Kaikki muu kiinnosti paitsi koulunkäynti ja aikuistuminen. Varmaan joku silti sai joskus pilluakin, ylioppilaiksikin monet meistä pääsivät.

Sweet home Alabama on se suurin synti, jonka takia Lynyrd Skynyrdiä monet halveeraavat. Biisiä kuulee milloin missäkin milloin kenenkin esittämänä, mutta missään se ei kuulosta niin hyvältä kuin Second helpingin avausbiisinä. Kun Ed King laskee tahdin, aloittaa riffin ja Ronnie Van Zant käskee äänittäjää nostamaan volyymiä, on homma selvä: ”I’m coming home to your love, mama.” Second helpingin kuuntelu on aina kotiinpaluu. Ei ole Lynyrd Skynyrdin vika, jos Sweet home Alabamaa soitetaan kaikkialla, ja jos sitä soittavat kaikki. Alkuperäiseen en kyllästy koskaan.

Eikä laulu kritiikitöntä Alabaman ja etelävaltioiden ylistystä ole, eivät sen tehneet hipit idiootteja olleet. Siinä lähinnä pyydetään Southern manin tehnyttä Neil Youngia ja muita arvostelijoita pitämään huolta omista asioistaan. Taustakuoro jopa buuaa osavaltion tuolloiselle kuvernöörille George Wallacelle, se on selkeä rasisminvastainen kannanotto. Omia juuriaan ja kotiseutuaan täytyy puolustaa, jos ulkopuoliset pilkkaavat. ”Kyllä me tiedämme mikä täällä mättää, mutta mikä sinä kanadalainen olet siitä meille selittämään.”

Sweet home Alabaman lisäksi Second helpingillä on seitsemän muuta hienoa biisiä. Riipaiseva blues I need you, kiertue-elämän rasituksista kertova tuhtiriffinen Don’t ask me no questions, bändin historiaa kertaava jyräävä Workin’ for MCA, monikulttuurisuutta ja vanhoja bluesäijiä kumartava The ballad of Curtis Loew, taas kotiseutua ylistävä renkutus Swamp music, huumehelvetistä kertova tiukka The needle and the spoon ja JJ Cale -laina Call me the breeze.

Kun Al Kooper ja kumppanit vielä takoivat Muscle Shoals -studiolla Second helpingille täydelliset, alkuvoimaa ja päällekäyvyyttä uhkuvat raa’an selkeät soundit, niin mitään valittamista en levystä löydä. Hurjinta tässä on se, että Second helping ei välttämättä edes ole alkuperäisen Lynyrd Skynyrdin paras studioalbumi. Joku muu niistä neljästä voi olla. Minulle Second helping on kuitenkin ykkönen.

Lynyrd Skynyrd on omassa musiikillisessa historiassani samalla viivalla Elvis Presleyn, The Beatlesin, The Rolling Stonesin, Jimi Hendrixin, Deep Purplen ja Led Zeppelinin kanssa. Ilman niitä ei olisi mitään. Ne ovat A ja O, niiden antamalle pohjalle minulla kaikki perustuu.

Ja ettei totuus unohtuisi: Street survivorsin kansikuvassa muutamaa vuotta myöhemmin Ronniella on Neil Young -paita päällään. Young esitti Sweet home Alabaman kerran, lento-onnettomuudessa kuolleiden Ronnien ja Steve ja Cassie Gainesin muistotilaisuudessa. Meidän tolkun ihmisten pitäisi varastaa termit isänmaallisuus ja kotiseutuylpeys takaisin järkevään ja kunnioittavaan käyttöön haittaisänmaallisilta, rasisteilta ja muilta urpoilta, ehkä sen jälkeen ei Sweet home Alabaman diggailuakaan tarvitsisi selitellä.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s