Sanarkisti – sanoista tekoihin: Intro

eKomero

Sanarkistin työhuone eKomero.

Tiedoksenne: Masinoin tästä päivästä lähtien blogini 50 % verran työperäiseen käyttöön.

Älkää peljätkö, en lopeta perinteisten musiikkijaarittelujen kirjoittelua. Jo tällä viikolla lupasin ruotia Underground Evolutionin uuden julkaisun Sun. Musiikkijuttujen lisäksi mukaan tulee nyt vain enemmän kirjasto-, kirjallisuus- ja sanataideaiheita. Musiikkikin voi olla sanataidetta.

Olen kirjastonhoitaja Imatran kaupunginkirjastosta. Pääsin mukaan alueellista kehittämistehtävää hoitavan Lahden kaupunginkirjaston järjestämään aluehallintoviraston rahoittamaan Monilukutaitoa sanataitella -hankkeeseen. Pääsin, koska osallistuin 2019 Lahden AKEn järjestämään sisältö- ja sanataidelähetti -koulutukseen. Lähettikoulutuksen aikana kehittelin Matalan kynnyksen kirjavinkkausta -projektin, jonka tarkoituksena on edistää ei-niin-mahdottomasti-kirjojalukevan -väestönosan lukuharrastusta. Lue = miesten. Päätin kuitenkin, että turhaan minä meitä miehiä rupean vähästä lukemisesta syyllistämään, ja laajensin sisällön kaikkia aikuisia koskevaksi. Projektini painottuu tietenkin sellaisiin kirjoihin, joita itse mielelläni luen: kotimainen kaunokirjallisuus ja sotahistoria tulevat varmasti olemaan kantavia teemoja vinkkauksissani.

Pitkällisen pähkäilyn jälkeen projektin nimeksi tuli Sanarkisti – sanoista tekoihin. Sanarkisti siksi, että aion anarkistisesti sauhuta viihdyttävän lukemisen puolesta. Tärkeintä on se, että lukee, ei se mitä lukee.

Kauhukseni AKEn koordinaattorit ilmoittivat, että projektiin pitää tulla hankkeen nimen mukaisesti myös jonkinlainen osuus sanataidetta. Sanataidetta! Poistan varmistimen aina, kun kuulen sanan taide. Projektini alkuperäinen idea nimenomaan oli vältellä kaikkea mahdollista taidetta, ja keskittyä helppoon ja ymmärrettävään kauno- ja tietokirjallisuuteen. Taidehan on vaikeaa!

Annoin itseni kuitenkin ymmärtää, että tärkeintä on lukemisen edistäminen, sanataiteen ei tarvitse olla projektin päällimmäinen asia. Ja että sanataide voi olla mitä vaan. Niinpä ajattelin ottaa yhdeksi teemaksi termin sanataide avaamisen. Että mitä se on, miksi se on, miten sitä voi tavallinen ihminen tehdä. Miten aion tämän tehdä, sitä mietin tässä just nyt, projektin ensimmäisenä päivänä.

Teen Sanarkisti-projektia 50 % työajalla joulu-huhtikuun ja syys-marraskuun ajan. 2019-2020, siis. Ensimmäinen kuukausi menee varmasti suunnitteluun ja murehtimiseen, mutta ensi vuonna on tarkoitukseni jalkautua asiakkaiden pariin. Toimialueeni on Etelä-Karjala, joten jos alueen kirjastot haluavat osallistua projektiini, niin viestiä tulemaan. Otan toki itsekin yhteyttä teihin päin, jahka tästä kykenen. Selvittelen myös, jos alueen yhdistyksillä on kiinnostusta kirjavinkkarin vierailuihin, ja mielelläni räätälöin vinkkaussessioita asiakkaiden toiveiden mukaisiksi.

Ainakin tämä joulukuu menee suunnitellessa, mutta lämmittelymielessä menen 15.12. Melkoniemen kyläyhdistyksen joulupuurojuhlaan vinkkaamaan. Ihan tuohon naapuriini, Louhelaan. Edellisistä vinkkauksistani on jo aikaa, joten tällä kertaa en uskalla hoitaa hommaa perinteisen mallin mukaan, eli takki auki ja kylmiltään. Aion siis jopa valmistautua.

Olen jännittynyt, mutta innostunut. Kirjastotyö on nykyisin paljon muutakin kuin kirjoja, mutta nyt saan kerrankin keskittyä kirjallisuuteen. Kirjoihin, lukemiseen, lukemisen edistämiseen, kirjoittamiseen. Näiden takia minä yli neljännesvuosisata sitten kirjastoalalle päädyin.

Mikäli projektini kiinnostaa, niin minut tavoittaa parhaiten sähköpostilla mika.kahkonen@imatra.fi

PÄIVITYS: Jatkossa projektiin liittyvät blogimerkinnät ilmestyvät tänne:

https://www.imatra.fi/sanarkisti-sanoista-tekoihin

#sanarkisti #lahenake #imatra #kirjasto #vinkkaus #sanataide #rajatapauksia

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kirjasto, Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s