Jukka Nissinen II

jukka_nissinen”Suomalaiset tarjoo kahvit minne ikinä meet, suomalaiset jättää kengät eteiseen.”

Jukka Nissinen tiivistää pirtinpöytä- ja pullapitkosuomalaisuuden tuolla lauseella uudella albumillaan II. Kannen kuva kertoo albumista paljon. Siinä ei tulvi Mississippi, eikä Viides linja Kalliossa, vaan pohjoissavolaisella märällä pellolla seisoo lippahattupäinen partamies kumisaappaat jalassa. Kansi on yhtä komea kuin J.A. Mäen sooloalbumilla. II on komea paitsi visuaalisesti, myös soundillisesti ja kansitekstillisesti. Onnistunut vinyylilevy.

Jukka Nissinen II lähtee käyntiin levyn parhaimmistoon kuuluvalla biisillä Bändit hajoo. Se on ikäiselleni, hehkeimmän lapsuutensa punkin ja uuden aallon vaikutuspiirissä viettäneelle, tuttua hyvän mielen musiikkia. Iloista ja energistä. Edes tekstit eivät ole synkkiä, vaan karun todellisia: ”Yöt menee kuten menee päivätkin, oon allapäin ja ajattelen sinua vaan. Hommat kusee, pinna on kiree, ei paljaalla korvalla löydy vire, ja mun virittimestä on loppunut patterit.”

Nissinen on tekstipainotteinen laulaja-lauluntekijä. Albumi on täynnä loistavia, aforismimaisia lauseita. Puheenomainen kirjoitustyyli, tavallisista asioista kertovat tarinat. Nissinen saa ne kuulostamaan elämää suuremmilta. Lämpenin esimerkiksi Kirkonpolttajan tarinalle. Voin kuvitella, että noin kirkonpolttaja ajattelee. ”Silloin tuntui, että se oli paras idea mitä koskaan oon saanut milloinkaan, mutta vähitellen alkaa tuntuu siltä, että ei se sitä välttämättä ollutkaan.” Nissinen laulaa elämän rajallisuudesta ja epäonnistumisista, mutta ei surkeile. ”Netti pätkii ja akku loppuu eikä kukaan tiedä missä mä oon. Moottorikelkan jäljet pikkuhiljaa peittyy sohjoon. Mutta tavallaanhan se voi olla ihan siistii?”

Vaikka olen armoton kotikutoisuuden ystävä, niin ihan täysiä Nissisen musa ei minulle nappaa. Hän on köyhän miehen Jukka Nousiainen. Tai vielä köyhemmän Röyhkä. Jos kaikki biisit olisivat samaa tasoa kuin Bändit hajoo ja varmasti tuleva radiohitti Suomalaiset tarjoo kahvit, kulkisin pellolla takki auki Nissis-paidassa. Nyt jään odottavalle kannalle. Osa biiseistä on renkutuksia. Kirkonpolttaja on sellainen hyvällä tavalla, mutta jotkut ovat turhan rennolla kädellä vedettyjä. En tiedä, ehkä olen väärässä. Esimerkiksi 52 tuumaa rasitti alkuun, mutta kertosäkeen hoilotus viehättää ja lämmittää. Reissumies on rokkaavudessaan levyn onnistuneinta materiaalia, ja vaativan elokuvamakuni takia tykästyin John Ramboon.

Olen Nissisen musiikin kohderyhmää, kuuntelen muun muassa Nousiaista, Klemettiä, Hullu Ruusua ja Lasten Hautausmaata. Nissinen vaeltaa samoja polkuja, mutta ei ole aivan samalla tasolla. Nissisen biisit ovat enemmän kupletteja kuin rokkia. Röyhkä esittämässä kupletteja. Kuplettimaisuutta korostaa Elämän tarkoitus, joka on kuin Palefacen modernisoima kansanlaulu.

Kai se on tuo renkutusten liiallinen iloisuus, jonka takia nihkeilen. Nissisen biiseissä on liikaa huumoriaspektia tosikolle. Gösta Sundqvist kutsui itseään vitun virnuilijaksi, Nissisessä on sitä samaa. Savolaisuus pyrkii pintaan. Eikö sitä nyt välillä voisi olla synkkä? Edes vähän. Jooko? Taivaallinen olento melkein on. Se onkin hieno biisi.

Ehkä Jukka Nissinen virnuillee ja vitsailee, mutta hän on aito. Ei hän meille kuulijoille virnuile, ei tee meistä pilaa. Huumori on aina ollut osa suomirokkia. Sille ei voi mitään, se on pakko hyväksyä. Ei tällaisia tekstejä voi kirjoittaa, jos ei ole tosissaan.

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jukka Nissinen II

  1. JN sanoo:

    ”Hän on köyhän miehen Jukka Nousiainen. Tai vielä köyhemmän Röyhkä.” Thänks!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s