Ratsia – Kloonattu sukupolvi

davRokkipoliisin käsikirjan ensimmäinen käsky kuuluu: eka demo oli paras. Rokkibändi on siihen asti hyvä, kunnes se saa levytyssopimuksen ja myy itsensä. Rokkibändi tekee parhaat keikkansa silloin, kun sitä eivät tunne kuin sinä ja naapurin Reiska.

Ratsian Kloonattu sukupolvi -kasetti lienee tämän valtakunnan legendaarisin ”eka demo”. Sen mahtavuudesta on puhuttu turuilla ja toreilla liki 40 vuotta ja sen jälkeiset lp-julkaisut ovat vain vaisuja kopioita aidosta tavarasta. Sen täytyy olla Suomen eniten myyty kasetti, sitä on myyty vähintään yhtä paljon kuin Jimi Hendrixin Kultsan keikalla oli yleisöä. Eli kaikilla on Kloonattu sukupolvi -kasetti jossain autotallivarastossa. Ilmeisesti.

Olin liian nuori punkiksi, mutta muutamaa vuotta vanhemman serkkutyttöni ansiosta kotimainen punk ja uusi aalto olivat oleellinen osa lapsuuteni soundtrackia. Ratsian Elämän syke oli yksi tärkeimmistä lapsuuden kesien ja lomien ääniraidoista. Bändin debyyttialbumin kuulin vasta myöhemmin, Jäljet on edelleen kuulematta.

Minulla ei ole minkäänlaista tunnesidettä Kloonattuun sukupolveen. Yhdeksänvuotiaana en edes tiennyt missä on Pihtipudas. En tunne tuskaa, kun sanon bändin varsinaisen debyyttialbumin olevan paljon paljon Kloonattua sukupolvea parempi. Kloonattu sukupolvi on nuoruuden intoa, energiaa ja rock’n’rollia. Debyyttialbumi on ihan sitä samaa, mutta paremmilla soundeilla. Kloonattu sukupolvi on kellarinauha ja sen arvo on lähinnä historiallinen. Se on merkittävä dokumentti siinä missä vaikka The Beatlesin Star Club -live, mutta vuonna 2018 se ei varmasti tee kehenkään samaa vaikutusta kuin vuonna 1979.

Hieno tallenne tämä on, en minä sillä. Hyvin on nuorilla pojilla homma hallussa, musa jytisee kunnolla. Tietenkin kuuntelukokemus olisi ollut eri alkuperäiseltä kasetilta vouvaavalla patterimankalla kuunneltuna, vuonna -79, mielellään noin 13-vuotiaana. Uusintapainos-lp on korvike, kuriositeetti vinyyliaddikteille. Vielä vaaleanpunaisella vinyylillä. En lakkaa ihmettelemästä kuluttajien viehätystä värillisiin vinyyleihin. Pitänee äänittää Kloonattu sukupolvi kasetille.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s