Don Airey – One of a kind

mdeTänä vuonna kesä oli pitkä. Kesti kuukauden. Nyt se on ohi, kesäkuun alussa tuli syksy. Ei haittaa. Kylmällä ilmalla on helppo maata sohvalla kuuntelemassa äänilevyjä. Ei tule hiki.

Luin netistä arvostelun ja iski pakottava tarve ostaa Don Aireyn uusi sooloalbumi One of a kind. Arvostelussa vihjailtiin sen olevan parempi kuin Deep Purplen viimeisimmät tuotokset. Now what?! ja Infinite ovat loistavia albumeja, jopa bändiin itseensä verrattuna, joten odotukseni One of a kindia kohtaan olivat kovat.

Kun Don Airey yli 15 vuotta sitten korvasi eläköityneen Jon Lordin Purplessa, ei Lordin lähtöä tajunnut edes harmitella. Niin luonnollinen oli siirtymä. Airey on aina kuulunut Purple-johdannaisten lähipiiriin, valinta oli ilmiselvä. Ihmettelin vain Bananasia kuunnellessani, että mistään ei huomaa Lordin poissaoloa.

One of a kind alkaa rajulla heavybiisillä Respect. Laulaja Carl Sentance on yhdistelmä Gillania, Osbournea ja Bonnetia. Hughesiakin. Vaikka Sentancen äänessä on raspia, on häntä vaikea uskoa Dan McCaffertyn korvaajaksi. Ketä tahansa olisi. Nazarethin nykyinen laulaja hän kuitenkin on. Sentancen äänessä on jotain 80-luvun heavylle ominaista. Hän on niin onnistunut yhdistelmä jytäkarjujia, että on jäädä hivenen persoonattomaksi. Aluksi kaipasin äänen Paul Rodgersin kaltaista bluesia, mutta kuuntelukertojen myötä tykästyin Sentancen tyyliin ja muutin mielipidettäni. Kovaa ja korkealta tässä pitää huutaa.

Alusta asti on selvää, että One of a kindilla on Purple-vaikutteita. Hullua olisi, jos ei olisi. Välillä mennään Rapture of the deepin malliin, välillä Machine headin ja Fireballin välimaastossa. One of a kind on popilla paikoin kaunisteltua progressiivista Purple-jytää Sabbath-mausteilla. Esimerkiksi nimibiisi yhdistää progeilun ja melodisen pop-kertosäkeen onnistuneesti. Funk-elementtejäkin on mukana. Onneksi pääpaino on jytämusiikissa. On vauhdikasta jytää, on paisuttelevaa slovarijytää, on sopivasti kevyen progressiivista ilmettä.

One of of kind on vanhakantaista musiikkia, jossa kuuluu historia. Se ei silti ole menneisyyden musiikkia. Tällainen kama vaan lähtee luonnollisimmin niiltä, jotka ovat sitä vuosikymmeniä soittaneet. Bändin kitaristi Simon McBride tosin on nuori mies, alle neljäkymppinen. Hänen soitossaan kuuluu Morse ja kuuluu Blackmore. Paras esimerkki tästä on metalliin vivahtavan Sabbath-henkisen Victim of painin soolo. Slovarina alkava paisuttelu Everytime I see your face on melodialtaan, rakenteeltaan ja kitaroinniltaan aivan nykypurplea. Samaa sarjaa on Children of the sun. Pastisseista ei ole kyse, mutta Hammond-vetoinen kova rock väkisin kuulostaa Purplelta. Kosketinsoittimet eivät ole pääosassa, yhtyesoundi on balanssissa. Kyse ei siis ole pääbändissään katkeroituneen urkurin egotripistä.

Varsinaisen albumin kaikki biisit ovat Aireyn ja hänen bänditovereidensa käsialaa. Nelospuoli on merkitty bonukseksi ja sieltä löytyy covereita Aireyn uran varrelta. Ne ovat jokseenkin tarpeettomia. Pictures of home, Since you’ve been gone ja I surrender menettelevät, mutta Still got the blues jättää tympeän jälkimaun. Iskelmällinen vingutusblues ei tässä kontekstissa toimi, vaikka esitys on komea. Jatkossa jätän tupla-lp:n viimeisen puolen soittamatta ja nautin onnistuneesta kolmen puoliskon kokonaisuudesta.

Ei One of a kind Purplea parempi ole. Deep Purple on Deep Purple ja se on itseisarvo sinänsä. Hemmetin hyvä jytälevy tämä kuitenkin on. Toimii omillaan, ilman vertailuja. Ilmeisesti suurten odotusteni takia yritin parilla ensimmäisellä kuuntelulla nihkeillä ja etsiä albumilta epäkohtia. Ei niitä löytynyt kuin tuon bonuspuoliskon verran ja se on helppo jättää kuuntelematta. One of a kind on komeaa, vakuuttavaa jytämusiikkia. Vetreää ja nuorekasta heavya aikuiseen makuun. Urut soi tralalaa ja on niin saatanan mukavaa. Mitä sitä muuta.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Don Airey – One of a kind

  1. Timo Holopainen sanoo:

    Pyörittelen juuri samaa levyä ja oho … Olen selkeästi vanhempi Purple fani ja minusta Rapture of the Deep on 2000 luvun Machine head , eikä yhtään vähempää. Urkurina en halua vertailla Lordia ja Airey ; molemmat minusta nimenomaan loistavia urkureita . Olet aiemmin kommentoinut myös TT:n tekemisiä (+). Palaan jossain välissä ; on joitain julkaisemattomia äänitteitäkin vielä , joissa
    TT oli puikoissa . No tämä on hyvä levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s