Toivo Susi – Yölaulu

toivo_susi_yolaulu-Mikä teidän nimenne on?
-Sus. Sotamies Susha mie olen.
-Siis Susi.

Toivo Susi ei ole tuo kaikkien suomalaisten tuntema sotamies Susi, vaan hän on juuri Yölaulu-nimisen cd:n julkaissut laulaja-lauluntekijä. Susi esittää pehmeän miehekkäällä äänellään musiikkia aikuisille ihmisille. Susi sanoo ettei välitä genreistä, mutta uskallan väittää levyn johtavana teemana olevan kantrin. Juuri tämän kantrihenkisyytensä takia hän onnistuu voittamaan minut puolelleen heti Yölaulun ensitahdeista lähtien: Pyörivä orava on levyn onnistuneimpia kappaleita ja se oikeutetusti avaa albumin.

Yölaulu ei ole pelkkää kantria. Siinä on myös jyräävää riffirokkia, anssikelamaista discobiittiä, indiepoppia ja folkia. Kantri on kuitenkin jotain, joka uinuu pinnan alla koko ajan. Linjattomaksi levyä ei sen monipuolisuudestaan huolimatta voi sanoa. Suden lämmin ääni ja omannäköisensä jäntevät biisit pitävät homman kasassa.

Susi ei ole lähtenyt iskelmälinjalle, vaikka hänen äänellään sellainen mahdollistaisi radiosoiton. Sellaista hän tosin saattaa saada nykyiselläkin tyylillään, etenkin niillä kantribiiseillä. Kantri on Suomessa suosittua ja iskelmälaulajatkin sitä esittävät. Jollain tavalla pidän Yölaulun perusteella Sutta Veeti Kallion tapaisena monitoimimiehenä, joka kulkee tyylikkäästi omalla linjallaan. Kansantajuisesti, rockjuuriaan unohtamatta.

Suden biisit ovat slaavilaisen melankolisia. Esimerkiksi reipas Lähdenkö yksin on lievästä iloisuudestaan huolimatta kesäisen tanssilavayksinäisyyden ja naisenkaipuun kuvaus. Skotti, sinä ja mä on surullinen kertomus illanvietosta suomalaiseen malliin, painostavine avautumisineen. Rajuimmillaan Susi on kappaleessa Vanha rauta. Se on jyräävää, hieman Kauko Röyhkän mieleentuovaa kovaa rokkia.

Yölaulu on lämmin levy. Toivo Susi vaikuttaa lauluntekijänä tasapainoiselta, rehelliseltä, itsensä hyvin tuntevalta mieheltä. Hänen musiikistaan huokuu ymmärrys elämää ja sen rajallisuutta kohtaan. Se ei nostalgisuudestaan huolimatta märehdi menneisyyttä, vaan uskoo huomiseen. Yölaulu on täynnä Toivoa.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s