Kirka – Rautaa ja kettinkiä

rautaa_ja_kettinkiäKun tarpeeksi pitkään kipristelee ilman, niin mikä tahansa kelpaa. Aluksi sitä ajattelee, että ei tunnu missään. Mutta jo muutamassa päivässä iskee levottomuus. Päässä nykii. Ajatukset pyörivät vain sen yhden asian ympärillä. Viimeistään parin viikon jälkeen alkavat fyysiset oireet. Kiiluvat silmät, pälyily, ärtymys. Lihaskipu. Alkaa tulla ajatuksia, että kaikki käy.

Sitten joku huomaa kärvistelysi ja käyttää tilaisuutta armotta hyväkseen:
”Moro Mika, osta Kirkan lp.”
Ostan, ostan, ostan! Tänne vaan! Maksan mitä pyydät.

Ei tässä selittely auta. Niin koville levylakko otti, että ostin Kirkan Rautaa ja kettinkiä -lp:n.

En edes pidä Kirkasta. Hänen äänensä oli pahimmillaan melkoista raakkumista. Venkoilu rockin ja iskelmän välillä ärsytti teininä. Turhaan, se on myönnettävä. Ammattilainen on ammattilainen ja ammattilaisen on elätettävä itsensä ammatillaan. Kirka elätti. Silti tuntui, että edes jonkinlainen linjakkuus olisi ollut hänelle tarpeen.

Vaan minusta on tulossa leppoisa, vanha mies. En jaksa inhota mitään. Kaikki on hyvää. Elämä on lyhyt, ei sitä kannata käyttää minkään musiikin inhoamiseen. Ei edes Dannyn.

Varrella virran pelottavine pääkalloineen on minulle ensimmäisiä musiikkimuistoja lapsuudesta. Siksi Kirka on minulle aina iskelmälaulaja, aivan kuten Vesa-Matti Loiri on aina Uuno Turhapuro. En ikinä osannut suhtautua Kirkan 80-luvun heavykauteen. R.O.C.K. ja The spell ovat komeita, huippumuusikoitten tekemiä rocklevyjä, mutta en täysin ymmärrä miksi ne ovat edelleen niin haluttuja. Vastaavaa kamaa on maailma täynnä. Parempi tämä Rautaa ja kettinkiä on. Siinä on iskelmä ja rock sopivassa balanssissa.

Albumilla versioidaan mm. Alice Cooperia, Sladea, Elton Johnia ja Neil Youngia. Ihmeihminen on osa suomalaista sielunmaisemaa. Aikansa rockbiisien coverointi onnistuu Kirkalta paremmin kuin kollega Lipsaselta vuotta aiemmin ilmestyneellä, ainoastaan camp-arvoa omaavalla Käärme-lp:llä. Kirka kuitenkin ihan oikeasti diggasi rokista. Danny segmenteistä.

Äänellisesti ja soitollisesti Rautaa ja kettinkiä on erittäin hyvä. Äänimaisema on 70-lukuisen lämmin. Minulle se on aina paluu lapsuuteen, 70-luvun soundi on ikäiselleni sisäänrakennettu. Soittajaosaston tutuimmista nimistä löytyy mm. Ippe Kätkä, Eero Lupari, Nono Söderberg, Harri Saksala ja Matti Oiling. Kirkakin kuulostaa hyvältä.

Tällaisia levyjä kuunnellessa sitä virheellisesti kuvittelee, että ennen oli paremmin. Ei ollut, en usko. Ainoa mikä 70-luvulla oli Kekkosen lisäksi paremmin oli se, että silloin kaikki oli edessäpäin. Nyt tuntuu siltä, että kaikki mitä tulevaisuudella on tarjota, löytyy menneisyydestä. Vaikka tällaisista äänilevyistä.

Eikä se Dannyn Käärmekään ihan huono ole. Ei mikään missä versioidaan Uriah Heepiä ole. Kirka on kuitenkin uskottavampi. Heti kansikuvasta lähtien.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kirka – Rautaa ja kettinkiä

  1. Michka sanoo:

    Höhö. Dannyn Käärme löytyi faijan levyhyllystä, kun olin kersa ja se kansikuva oli kerrassaan lumoava. ”Tän on pakko olla kovaa kamaa” ajattelin, mutta valitettavasti olin väärässä. Aika lussu levy. Minusta se kansi on edelleen hieno, vaikka nykyisellään siinä on enemmän camp-arvoa. Kunpa vaan iso D olisi tehnyt levyn, joka olisi vastannut kanttaan. Se olisi ollut jotain se!
    Ja joo, kyllä Kirka veti paremmin. :)

    • Mika sanoo:

      Tätä varmaan oli arki Noakin, ja tätä kai pyhäkin. Siihen koleuteen kohmettui boakin ja on kai kohmeessa yhäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s