Motelli Skronkle – Juna

motelli_skronkle_junaKun Kotikutoisten soittimien ja Humu Recordsin Jaakko Ryynänen mainitsi Motelli Skronklen Junan viiden tähden lp:ksi ja yhdeksi vuoden 2016 parhaista blueslevyistä, oli siihen tutustuttava. Saa nähdä, jäikö Juna viimeiseksi tänä vuonna ostamakseni äänilevyksi. Siltä vähän tuntuu. Ei Motelli Skronklen takia, vaan yleisfiiliksen ja pankkitilin.

Koskaan en ole Motelli Skronklea kuunnellut. 1980-luvulla lehtijutun perusteella muodostamani mielikuvan mukaan se oli taideopiskelijoiden tai muun itseään kulttuuriväkenä pitävän ryhmän poikki- eli tekotaiteellista metelöintiä. Itsetarkoituksellista älykkömusaa, vaikka ainoa syy koko kollektiiville oli mahdollisuus julkisesti hölmöillä ja esittää muka-ravistelevia performansseja. Olen ollut väärässä. Siitä huolimatta, että Junassa haiskahtaa huumorimusa ja performanssitaide. Jonkinlainen vakavahenkinen versio Lapinlahden Linnuista Skronklesta mieleeni tulee. Onneksi missään ei kielletä, että vakavasti otettava musiikki ei saisi olla humoristista ja onneksi omia ennakoluulojaan voi asioihin tutustuttuaan, tietoa saatuaan, muuttaa.

Juna on rauhallista bluesia, pelottavaa bluesia, äkkiväärää bluesia. Suomalaiskansallista synkkää kansantanhua, paritanssia ja tangoparodiaa. Ulkomaista kansantanssia virtenä esitettynä. Välillä väkisin naurattavaa vitsihuumoria. Herkkää rakkautta, olkoonkin, että rakkauslaulu kertoo puista. Shamanismihuumoria. Vakavaa pohdintaa ja keskittymään pakottavaa hypnoottista meditaatiota. Ihastuttavan elävää ja karua, kauniin rujoa musiikkia.

Motelli Skronkle on bluesia soittava tanssibändi helvetistä.

En löydä Junasta tekotaiteellista metelöintiä, en häiritsevää älykkyyttä. Juna on tavallisten suomalaisten miesten musiikkia. Siinä jopa lauletaan kossusta. Hetkittäin ajattelin, että ilman laulua tämä olisi parempi. Nytkin instrumentaaleja on kolme. Kuitenkin laulajien matala mieskuoromölinä on se, joka tästä ilmeisesti tekee Motelli Skronklen.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s