Riitaoja – Täytettyjä lintuja

riitaoja_taytettyja_lintujaJoskus blogin kirjoittaminen on tuskaa. Kuten nyt. Odotin Riitaojan Täytettyjä lintuja -levyä hekumoiden ajatuksella, että pääsen taas hehkuttamaan bändiä sille suunnattomalle lukijajoukolle, jonka blogini kerää! Teille molemmille, siis.

Vaan ei se niin yksinkertaista ollutkaan. Odottelin pitkään, että levy ilmestyisi vinyylinä. Ei ilmestynyt. Luovutin ja ostin cd:n. Mutta. En osaa sanoa levystä mitään. En osaa, en pysty. Täytettyjä lintuja on hemmetin hyvä, mutta tunnen itseni tavallistakin tyhmemmäksi, kun pitäisi jotain siitä sanoa. Riitaojan musiikki on niin suurta, että minua pelottaa. Pelottaa kirjoittaa mitään, koska mikään kirjoittamani ei ole tarpeeksi fiksua tällaiselle levylle. Pari viikkoa olen Täytettyjä lintuja soittimessani pyörittänyt, inspiraatiota odotellen. Edes pientä ajatusta, jonka ympärille jotain kutoisin. Mutta ei, ei irtoa.

Hämmästyksekseni huomasin, että Janne Westerlund ei ole Täytetyillä linnuilla mukana. Westerlundin sooloalbumit ovat loistavia, oletin hänen olevan Riitaojan primus motor. Olin väärässä. Netistä luin, että Alf Forsmankaan ei enää ole bändissä, mutta kyllä kansiteksteissä rumpalin kohdalla lukee Alf. Ota näistä sitten selvää. Antti Hämäläinen, Arimatti Jutila ja Arttu Tolonen ovat tehneet kaikki levyn biisit.

Vaikka en osaa sanoa levystä mitään, maksaa sen kuuntelu vaivan. Täytettyjä lintuja on vaikuttavaa, vakuuttavaa, ahdistavaa ja syvää musiikkia. Synkkääkin synkempää suomalaista suolampi-americanaa. En suosittele kuuntelemaan masentuneena tai morkkiksessa. Täytettyjä lintuja on myös mielenkiintoisimman kotimaisen indiemusiikin kuka kukin on -teos: levyn kaikilla kappaleilla on eri solisti.

Täytettyjä lintuja ei kosiskele yleisöä. Se ei soi Radio Suomen lähetysvirrassa. Levy alkaa hitaasti, pelottavasti, banjon soidessa. Melkein nimibiisin, Täytetty lintu, esittää Maritta Kuula. Kuulalla on erityisen oma ääni. Vieläkin harmittaa, että en aikanaan hankkinut 500 Kg Lihaa -orkesterin teoksia. Kuula on Suomen Nico, vaikka Kuula ei tietenkään ole kukaan muu, kuin Maritta Kuula.

Joose Keskitalon laulama Henriksson on oman aikansa Ontuva-Eriksson. Ei biiseillä hirveästi yhteistä ole, mutta jonkinlainen syrjäytymistarina Henriksson kai on. Se alkaa ja loppuu yks kaks, siinä on raju kitarasoolo. Keskitalo on aina vakuuttava tulkitsija. Henriksson on kuitenkin levyllä vaikeassa paikassa, Kuulan ja En nähnyt mitään -kappaleen laulavan Päivi Kankaron välissä.

Kankaroa en tunne. En, vaikka hän on parikymmentä vuotta vaikuttanut musiikkielämässä. En nähnyt mitään yhdistelee riffirokkia, bluesia ja kaunista poppia. Valoa ja synkkyyttä, toivoa ja ahdistusta. Kerrassaan hieno kappale. Espe Haverisen Tyhjä kohta on pelkästään synkkä. Viimeistään tämän kappaleen aikana huomasin, että Täytettyjä lintuja on täynnänsä upeaa kitarointia. Mikään perinteinen kitararocklevy Täytettyjä lintuja ei kuitenkaan ole; Faarao Pirttikankaan laulaman Saaren ensimmäiset kymmenen ja viimeiset kolme minuuttia ovat pelkkää ambientsuhinaa. Saari on uskonnollisen masentava; nykyaikainen ja pelottava Wayfaring stranger. Saari on – tietenkin – myös todella vakuuttava ja se tuntuu paljon mittaansa lyhyemmältä.

Pekko Käppi suhisee vain minuutin, ennenkuin Maantietä kaksi kilometriä alkaa. Käppi on Käppi siinä missä Pirttikangas Pirttikangas, silti tämäkin kappale on Riitaojaa. Laulajien nimet nähtyäni ajattelin, että Marko Haavisto on tällä levyllä väärässä seurassa. Kuinka väärässä olinkaan. Kerron kaiken on varmasti sävelletty juuri Haavistoa varten. Haavisto edustaa Baddingin ja Agentsin Suomea ja Riitaoja osaa yhdistää Haaviston vaikutteet omiinsa saumattomasti. Levyn parhaimmistoa tämä. Levyn parhaimmistoa on tosin jokainen kappale.

VUK lauloi jo Riitaojan debyytillä. Nukahdan kesken kaiken on riitaojitettua appalakkikantria, vuoristomusiikia ja taiteellista huutamista. Levyn parhaimmistoa luonnollisesti. Myös Talmud Beachista tutun Mikko Siltasen esittämällä Portaat-laululla soi kantri. Tai ainakin banjo. Kappale on äärimmäisen rajua räminäbluesia. Fatpossumia. Minun puolestani Portaat olisi saanut kestää puolet pidempään.

Laura Sippola, Tarjolla totuus. Pakko myöntää, että Sippola piti googlettaa. Tarjolla totuus on taiteellista, paisuvaa folkia helvetistä. Sippolalla on vahva, kaunis ääni. Sellaisen äärellä olen aina täysin myyty. Petri Hannuksen laulama Ota kiinni nilkoista, minä tartun ranteisiin on laulelma, joka muuttuu pelottavaksi juurimusiikiksi. Avausrivi ”kerroin elämäntarinani puhelinmyyjälle”nostaa palan kurkkuun.

Levyn päättävän Pelkäätkö pimeää esittää Salla Day. Salla Day? Upea, persoonallinen laulaja, jota on pakko saada kuulla lisää. Salla Day sulkee ihastuttavasti Täytettyjen lintujen ympyrän, joka alkoi Maritta Kuulasta. Salla Day on bändiltä hieno valinta päättämään levyn. Tosin, koska ympyrä ei voi sen kummemmin alkaa, kuin sulkeutuakaan, on Salla Dayn jälkeen pieni pakko palata alkuun. Kuulaan.

Mahtava levy. Olen sanaton. Lisäksi olen malliesimerkki siitä, että se jolla ei ole sanottavaa, puhuu kaikkein pisimpään. En olisi antanut itselleni anteeksi, jos olisin Riitaojan levystä vaiennut.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Riitaoja – Täytettyjä lintuja

  1. Kalle Ranto sanoo:

    Niin – mitäpä tästä voin sanoa minäkään, joka vain kuuntelen – en analysoi. Pakko pyörittää kerta toisensa jälkeen. En ymmärrä mitään juurimusiikista, mutta tämmöistä hypnoottista suomeksi laulettua musiikkia kuuntelen tuntien suurta nautintoa.

    Itsellekin on jäänyt vähän epäselväksi, kuka tätä sirkusta pyörittää – ekalla levyllä oli hyviä Westerlundin lauluja – nyt joka biisissä eri laulaja. Alf levyllä muttei enää bändissä. Kun vaan saataisiin Turkuun keikalle, niin mielelläni menisin todistamaan tätä ihmettä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s