Chuck, Leonard, Remu & The Rolling Stones

wanhuxetKun huomaa olevansa jonkin aikaa ankarasti liikuntarajoitteinen, sitä alkaa miettiä vanhuksia. Chuck Berryä, Remu Aaltosta, Leonard Cohenia, The Rolling Stonesia. Että niiden on pakko vatkaa, vaikka reumatismi runtelee. Chuck ja Leonard eivät tosin enää vatkaa, mutta kuitenkin. Vajaan vuoden sisään kaikilta mainituilta ilmestyi uutta musiikkia.

Chuck Berry teki viimeisen levynsä yhdeksänkymppisenä, mutta kuoli ennen sen julkaisua. Edellisen studioalbuminsa aikoihin hän oli viisikymppinen. Chuck Berry kuului niiden harvalukuisten rokkareiden joukkoon, jotka tekivät merkittävimmät teoksensa vasta kolmekymppisenä.

Berryn levy on nimeltään Chuck ja se on hyvä 90-vuotiaan rokkarin levy. Hyvä, vaikka tarpeellinen lähinnä dokumenttina Chuck Berrystä. Mutta Berry jos joku on dokumenttinsa ansainnut. John Lennonin sanoin: Jos rock’n’rollia pitäisi kutsua jollain toisella nimellä, sitä voisi kutsua chuckberryksi.

En tiedä millä ilveellä Berry saatiin siihen kuntoon, että hän pystyi näin täysipainoisen levyn tekemään. Kuulostaa kuitenkin, että itse hän levyllä laulaa ja kitaraa soittaa. Tai sitten Charles Berry Jr. imitoi isäänsä mainiosti. Vierailijoita Chuckilla on mukana, mutta Chuck Berry -levyltä Chuck silti kuulostaa. Ei siis levyltä, jossa on pelkästään Chuck Berryn nimi kannessa.

Ei Chuckissa tietenkään samaa energiaa ja vauhtia ole, kuin 60 vuotta sitten levytetyissä teoksissa. Chuck on hidas. Vaan hiiteenkö tässä kiire on, valmiissa maailmassa. Chuck on kunnianosoitus vanhalle rokkarille. Kunnianosoitus ja testamentti. Chuck Berry on rock’n’roll. Joten analysoinnit sikseen, tukka tötterölle ja kellohame pyörimään.

Leonard Cohen ei ole rock’n’roll, mutta hänen viimeiseksi levykseen jäänyt You want it darker on loistava. Se on yhtä hyvä tai jopa parempi, kuin Old ideas ja Popular problems. Näistä voinee puhua jonkinlaisena vanhuusiän trilogiana. En fanita Cohenia uskonnollisella paatoksella, joten väitän hänen tehneen viimeisinä vuosinaan uransa parasta musiikkia.

Vuosia haaveilin, että The Rolling Stones tekisi vielä yhden lp:n. Blues-lp:n. Sen se Blue & lonesomella teki. Hyvin tekikin, vaikka olin alkuun hieman pettynyt. Täydellisessä maailmassa bändi olisi esittänyt bluesinsa akustisesti. Hyvin todennäköisesti Blue & lonesome jää Stonesin viimeiseksi albumiksi. Siksi sillä palattiin juurille. Silti elättelen toiveita, että jos ei Rolling Stones, niin vaikka Jagger & Richards duona tekisi levyllisen akustista bluesia.

Remu & Hurriganesin Electric play on mainio rokkilevy. Vielä parempi se olisi, jos kannessa lukisi pelkkä Remu. Tai ehkä The Rokkibändi featuring Remu Aaltonen. Ilman Remua tätä ei ostaisi kukaan ja kyllä Remun tekemisissä on aina jotain maagista. Turha siis ratsastaa Hurriganesilla enää. Electric playlla Remu on ilahduttavan tosissaan ja jättää esimerkiksi Taikakiven pilanneen uggabuggaälämölö-huumorin pois. Silti laulukieli on silkkaa remua. Ihan sama kuka on biisit tehnyt tai kuka levyllä soittaa. Remun levy on Remun levy.

Electric play olisi komea päätös Remun uralle. Nyt pitäisi vain valmistella laki, joka estäisi Remun julkiset esiintymiset. Haastattelut ja viihdeohjelmissa pelleilyn. Niitä en enää kestä. Ehkä äijän voisi julistaa holhouksenalaiseksi.

Chuck ja Leonard kuolivat pois. Remu elää, Rolling Stones ei kuole koskaan. Kenraali Keinosen lanseeraamaa ikähyvitysjärjestelmää soveltaen Chuck ja Electric play saavat hyvät pisteet. You want it darker ja Blue & lonesome eivät ikähyvitystä tarvitse. Silti tuskin kukaan alle neljäkymppinen on näitä levyjä ostanut.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s