Taival – Niin kuin sade

taival_niin_kuin_sadePahaa aavistamatta joensuulaisen Taival-yhtyeen basisti Joonas Kaartti lähetti minulle yhtyeensä cd-singlen Niin kuin sade. Ei hän voinut tietää, että inhosin Pohjois-Karjalaa parikymmentä vuotta. Kävin siellä armeijan. Eksyin metsään, viritin kylkimiinaa tienvarteen, en osunut kevyellä kertasingolla panssarivaunuun. Luin armeijan jälkeen edelleen Heikki Turusta ja kuuntelin edelleen Hassisen Konetta, mutta aina hakkasi takaraivossa: ”saatana, kahdeksan kuukautta kukkeimmasta nuoruudestani tuhlasin Pohjois-Karjalan luonnon aluskasvillisuuteen tutustumiseen”.

Onneksi ihmisellä on oikeus viisastua. Tajusin, että vika oli systeemissä. Ei maakunnassa. Luulin varusmiespalveluksen ja sen lieveilmiöiden takia kadottaneeni maanpuolustustahtoni iäksi. Onneksi kotitanhuvillani myöhemmin suorittamani kertausharjoitus palautti uskoni. Tajusin, että armeijassa voi olla myös järkeä. Kävin tosin ainoaksi jääneeni kertausharjoitukseni rajavartioston riveissä… Enää isänmaa ei palveluksiani tarvitse. Olen nostomies. Jos sitäkään.

Taipaleen basistin ei kuitenkaan kannata peljästyä. Jo aiemmin pohjoiskarjalaiset musiikintekijät, kuten Metakka, Ville-Veikko Markkanen ja Kelja, ovat vähentäneet vastenmielisyyttäni maakuntaa kohtaan. Samoin kirjailija Turunen. Ei tästä ole kuin pari viikkoa, kun kävin Naiseni kanssa pikavisiitillä Joensuussa. Ensimmäistä kertaa, sitten vuoden -92.

Taival ilmoittaa soittavansa suomenkielistä poprockia. Sitä se tekee. Taival on Suomen Fleetwood Mac. Stevie Nicksin aikainen Suomen Fleetwood Mac. Ensikuulemalta meinasin sanoa, että tätä voi nykymittapuun mukaan kutsua iskelmäksi. Koska iskelmä ja rock ovat Suomessa lyöneet kättä aina siitä lähtien, kun punk kuoli. Jopa aiemmin. Niin kuin sade kasvaa kuitenkin niin mahtipontiseksi huudatukseksi, että haluan puhua tästä rockmusiikkina. Vaikka hyvä iskelmä on ihan parasta. Niin kuin sade on kuitenkin sen verran vakavasti ja intohimoisesti tehtyä, että ei siitä voi puhua samassa lauseessa sen liukuhihnamaisen hittitehtailun kanssa, jota iskelmämusiikki nykyisin enimmäkseen on. Sama pätee singlen toiseen kappaleeseen, Vanha ja kaunis. 80-luvun mieleen tuova kitarointi, kuulas melodia. Persoonallinen, kaunis laulu. Singlen molemmat biisit tuntuvat tutuilta ensikuulemalta. Se on aina hyvä kappaleen merkki.

Paitsi AOR-vaiheen Fleetwood Macin, tuo Taival mieleen toistakymmentä vuotta sitten vaikuttaneen, valitettavasti ikuiseksi lupauksesi jääneen, Silhuetti-yhtyeen. Taipaleen laulusolisti Tiia-Riina Laitinen vertautuu väkisin Silhuetin Sanette Sevóniin. Molemmat ovat persoonallisia, oman äänen omaavia hurmaavia laulajia. Tämänkaltaiset laulajat nostaisivat keskinkertaisenkin biisin radiokelpoiseksi.

Kuten olen aiemminkin sanonut, niin cd-single on älytön formaatti. Cd:n paras puoli on se, että siihen mahtuu paljon musiikkia. Taipaleen singlellä on vain kaksi biisiä. Siksi toivon lämpimästi, että Taival ei jää Silhuetin kaltaiseksi alaviitteeksi suomirockin historiaan, vaan tekee lisää musiikkia. Tätä ei kannata jättää tähän! Pitkäjänteisyys on se, mikä näiltä nuorilta bändeiltä ja etenkin levy-yhtiöiltä puuttuu. Taival kuulostaa niin valmiilta, niin kansaanmenevältä ja kaikessa tuttuudessaan niin omaperäiseltä, että jatkoa on pakko seurata.

Ilmeisesti Taipaleen pitkäsoitto on odotettavissa. Jos ja kun on, niin sen on pakko soida radiossa. Jos ei soi, niin toimittajien tai juontajien on syytä tarkistaa makuaan.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s