Mara Balls – Elävä kivi

mara_balls_elava_kiviMara Balls jatkaa Elävä kivi -lp:llä debyyttialbuminsa linjoilla: kansista ei löydy levyn nimeä, Maria Mattila on kannessa alasti, bändin peruskokoonpano on sama ja musiikki on ankaraa jytää, jota pitää kuunnella lujaa. Ja Mara Balls on edelleen sekä bändi, että bändin kitaristi-laulaja Maria Mattila.

Mara Ballsin toinen albumi on hyvä toinen albumi. Se ei liikaa poikkea tajun kankaalle täräyttäneestä debyytistä. Silti se ei ole sen yksi yhteen toisto, vaan mukaan on tullut sopivasti lisää monipuolisuutta, nyansseja. Tietenkään Elävä kivi ei aiheuttanut samanlaista puoli tuntia turpaan -fiilistä, kuin Vuorten taa, koska osasin odottaa mitä on tulossa. Se ei kuitenkaan ole oleellista. Oleellista on hyvät biisit, kova meno ja aitous.

Elävän kiven yllä leijuu menneisyyden energisimpien, äänekkäimpien ja grooveimpien jytämuusikoiden henki. Musiikkiin on tullut lisää melodioita, lisää kauneutta. Kaahauksen ja punkin energian lisäksi levyltä löytyy ihanaa hitautta. Kuten kappaleessa Tuulee, jossa on jotain samaa kuin Graveyardin parhaissa tekeleissä. Mukana on entistä enemmän hämyilyä, jatsiakin. Sitä on jo kappaleissa Maravishnu ja Jossain kaukana, mutta levyn päättävä upea nimibiisi nousee sellaisiin sfääreihin, että menneiden hämysukupolvien sankarivainajat voivat olla ylpeitä perillisistään.

Elävä kivi on niin hyvä, että bändin vertaamisen Jukka & Jytämimmeihin voi lopettaa ja sen lyhyttä uraa ei kannata murehtia. Siinä missä Jukka Nousiaisen loistavan tuotannon suhteen pitää koko ajan olla hieman varuillaan, että onko se tehty vakavissaan vai huumorilla, voi Mara Ballsin kanssa olla vakuuttunut, että nyt ollaan tosissaan. Mara Ballsilla ei ole ketunhäntää kainalossa, siitä voi nauttia ilman virnuilun pelkoa. Mara Balls on vakavissaan. Vakavissaan, vakuuttava, tosi ja rehellinen.

Maria Mattila on Mara Ballsina tehnyt itsestään brändin. Mutta hän on tehnyt sen olemalla luonnollisesti sitä mitä on. Häntä ei ole tarvinnut levy-yhtiön merkonomin tuotteistaa, vaan Mara Balls on osa Maria Mattilaa. Hän on aito rock’n’rollin sanansaattaja, joka ei pyytele anteeksi. Hän ei pelkää nostaa esiin seksikkyyttään, vaan korostaa sitä häikäilemättömästi. Omasta halustaan ja mielellään. Mara Balls ei ole rooli, se on luonnollinen olotila. Mattilan toinen minä.

Nämä kaikki loistavat päätelmät olen luonnollisesti tehnyt vain levyjä kuuntelemalla ja kuvia katselemalla… Ei minulla ole aavistustakaan minkälainen Mattila oikeasti on. Tuskin kylmäverinen bisnesnainen kuitenkaan. Ei tällaista musiikkia tekevä ihminen voi olla laskukone.

Mara Balls on tuottelias. Viime vuonna ilmestyi Vuorten taa, nyt Elävä kivi ja somehuhujen mukaan hän on kohta menossa äänittämään seuraavaa. Liekö se bändin vaikea kolmas albumi, vai onko se Mattilan soololevy? Odotan innolla, oli mikä oli.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s