Petri Tamminen – Suomen historia

petri_tamminen_suomen_historiaKun kävin lukemaan Petri Tammisen kirjaa Suomen historia, oli ensireaktioni suuttumus. Tämmöisellä saatanan läpyskällä saadaan kustannussopimus ja kaikki kehuvat. Mokomia pikkujuttuja pystyy kirjoittamaan kuka tahansa.

Aina Tammisen kirjat ovat olleet ohuita. Juuri sellaisia, joita voisi koululaisilla luettaa, jos niillä ei olisi kiire tutustua Kauppa-Lopoon ja Kärpästen herraan. Enon opetukset on mainio, samoin Muita hyviä ominaisuuksia. Mitä onni on -kirjassa päähenkilön saamattomuus alkoi ahistaa ja jätin sen kesken. Paksu ei sekään ole. Elämiä ja Muistelmat ovat hienoja. Rikosromaani on hieman outo, vaikka jokainen tuntee jonkun, joka on kirjan rikollisen kaltainen. Meriromaania en saanut luettua alkua pidemmälle. Vielä.

Mutta Suomen historia. Juha Seppälän taannoinen samanniminen teos on rienaavuudessaan loistava. Tammisen kirjan perusidea on sama, kuin Seppälän teoksen loppuosassa ja Hotakaisen Finnhitsissä. Lyhyitä kuvauksia yksittäisten ihmisten kokemuksista. Sillä erolla, että Tammisen kuvaukset ovat tosia. Tosia, tai muistikuvia.

Jutuista muodostuu kiehtova, jännittävä, järkyttävä, liikuttava ja hauska tarina suomalaisuudesta. Juha Miedon sadasosan tappio Lake Placidissa ei tunnu maailmanlopulta, kun sitä vertaa lahtarin kiväärinpiipulla suorittamaan raskaana olevan naisen pahoinpitelyyn. Elämä vuonna 1980 oli toisenlaista, kuin 1918. Suuttumukseni kirjaa kohtaan hälveni sivu sivulta. Kun loppuun päästessäni tajusin, että jutut eivät olekaan kirjailijan keksimiä, parantui kirja entisestään.

Tarina etenee kronologisesti. Lopussa Tamminen tekee kuitenkin siirtymän 1950-luvulle ja lukija huomaa, että juuri mikään ei ole maailmassa muuttunut.

Tamminen on tiiviin ilmaisun mestari. Tämän kirja-arvostelun mittaan hän saa mahdutettua neljä elämäntarinaa.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Lukemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s