Lauri Ainala – Orpokotijuhlat Saarella

orpokotijuhlat_saarellaEn ylpeile synnyintanhuvillani, en ole kotiseuturakas ihminen. Juuret on kuitenkin tunnustettava. Phil Lynott ilmaisi asian hienosti: ”Kun olen Englannissa, kerron olevani Irlannista. Irlannissa sanon olevani Dublinista. Dublinissa sanon olevani Crumlinista, Crumlinissa Leighlin Roadilta. Leighlin Roadilla olen Lynott.”

Ostin Lauri Ainalan lp:n Orpokotijuhlat Saarella, koska olen Parikkalasta. Ehkä hieman myös siksi, että viime kesänä kävin Naiseni kanssa Oronmyllyllä katsomassa orpokotijuhliin liittyvän näytelmän.

Orpokotijuhlat Saarella saa Lou Reedin Metal machine musicin kuulostamaan iskelmämusiikilta. Jos joku orpokotijuhlien kävijä erehtyy Ainalan levyn ostamaan, niin varmasti on tunnelma pilalla ja paha mieli.

Tiesin levyä ostaessani, mitä tuleman pitää. Virrenveisuuta, jonka päälle on liimattu kolinaa ja naksahtelua. Kaikilla ikäisilläni on muistoja virrenveisuusta. Hyviä muistoja, ahistavia muistoja. Mitä kenelläkin. En tiedä merkitsevätkö virret nykylapsille mitään. Toivottavasti merkitsevät. Harmittaa, jos synkkä perinne katkeaa.

Vaikka ääriluterilainen puoleni meinaa pitää Ainalan teosta irvailuna, niin pidän siitä. Persoonallista ambientia. Lokkien ääntely ja tuulen suhina on korvattu kristillisellä synkkyydellä. Kerettiläinen puoleni ajattelee, että laahaavalle virrenveisuulle sietääkin irvailla. Ambient, jos mikä, on kansainvälistä. Siinä genressä ei musiikin kotimaalla luulisi olevan mitään merkitystä. Silti epäilen, että vain suomalainen voi ymmärtää mistä tässä levyssä on kyse.

Onko tämä sitten rienausta vai kunnianosoitus perinteikkäille orpokotijuhlille? Luultavasti molempia. Itse pidän levyä kuitenkin uskonnollisena, en uskonnon pilkkana. Tosin takakannen ylösalaisin oleva öylätti häiritsee. Onko tämä vakavissaan tehtyä taidetta vai artistin ja levy-yhtiön vitsi? Oletan, että taidetta. Taiteen tehtävä on herättää tunteita. Orpokotijuhlat Saarella herättää.

Äänilevyjä sijoitusmielessä hankkivien kannattaa levy ostaa. Tätä ei montaa kymmentä kappaletta myydä, eli tulevasta keräilyharvinaisuudesta on kyse. Ja tämä lp on helppo säilyttää near mint-kuntoisena, koska kuuntelukerrat pysyvät varmasti maltillisina.

Oikeasti Saari ei edes ole kotiseutuani. Saaren kunta liitettiin Parikkalaan vasta muutama vuosi sitten. Silti Orpokotijuhlat Saarella pysyy hyllyssäni. Olemattomasta kotiseuturakkaudestani huolimatta.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s