Maanvaiva – Purkuputki

Koska suhteeni musimaanvaiva_purkuputkiikkilehtiin on satunnaisia kohtaamisia lukuun ottamatta päättynyt, olen pihalla hyvästä nykymusiikista. Aiemmin ostin paljon levyjä luottotoimittajieni levyarvostelujen pohjalta, nykyisin harvemmin. Internet epäsosiaalisine meedioineen ei riitä täyttämään sitä levyarvostelutyhjiötä, jonka musiikkilehdistösuhteen päättyminen on minulle aiheuttanut.

Onneksi uuteen hyvään musiikkiin tutustuu joskus siten, että postilaatikosta löytyy levyjä. Nyt sieltä löytyi Maanvaiva-nimisen orkesterin maksisinkku ja ep. Ep on tosin mielestäni lähinnä mini-lp. Mutta uskon mitä kannessa lukee…

Olin järkyttynyt, kun luin Putkirikon kannesta muusikoiden nimiä. Itselleni tuntemattomien Tom Stenmanin, Anni Ruuskan ja Jyrki Saarimaan lisäksi krediiteistä löytyvät J.A. Mäki, Jukka Melametsä, Pekka Gröhn ja Jouko Hohko. Jouko Hohko! Hehkeimmän nuoruutensa Sielun Veljien vaikutuksen alaisena viettänyt riemuitsee aina Hohkon nimen nähdessään. Tällainen orkesteri on mennyt minulta täysin ohi. Hävettää. Kai minun on pakko antaa Soundille anteeksi ja aloittaa taas lukeminen. Onhan tällaisesta bändistä siinä juttua ollut?

Suomirock on aina ollut flirttailua rokin ja iskelmän välimaastossa. Sitä on myös Maanvaiva. Se on 1980- ja 2010-lukujen yhdistelmältä kuulostavaa aikuistunutta indierokkia. Musiikkia meille, jotka pidämme Bad Vugum -räminästä, kotimaisesta iskelmästä, kansanlauluista, kuvia kumartelemattomasta tekemisen meiningistä. Ja kierosta huumorista.

Viime vuonna ilmestyneeltä maksisinkulta löytyvät tyylikkäät biisit Tuulee ja Kalpeanaama. Tuulee on Hohkon vangitsevasti tulkitsema kansanlaulunomainen ja hypnoottinen Sielun Veljet meets Riitaoja -balladi. Stenmanin laulama Kalpeanaama on kaunis ja reipas taidepop, jonka kruunaa Anni Ruuskan kaunis taustalaulu.

Tänä vuonna julkaistu Purkuputki alkaa Mäen jäljittelemättömään tapaansa karjumalla kappaleella Ristiriitoja. Mäen takia se kuulostaa väistämättä Radiopuhelimilta. Hieman leppoisammassa, popimmassa, muodossa. Sen jälkeen siirrytään ei ehkä niin loogisesti kotimaisen iskelmän pariin. Katso luontoa ja huomaa. Markku Aron hitti 70-luvulta? Fredin säveltämä kuitenkin. Stenmanin laulama. Tyylikäs, mielestäni täysin vakavissaan tehty versio. Kunnianosoitus 70-luvun iskelmän hyville puolille. A-puolen päättävä Auringonkukka on Ruuskan laulamana viiltävän kaunis ja syvällinen. Ehkä vertaukset ovat kaukaa haettuja, mutta mieleeni tulee Marja Mattlar tai ne Riitaojan kappaleet, jotka laulaa Vuk.

B-puoli alkaa traagisella tarinalla Rainerin kohtalo. Kappale on sinänsä kaunis, mutta tekstin ja puheosuuden takia tämä menee kieron huumorin osuuteen. Vai onko kyseessä kuitenkin vakava tilitys menehtyneestä lemmikkikoirasta? Vaikka olen huumorintajuton ihminen, niin yksi kohta tekstissä nauratti:

”Se hemmetin hippityttö, hampunpolttaja, lukutoukka, turhake. Ei ahteria, mutta ne tissit.”

Rainerin kohtalon takia jouduin kuitenkin miettimään ovatko levyn iskelmäcoveritkin vitsejä.

Eivät ne ole. Levyn päättää Hohkon tulkitsema Inarinjärvi. Inarinjärvi on yksi kaikkien aikojen suosikki-iskelmistäni. Tai kansanlaulusta sen kohdalla kai pitää puhua, sen verran tanakasti se on juurtunut suomalaisen sisimpään. Hohkon lievästi ironinen, iskelmätaivastyyppinen tulkinta sopii tähän synkennettyyn, sielunveljistettyyn, versioon. Mana Mana goes iskelmä. Hieno päätös levylle.

Vaikka kyseessä olivat vain sinkku ja ep, niin olen aika uupunut. Olen kaksi iltaa pyöritellyt näitä ja ollut ihmeissäni. Yhden vitsibiisin takia olen miettinyt, että olenko hölmö suhtautuessani bändiin vakavasti. En ole. Siihen tulokseen päädyin. Maanvaiva on hieno bändi. Ehkä se ei ihan vielä kuulu samalle viivalle esimerkiksi Janne Westerlundin eri virityksien kanssa, mutta seuraavalla julkaisullaan se saattaa hyvinkin jo päästä rinnalle. Merkit ovat sellaiset.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s