Levyaddiktin päiväkirjasta, osa 4

paivakirjaRakas päiväkirjani,

olen taas ostanut liian monta äänilevyä. Koska opiskelu, stressi, lapsuuden traumat ja ravintolavaunu.

Soundin ja Rumban alasajon takia en seuraa musiikkilehdistöä kuin satunnaisesti. Tutustun uusiin bändeihin viiveellä. Kuten Lasten Hautausmaahan. Tuskin olisin tutustunut vieläkään, jos ei työpaikalla olisi asiakas kysynyt, tunnenko sen. Pitäisi tuntea, on hyvä. Hävetti tietämättömyyteni. Nyt on kaksi lp:tä ja kymppituumainen hyllyssäni.

Lasten Hautausmaan sympaattisen haparoivassa ilmaisussa on sellaista ihastuttavaa viattomuutta, jonka lähimmät vertailukohdat löytyvät 80-luvun alkupuolen uudesta aallosta. Orkesterille voisi antaa kaikkien aikojen arvostetuimman arvonimen: 2010-luvun Suomen Noitalinna Huraa!

Asiakas on aina oikeassa. Sanonnan harvemmin mainittu loppuosa kuuluu ”paitsi kirjastossa”. Poikkeus vahvistaa säännön.

Yleensä en tingi. En ruokaostoksilla, en autokaupassa. En sinänsä tinkinyt nytkään, Rolling Recordsissa. Kääntelin Black Rosen Live by it -lp:tä. Hinta oli suolainen. Ystävällinen myyjä seurasi pähkäilyäni. Kysyi, paljon olen siitä valmis maksamaan. En tiedä. Paljolla olet sen valmis myymään. Ostin sen sitten.

Ostin, koska näin mainoksen, Soundissa, vuonna -84. Ennen viime viikkoa en ikinä ollut nähnyt kyseistä levyä. Levyhyllyni eteläafrikkalaisen 80-lukulaisen heavyrockin osasto on ollut suppea. Nyt siellä on Black Rose. 32 vuoden odotuksen jälkeen en voi sanoa, että turha levy. Vaikka mieli tekisi.

Suhtaudun negatiivisesti black metallin. Ideologisista syistä. Samaan aikaan sauhuan mustasta kvartettigospelista. Väittäen, että se on niin helvetin hyvää musiikkia, ettei sen edustaman aatteen pidä antaa häiritä. Olisi tekopyhää olla tutustumatta vastapuolen näkemyksiin. Black metalliin. Ostin taannoin muutaman alan levyn. Ja nyt Venomin At war with Satanin.

Sen ostin tosin siksi, koska Juho Juntunen listasi 80-luvun Suosikissa nelisenkymmentä heavymusiikin perusteosta ja tulevaa klassikkoa. At war with Satan oli Juntusen mukaan tuleva klassikko. Nyt, sen ostettuani, minulla on kaikki Juntusen listan levyt hyllyssäni. 30 vuotta meni.

At war with Satan on hyvä. Se on kunnianhimoinen, majesteetillinen tekele. Eivät Cronos ja kumppanit soitto- ja laulutaidollisesti 70-luvun jytäilijöille ja progeilijoille pärjää – ei ole tarviskaan – mutta jonkinlainen kevyen progressiivinen ilme At war with Satania leimaa. Bändi veivaa punkasenteella eeppistä sinfoniaa. On hämmentävää, että profeetta Leo Meller helluntalaisine opetuslapsineen otti Venomin saatanallisuuden tosissaan. Fundamentalistien huumorintajuttomuutta on tasamaantallaajan mahdoton ymmärtää. Oli kyse sitten kiihkouskovaisesta tai -ateistista.

Juho Juntusesta puheenollen. Tiedättekö, mikä yhdistää Lynyrd Skynyrdiä, Pink Floydia, Sex Pistolsia ja Status Quoa? No se, että niiden kaikkien nimet löytyivät Suosikista, Juntusen heavyklassikoita esittelevältä listalta. Listalta, joka ansaitsee tulla mainituksi tässä. Listaan kannattanee suhtautua samalla vakavuudella ja hartaudella, kuin Venomin saatanallisuuteen:

Klassikot

Black Sabbath: Sabbath, bloody Sabbath
Cream: Disraeli gears
Deep Purple: In rock
Jimi Hendrix: Are you experienced?
Iron Butterfly: In-A-gadda-da-vida
Led Zeppelin: IV
Lynyrd Skynyrd: Second helping
Pink Floyd: The dark side of the moon
Rainbow: Rising
Status Quo: Dog of two head
Steppenwolf: Live Steppenwolf
Thin Lizzy: Jailbreak
Uriah Heep: Uriah Heep live

70-luvun helmet

AC/DC: Highway to Hell
Judas Priest: Stained class
Kiss: Alive!
Molly Hatchet: Flirtin’ with disaster
Motörhead: Overkill
Ted Nugent: Double live gonzo
Rush: 2112
Saxon: Wheels of steel
Scorpions: Virgin killer
Sex Pistols: Never mind the bollocks
Van Halen: s/t
Whitesnake: Ready ’n’ willing
ZZ Top: Deguello

Tulevat klassikot

Accept: Breaker
Blackfoot: Highway song -live
Dio: Holy diver
Girlschool: Hit and run
Iron Maiden: Number of the beast
Metallica: Kill ’em all
Gary Moore: Corridors of power
Mötley Crue: Shout at the devil
Ozzy Osbourne: Diary of a madman
Rock Goddess: 1
Michael Schenker: Built to destroy
Twisted Sister: Stay hungry
Venom: At war with Satan

Jos jollain on tallessa se Suosikki, jolta lista löytyy, niin en pahastu, vaikka saisin kyseisen artikkelin skannattuna sähköpostiini. Tosin just nyt iski paha epäilys mieleeni: olisiko se sittenkin ollut OK :ssa, eikä Suosikissa…

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Levyaddiktin päiväkirjasta, osa 4

 1. Arppa sanoo:

  Kyllä se oli Suosikki, muistan ko. artikkelin ja listan oikein hyvin.

 2. Kollega Turusta sanoo:

  Voin toimittaa kopsun artikkelista, jos kerrot vuoden ja numeron. Tai edes vuoden.

  • Mika sanoo:

   Jukka rakkaani, niin mielelläni Sinulle sen kertoisin, mutta en tiedä. Kyseessä oli muistaakseni kolmeosainen sarja heavymusiikin historiasta ja tunnollisesti leikkasin kaikki artikkelit leikekirjaani, joka nyttemmin on hävinnyt. Ymmärtääkseni olet kuitenkin tiedonhaun ammattilainen, joten hetkessäkös sinä kaivat artikkelit esiin ja skannaat ne minulle. Saat kaljan, jopa kaksi, kiitokseksi.

 3. Kollega Turusta sanoo:

  Noh, katsotaan, jahka pääsen työpaikalle.

 4. Kollega Turusta sanoo:

  Mika, pläräsin hätäisesti vuosien 1980-81 Suosikit. Ei löytynyt vielä. Muistatko, oliko se Juntusen lista erillinen artikkeli, vaiko jollain säännöllisellä palstalla?

 5. Ola sanoo:

  Eteläafrikkalaisen kasarihevin kokoelmasi on sangen puutteellinen, ellei siitä löydy Stingrayn kumpaakaan levyä. Ainakin ykköslevyä on myyty Suomessa (muistaakseni Anttilan alehyllyssä), sillä se löytyy omasta eteläafrikkalaisen kasarihevin kokoelmastani. Mahdolliset ostotarjoukset voi osoittaa perikunnalleni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s