John & Jason – Reflections

john_jason_reflectionsVoi Luoja, että olen kyllästynyt ”ei se määrä, vaan laatu” -hokemaan. Levyistä puhuttaessa, meinaan. Hokema kuulostaa just yhtä uskottavalta kuin se, että koolla ei ole merkitystä. Pienten kokoelmien miesten psyykkistä itsesäätelyä. Väitteessä lähdetään siitä ajatuksesta, että iso levykokoelma on automaagisesti paska. Ei se niin mene. Ei ole liian isoja levykokoelmia. On vain suppeita musiikkimakuja.

Tämä avautuminen tuli mieleeni John & Jason -nimisen duon Reflections -cdep:tä kuunnellessani. Levyllä on neljä mainiota biisiä. Pieni määrä ei haittaa, mutta parempi tämä silti olisi, jos biisejä olisi kymmenen.

John & Jason on joko kahden myöhäiskeski-iässä olevan amerikkalaisen countrymuusikon, tai kahden supisuomalaisen kansaneläkeikää odottelevan rootsmiehen terapiaprojekti. Pitkällisten tutkimusteni jälkeen tulin siihen tulokseen, että jälkimmäinen oletus on oikea ja miehet ovat Juha Ahvenainen ja Jaakko Laine Helsingistä. Ahvenaisen historiasta löytyy mm. basistius maanmainiossa Helander Co:ssa ja Laine on esiintynyt soolona ja levyttänyt sinkun 70-luvulla. Helander Co:n Fodder on muuten yksi hienoimpia kotimaisia blueslevyjä.

John & Jason ei ole pikkupoikaduo. Miesten yhteinen soittohistoria alkoi jo 60-luvulla. Välissä on ollut 40 vuoden tauko yhteisessä musisoinnissa. Se on tämänkaltaisessa musiikissa silmänräpäys. Rockmusiikissa suuret teot tehdään alle kolmekymppisenä, juurimusiikissa ikä ei ole este. Ei edes rasite.

60-luvulle ajatukset liitävät levyä kuunnellessa. Duossa on maanläheistä hippifiilistä, pitkätukkien back to roots -ideologiaa. Voisin kuvitella Jorma Kaukosen tai John Sebastianin viettävän eläkepäiviensä laatuaikaa tällaista musiikkia soittaen. Terassilla kiikkutuolissa istuen, hieman haikeasti naureskellen nuoruuspäiviä muistellen. Jasonin sympaattisesta lauluäänestä tulee mieleen Johnny Cashin viimeiset levytykset. Ei Jason Johnnylta kuulosta, mutta fiiliksessä on samaa hauraan voimakasta elämänkokemusta. Jason liidilaulaa kappaleista kolme, John yhden. Miehet itse mainitsevat vaikuttajikseen mm. Don Williamsin, Jackson Brownen, The Bandin ja Eaglesin.

Reflections on kaikessa lyhykäisyydessään tasapainoinen kokonaisuus. Yksikään biisi ei nouse muita paremmaksi, mutta kaikki laulut ovat oikein hyviä. Melankolisia, rauhallisia, maanläheisiä. Pääosassa vain soitto, laulu ja syvälliset kappaleet. Jos jonkun laulun erikseen mainitsen, niin If all these things mean lovessa yhdistyy jotenkin täydellisesti amerikkalainen folkrock loverecordsmaiseen suomalaiskansalliseen iskelmälliseen kansanmusiikkiin.

Mielenkiintoista nähdä tekevätkö John & Jason jatkoa tälle oivalliselle levylle. Ja jos tekevät, niin riittääkö biisimateriaalin laatu näin karun yksinkertaiseen toteutukseen pitkäsoittomitassa. Vaikea tähän on bändiä mukaan kuvitella.

Reflectionsin syntysanat on siis tavallaan lausuttu jo 1960-luvulla. Pitkä on prosessi ollut, mutta Jasonin sanoin: ”Meillä ei ole kuin yksi deadline ja toivottavasti se ei ole kovin pian.

***

Levyn voi muuten kuunnella kokonaisuudessaan Rootman musicin sivuilta: http://www.kolumbus.fi/rootman.music/
Sieltä sen voi myös ostaa ja tällaisena vielä levyjäostavan väestön edustajana kehotan myös näin tekemään. Vaikka kyse on ep:stä, niin levy on kansiaan myöten asiallinen paketti. Olen monesti harmitellut, kun hyvät levyt paketoidaan pelkkään ohueen pahvilärpäkkeeseen. John & Jason ei onneksi tehnyt niin.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s