Opeth – Sorceress

sorceressSosiaalinen media on kuin Muppet shown Statler ja Waldorf ilman huumoria. Kellään ei ole mitään hyvää sanottavaa, kaikki on kurjaa ja huonoa. Ennen oli aina paremmin. Alkeellisimmatkin käytöstavat unohtuvat ja epäkohteliaisuutta puolustellaan sanomalla sitä rehellisyydeksi tai suorapuheisuudeksi. Onneksi blogi on epäsosiaalista mediaa, eikä täällä tarvitse sietää omituisia vihanpurkauksia samalla tavoin kuin esimerkiksi musiikkiaiheisilla keskustelupalstoilla.

Opethin uusi levy Sorceress herättänyt vilkasta keskustelua. Suurelta osaltaan palaute on ollut huonoa. Tylsää, mitäänsanomatonta ja pastissinomaista soitantaa, kuulemma. Tuntuu kuin Opeth olisi ottanut Metallican paikan yhtyeenä, jonka mistään nykyisistä tekemisistä sen fanit eivät tykkää. En itsekään erityisemmin pitänyt bändin kahdesta tai kolmesta edellisestä levystä. Pidin suunnasta, johon Mikael Åkerfeldt bändiään kuljetti, mutta parista kelvollisesta biisistä huolimatta sekä Heritage että Pale communion jäivät vieraiksi. Bändi esitti musiikkia, mutta ei muistanut tehdä biisejä. Ainoastaan Heritagen nimibiisi Yes-viittauksineen ja Slither rainbowmaisuudessaan jättivät levyistä jonkinlaisia muistijälkiä.

Opeth on bändi, johon pystyn suhtautumaan ihan pelkkänä musiikkina. Minulla ei ole minkäänlaista tunnesidettä orkesteria kohtaan. En edes tiedä ketä siinä soittaa – Åkerfeldtiä lukuunottamatta – koska kansitekstien tutkiminen on jäänyt vähäiseksi eivätkä soittajien nimet muutenkaan enää jää päähän samalla tavalla kuin 15-vuotiaana. En fanita sitä, en ole ottanut selvää bändin historiasta, sillä ei ole teinivuosien diggailun painolastia. Ostin ensimmäisen Opeth-levyni, Damnationin, levykaupasta Imatralta. Silloin entiseen maailmanaikaan, jolloin levykauppoja oli pikkukaupungeissakin. Kysyin myyjältä, että millaista tämä on. ”Todella raakaa ja rajua mättöä” kuului vastaus. Vähän pelotti panna levy soimaan, koska en ole mikään äärimetallin ystävä. Myyjä ei ollut ilmeisesti levyä kuunnellut tai sekoitti sen Deliveranceen. Damnation kun on kaikkea muuta kuin raakaa ja rajua. Tykästyin kovin ja kaikki bändin studiolevyt ovat löytäneet tiensä hyllyyni.

Sorceressiin lankesin suunnilleen sen ainoan somesta löytyneen positiivisen arvion takia. Onneksi lankesin, sillä nyt Opeth on löytänyt itsensä uudelleen. Löytänyt sekä itsensä, että tasapainon progressiivisen hämyilyn ja hieman modernimman heavyrockin suhteen. Olen valmis nostamaan Sorceressin Damnationin ja Ghost reveriesin ohella bändin parhaimmistoon kuuluvaksi levyksi. En ole kuvalevyjen ystävä, mutta pakko myöntää tupla-lp:n paketoinnin olevan poikkeuksellisen komea.

Levyltä on helppo bongata vaikutteita, kuten Jethro Tull ja Pink Floyd. Vähän yllättäen nimibiisissä kuuluu Ghost ja viimeisessä kappaleessa Riverdog Samson. Etenkin jälkimmäinen lienee vain sattuma… Itämaista menoakin levyltä löytyy, sen jäljet voivat johtaa mihin tahansa Zeppelinistä Kingston Walliin tai alkuperäiselle lähteelle. Vaikutteet eivät kuitenkaan ole syy levyn hyvyyteen. Opeth on ollut eksyksissä, mutta nyt se on löytänyt kotiin. Hyvän soitannan rinnalle on tullut kauan kaivattuja hyviä biisejä. Tasapaino hissuttelun ja jytäämisen välillä on onnistunut, valon ja varjon vaihtelut ovat balanssissa.

Ei Sorceress maailman neljänneksi paras levy ole, mutta hyvä se on. Jos olisin 15-vuotias ja jos minulla olisi saman verran levyjä kuin 15-vuotiaalla itselläni oli vuonna 1985, niin todennäköisesti kuuntelisin Sorceressia kymmeniä kertoja peräkkäin, sen biisit tarttuisivat selkäytimeen, opettelisin sanat ulkoa ja muistaisin vielä vuonna 2041 soittajien syntymäajat. Nyt ei niin varmaan tule käymään, mutta todennäköisesti Sorceress tulee pyörimään soittimessani vähintään yhtä paljon kuin Damnation.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s