Assai

assaiMikä yhdistää Urho Kekkosta ja instrumentaaliprogea? Niin. En minäkään tiennyt ennen eilistä. Vastaus on basisti Pekka Ranta. Kävin Naiseni kanssa katsomassa Imatran kesäteatterissa Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän ja teatterin orkesterissa soittava Ranta toimitti minulle Assai -nimisen yhtyeen instrumentaaliprogea sisältävän mini-cd:n, jolla hän myös soittaa.

Näytelmä oli ok. Hauska, liikuttavakin. Siinä naitiin, juotiin, kiroiltiin ja oltiin munasillaan. Kuten kesäteatterissa kuuluu. Lavalla loisti -muiden näyttelijöiden ohella- tapansa mukaan Riverdog Samsonista ja George Cloudysta tuttu Heikki Pöyhiä. Orkesterissa soittivat George Cloudysta ja The Solar Apparatuksesta tuttu Lauri Kuosa ja tietenkin Riverdog Samsonista tuttu Ranta sekä Syvänmerensukeltajista tuttu Pekka Seppänen. Basisti Ranta yllätti soittamalla muutamassa kohtauksessa kitaraa. Hyvin sujui sekin. Musiikillisesti esityksen huippukohdat olivat alun Finlandia Tikanmäen sovituksella ja huimaksi menopalaksi yltynyt Procol Harumin Pandora’s box. Vielä kun muistaisi mitä kohtausta Pandora’s box tahditti. Se meni ihan ohi, koska keskityin orkesterin taidonnäytteeseen.

Mutta Assai. Täysin tuntematon nimi minulle. Varmaan muillekin. Imatralaista progressiivista rockmusiikkia. Kitaristina ja säveltäjänä Kiril Georgiev, joka on paremmin tunnettu ravintola Buttenhoffin omistajana. En tiedä mitään Georgievin menneisyydestä muusikkona.

Olen kranttu progen suhteen. Mitä enemmän tulee ikää, sitä yksinkertaisemmasta musiikista pidän. Pelkkään monimutkaisuuteen ja/tai soittotaidon esittelyyn keskittyvä kama ei uppoa. Vaadin progeltani hyviä biisejä. Assailla niitä on, vaikka on hyvin soitettua ja vaikka on instrumentaalimusiikkia. Yllättäen en edes kaivannut tähän laulajaa.

Aloitusbiisi Back to Utopia on kerrasta mieleen jäävä riffirypäs ja melodinen tyylittely. Homman kruunaa tässä ja koko levyllä Aaretti Korpisalon ihanasti 70-lukulaiset urut. Urku on kuin saksofoni; siitä tulee aina hyvälle mielelle. Mielikuvat kiisivät Back to Utopian myötä Rushin suuntaan. Toisaalta Georgievin kitarointi  vie ajatukset 80-luvun loppupuolen kitaristeihin, Vaihin ja Satrianiin. Mitään kitarasankarimusiikkia Assai ei kuitenkaan ole.

Kun nyt rupesin vaikutteita miettimään, niin Back to Utopian ankarasta kitarariffailusta ja Mikko Kupiaisen kovakätisesta rumpaloinnista tulee mieleen King Crimsonin THRAK ja Blues on redsin jytämäisyydestä 70-luvun Deep Purple progressiivistettynä. Jopa Free -vaikutteita on havaittavissa. Eastside of the moon on raskaampaa jytää. Pelkkää paahtoa levy ei ole, vaan esim. aloitusbiisissä meno vaihtuu lopussa rauhalliseksi akustiseksi näppäilyksi ja levyllä soi Rami Hakalan stilikka kauniisti.

Vaikutteet eivät ole päälleliimattuja, ei sinne päinkään. Assai tekee omaa musaansa, ei pastissia. On vain hyvä, että musiikilliset juuret kuuluvat. Kaikilla hyvillä muusikoilla on esittämänsä musiikin perusteet hallussa. Miten sitä muuten mitään uutta pystyisi luomaan, jos ei tunne historiaa.

Basisti Ranta ja Riverdog Samsonin debyytillä rummuttanut Kupiainen soittivat myös imatralaisten Pätilän veljesten Aching Hands -yhtyeen mainiolla debyyttilevyllä. Aching Handsin levyllä lauloi Heikki Pöyhiä. Voinee sanoa, että Riverdog Samson on eteläkarjalaisen progen kivijalka. Vielä kun Assai ottaisi mahdolliselle pitkäsoitolleen Pöyhiän laulamaan, niin sisäsiittoisuus alkaisi olla jo 70-luvun brittijytän tasolla… Mutta kuten sanottua: Ei Assai välttämättä laulua kaipaa.

Assain debyyttijulkaisu on hämmentävän hyvä. Tämän voin sanoa ilman mitään kotiseututasoitusta. Hyviä sävellyksiä, mieleen jääviä riffejä, elävää soittoa. Kolmen biisin yhtenäinen kokonaisuus. Georgievilla on selkeä näkemys siitä mitä hän haluaa tehdä ja hyvät yhteistyökumppanit näkemyksensä toteuttamiseen. Toivottavasti tämä ei jää Assain ensimmäiseksi ja viimeiseksi julkaisuksi.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s