Jan Johansson – Jazz på svenska

jazz_på_svenskaSuoritin virkamiesruotsin. Oletan, että vaikka lukisin jatkossa maisteriksi, on ruotsin opiskelu slut. Det var det. Toivottavasti en ole väärässä. Tosin en ole lukemassa maisteriksi.

Koska nyt osaan ruotsia, ostin Jan Johanssonin lp:n Jazz på svenska. Pianisti Johansson oli minulle ennestään tuttu vain Jensin isänä ja Peppi Pitkätossun säveltäjänä. Paljon parjaamastani Yleisradiosta kuitenkin kuulin tämän levyn yhden biisin. Pekka Laineen ihmemaa -ohjelmasta. Se aiheutti tilausreaktion. Olisin voinut ostaa tämän ilman virkamiesruotsin suorittamistakin, koska kyseessä on instrumentaalilevy. Mutta ymmärrän tätä nyt selvästi paremmin kuin olisin viime syksynä ymmärtänyt.

Tykästyin Jazz på svenskaan kovin, vaikka se on pianonkilkutusta. Yleensä diggailen vain Jerry Lee Lewis- tai villin lännen saluuna -tyylisestä pianismista. Hammond on kosketinsoitinten kuningas, ei piano. Hansson & Karlsson, Nieminen & Litmanen. Tiedätte kyllä. Bassoa Jazz på svenskalla soittaa Georg Riedel. Ihan never heard -osastoa minulle. Mutta koska Google, niin nyt tiedän, että hänelläkin on Astrid Lingdren -yhteys Vaahteramäen Eemelin säveltäjänä.

Levyn alaotsikkona on Swedish folk songs, eli biisit ovat loistavia. Ei siis ihme että tykkään. Ruotsalaisissa kansanlauluissa on samaa slaavilaista kaihoa kuin suomalaisissa ja venäläisissä. Ruotsissa on siis hoilattu muitakin kuin yltiöpositiivisia merimies- ja juomalauluja. Tätä jag tycker om Lennart och Lennart tycker om mig -osastoa. Jazz på svenska räpäyttää sisimpäni ripseä samalla tavoin kuin On suuri sun rantasi autius.

Kun tänä kesänä viritän mökillä tulille patteritoimisen Philips 504 -matkasoittimeni, soi siellä kesäillan hämäryydessä kuikan huutoa säestäen Piirpaukeen ja Olavi Virran ohella myös Jazz på svenska.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jan Johansson – Jazz på svenska

  1. Michka sanoo:

    Ei muuten olekaan hassumpi levy!
    Hienoa soitantaa ja hyviä sovituksia ja lisäksi nostalgiapisteitä. Meillä himassa soi mun lapsuudessa radio melkein aina ja jossain vaiheessa sieltä tuli aika usein tän tyyppistä kamaa, ties vaikka just tämäkin levy ois sattunut jo silloin korviin osumaan. Mun mielikuvissa tää yhdistyy huolettomaan ja kiireettömään elämään ja auringonpaisteeseen. Tuli kiva olo, kiitos! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s