Aching Hands – Life from born to reborn

acing_hands_lifeEtelä-Karjala on viime vuosina tullut tutuksi hämymusiikista. Ghost Ship Navigators, George Cloudy, Riverdog Samson, Solar Apparatus. Nyt sieltä ponnistaa puhdasverinen progeorkesteri Aching Hands. Tämä entisten tanssimuusikoiden Jari ja Janne Pätilän projekti julkaisi juuri Life from born to reborn -nimisen äänitteen.

Jari soittaa levyllä kitaraa, Janne rumpuja. Jari on säveltänyt kaikki kappaleet, Janne sanoittanut. Life from born to reborn on kahden miehen soololevy. Muut soittajat ovat hired-hand -osastoa. Mukana on mm. puolet Riverdog Samsonista: Heikki Pöyhiä laulaa lähes kaikki biisit ja Pekka Ranta soittaa bassoa viidellä. Ei ihme että levy on hyvä. Riverdogin debyyttilevyllä rumpaloineen Mikko Kupiaisen nimi löytyy krediiteistä myös. Muita soittajia on niitäkin aika liuta.

Aloituskappale Born alkaa perinteisellä progeriffillä. Lievän Police-fiiliksen kautta bändi hyökkää taidokkaaseen ja jytäävään rokkiin. Selkein hitti ja eniten radiopotentiaalia omaava biisi on toisena soiva Hope. Se on tyylikäs ja kaunis, täydellinen AOR-pala. Love jatkaa samaa linjaa, sävellyksenä se ei tosin ole kokonaisuudessaan Hopen tasoinen, vaikka paranee edetessään. Rami Hakalan slide lopussa on mainio.

Kolmeen osaan jaettu Life (is a game) on New hopen ohella levyn monipolvisin teos. Lifen ensimmäinen osa The questions paljastaa miksi levylle on pestattu laulamaan Pöyhiä. Sen meinaan laulavat veljekset itse. Sinänsä heidän ei-niin-täydelliset äänensä tuovat levylle mukavaa kotikutoisuutta. Anja Maurasen viulu ja Sanna-Kaisa Ruopan sello sopivat hyvin veljesten laulun taustalle. Mutta voi Luoja kun Pöyhiä taas avaa suunsa biisin rushmaisessa kakkososassa Denial. Heikki on The Laulaja. The answersissa rokataan kunnolla, mutta ei tietenkään koko aikaa; osia riittää.

Betrayal synkistelee heavysti ja flamencosti, Reborn on kevyttä cha cha chata, jossa leikitellään Pätilöiden tanssimusiikkitaustalla. New hope alkaa Bornin tapaan perinneriffillä ja sen jälkeen niitä osia, niitä riittää taas. Vauhdikas instrumentaali Dr. U. Mental päättää Elämän loppuräjähdykseen.

Aching Handsin debyytti on erittäin hyvä ja kunnianhimoinen äänilevy. Jopa progessa on uhkarohkeaa tehdä teemalevy elämästä. Siihen kun kuuluu tylsimmilläänkin aika pirusti kaikenlaisia asioita, joiden tiivistäminen äänilevymittaan vaatii ponnisteluja. Life from born to reborn on vuosikausien kypsyttelyn tulos ja siksi/silti onnistunut. Siltä löytyy hyviä biisejä, ei vain hyvää soittamista. Se ei ole tämän alan musiikissa aina selviö. Nähtäväksi jää ovatko Pätilät rockmusiikin saralla elämäntyönsä tehneet vai tuleeko jatkoa.

Moitittavaakin levystä löytyy: Soundit. Rummut kolisevat liian pinnassa, kitara kuulostaa välillä halvalta pörinältä. 70-lukulainen lämpö puuttuu. Levy olisi tarvinnut ulkopuolisen tuottajan. Ymmärrän kyllä, että Pätilät ovat halunneet pitää paketin kokonaan omissa käsissään. Kyseessä on tanssimuusikoiden pitkäaikaisen unelman toteutuminen, paha siihen on jonkun rickrubinin mennä väliin mitään sönköttämään. Mutta varmasti Life from born to reborn olisi ollut Rubinin tai vastaavan jäljiltä soundillisesti parempi.

Soundivajavaisuuksista huolimatta kaikesta aistii, että levy on sydämellä ja rakkaudella rakennettu. Herää kysymys, että miten monta vastaavaa tuotosta muhii Suomen kymmenien tanssiorkesterien sisuksissa. Tanssimusiikin soittaminen on tietenkin arvokasta tanssimusiikin ja -taidon säilymisen sekä kansanterveyden ja kansan lisääntymisen kannalta. Voin silti kuvitella miten raukean onnellinen olo Jari ja Janne Pätilällä täytyy nyt olla, kun vuosikausien haave toisenlaisen musiikin julkaisemisesta on viimein toteutettu.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s