Aurinkokettu – Maisema

aurinkokettu_maisemaNäin divarin kassalla nipun Aurinkokettu -nimisen orkesterin c-levyjä. ”Onks tää joku paikkakuntalainen bändi”, kysyin. ”Joo, tuo on sen laulaja”, sanoi myyjäpoitsu osoittaen divarin levysekamelskaa järjestelevää nuorta naista. Herrasmiehenä en ilennyt jättää levyä ostamatta, vaikka epäilin sen olevan iskelmää.

Ei iskelmässä sinänsä mitään vikaa ole. Vuosikymmenten takainen iskelmämusiikki on ihan parasta. Ja nykyaikana on vaikea vetää rajoja iskelmän ja ”rokin” välille, koska rock on monesti särkökitaroilla soitettua iskelmää ja iskelmä käyttää surutta rockmusiikin elementtejä.

Maisema on levyn nimi. Kansitaide on kaunista ja pakkaus komea. Kaikki biisit ovat orkesterin omia. Hienoa! Nyt vielä selvittämään, että rokkia vai iskelmää… Myönnän säikähtäneeni avauskappaletta Tie ja pilvet. Että mitäs helevetin humppaa Mika Antero nyt meni ostamaan. Jokin laulaja Elina Sarven laiskanviehkeässä artikulaatiossa kuitenkin lupasi, että kyllä tämä tästä.

Lisäksi heti tuli mieleen, että taas kerran tässä on täysin valmis vasta debyyyttialbuminsa julkaissut orkesteri. Joskus menneisyydessä bändeillä meni helposti pari-kolme levyä ennenkuin kypsyivät täyteen mittaansa. Nyt ollaan kerrasta valmiita. Laulu- ja soittotaitoa löytyy, bändi pelaa komeasti yhteen. Mahdottoman hyvät sounditkin Maisemalla on. Ei täyteen tupattua korviasärkevää puuroa, vaan tiukkaa ja silti ilmavaa, nyanssikasta, erottelevaa kirkasta ääntä.

Humppa loppuu aloitusbiisiin. Hame ja viini on jo mainiota reipasta suomipoppia. Ehkä sanoituksen takia mieleeni tulee Kolmas Nainen. Se ei ole huono asia ollenkaan. Sarvi on erittäin hyvä laulaja. Mikään solisti & taustabändi Aurinkokettu ei ole. Se on Bändi. Joonas Nygren, Maija Sipiläinen, Aki Virta, Petteri Kontio ja Sarvi.

Maaliskuu on heleä laulelma, joka paisutellaan komeaksi voimapopiksi. Vapaapäivä on periaatteessa mainio laulu ja mainio laulun aihe, mutta perin oudot ja tarkoituksellisen ärsyttävät rytmikikkailut häiritsevät. Sanat ovat kiehtovat: ”Tänään juon teetä liian suurista kupeista, jätän sukkiani lojumaan. Syön hedelmän, kosken itseäni, vaihdan kahviin ja saan kofeiiniöverit.” Pidän sanoituksista muutenkin kautta koko levyn. Esim. Vapaapäivän ideaa kierrättävä nimibiisi on oiva krapula-aamun kuvaus: ”En ollut kovin kaunis kun nousin aamulla lattialta — eilen paloi siltoja ja tupakkaa”.

Nimibiisi tuo mieleeni nyt kai jo hajonneen Silhuetti -nimisen orkesterin jostain kymmenen vuoden takaa. Elin tuolloin hyvin vaikeaa aikaa ja sain Silhuetin musiikista jonkinlaista toivonkipinää. Elina Sarvessa ja Silhuetin Sanette Sevónissa on jotain samaa ja orkesterien musiikkissa on samankaltaisia surullisia, mutta toiveikkaita fiiliksiä. Vaikka Aurinkokettu iskelmällisempi onkin. Sarven ja Sévonin kaltaiset vahvat naislaulajat jaksavat aina innostaa.

Letkeällä junakompilla ja tyylikkäällä kitaroinnilla etenevä 388 km on leppoisaa kuunneltavaa, levyn rokein biisi Lähdön tuntu sisältää hauska progeväliosan ja päätöskappaleesta Miksi reunoilta tekee aina mieli hypätä tulee loppuvaiheessa U2-Big Country -tuntemuksia.

Se siitä. Ei iskelmää, vaan suomirokkia. Tykkään. Aurinkokettu on valmis bändi ja Maisema tasapainoinen kokonaisuus. Olen mielissäni, jos bändi ei jatkossa tämän enempää flirttaile iskelmän kanssa. Hirveintä olisi, jos komeaääninen Sarvi imaistaan johonkin kamalaan iskelmäformaattiin ja pakotetaan laulamaan MTV:n ja Nelosen viihdeohjelmiin kelpaavaa musiikkia. Sarvi on säveltänyt ja sanoittanut suurimman osan Maiseman kappaleista. Tällaista lahjakkuutta ei viihdekoneisto saa turmella. Pysyköön Aurinkokettu kasassa vaikka väkisin.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s