Riverdog Samson – Station

riverdog_samson_stationLiki neljä vuotta sitten ostin 50’s divarista Vuoksenniskalta Riverdog Samsonin debyyttilevyn. Panin sen soimaan heti autoon päästyäni. Muutaman kilometrin päässä divarista, Tornansillalla, soitin serkkupojalle, joka oli taittamassa Colossus-lehden tuoreinta numeroa.

-Moro nääs. Nyt on niin kova levy, että pakko saada arvostelu lehteen. Vieläkö kerkiää?
-No jos tämän päivän aikana paat tuleen, niin kerkiää.

Kiirettä piti, mutta sain jonkinlaisen pakinan aiheesta väännettyä ja Colossus sai arvoistansa materiaalia.

Se nostalgiasta. Pitkällisen odotuksen jälkeen bändi on saanut uuden äänitteen julkaistua. Sen nimi on Station ja se on c-levy. Vinyyliversio ilmestyy keväällä tai syksyllä. Oletan ja toivon, että keväällä tai syksyllä 2016. Tuuletin, kun perjantaina iltapäivällä sain tuoreen levyn käteeni. Pakko oli vähän töistäkin livistää, että pääsin äkkiä kuuntelemaan.

Riverdog Samsonin ensimmäinen levy tuli täysin puskista ja löi ällikällä. Toinen levy on yllätysmielessä haastavampi. Kuuntelijalla on jonkinlainen ennakko-odotus siitä mitä tuleman pitää. Olin aivan varma, että bändi menee yhä syvemmälle hissutteluun ja varpaisiintuijotteluun, kääntyy entistä enemmän sisäänpäin. Olin osittain väärässä. Siinä missä debyyttilevy huokui pidäteltyä voimaa, päästää Station tämän voiman irralleen. Riverdog Samson meni ja teki päällekäyvän rocklevyn. Tätä en osannut odottaa. Sisäänpäinkääntyneisyys on kuitenkin ennallaan.

Riverdog Samson ei ole menettänyt omaleimaisuuttaan. Sama vieraantumisen, syrjästäkatsomisen tunne musiikista huokuu kuin ennenkin. Siinä missä joku AC/DC -tyyppinen meno-orkesteri vaikuttaa siten, että kuulija kuvaannollisesti taputtaa musiikkia selkään ja tarjoaa sille kaljan, Riverdog Samson haluaa, että pysyt omalla puolellasi, et tule kosketusetäisyydelle selittämään joutavia. Riverdog Samsonin musiikki on viileän urbaania. Sen tarkoitus on pitää kuulija kaukana, ei lämpimänä. Samaa agendaa ajaa levyn kansikuva yksinäisestä bensamittarista keskellä ei mitään.

Tämä kylmyys on kuitenkin vain pintaa. Riverdog Samson vaatii kuuntelua. Sen musiikki iskee kerrasta, mutta siihen sisään pääseminen vaatii aikaa ja kuuntelua. Viileyden ja lievän surumielisyyden takana lepattaa kuitenkin lämmittävä liekki. Jos nyt oikein pateettisen kornisti asian esitän…

Laulaja-kitaristi Heikki Pöyhiän, kitaristi Ville Walleniuksen ja basisti Pekka Rannan tukena on rumpalina tällä kertaa Ossi Nurmela. Kenties pysyvänä jäsenenä? Vierailevina tähtinä levyllä on Onni Lonka ja Juuso Partanen. Jokainen bändin jäsen on virtuoosi, se ei tule enää kenellekään yllätyksenä. Pöyhiästä on pakko mainita, että hänen roolinsa vuoristosusi Devilinä Imatran teatterin Fingerpori -näytelmässä on kauneinta mitä olen koskaan teatterin lavalla nähnyt. Ihmettelen miksei joku televisiokanava tai suurempi teatteri ole häntä kaapannut.

Aloitusbiisi No waves lähtee käyntiin rauhallisesti, mutta muuttuu heti hidastempoisen meneväksi rockpalaksi . Hämmästyin tavattomasti, kun mukaan tuli huuliharppu. Huuliharppu. Riverdog Samson goes roots. Slidekitarakin levyllä soi. Tätä en osannut odottaa. Huokasin kuitenkin helpotuksesta; bändi on yhtä hyvä kuin ennenkin. Sitten alkoi nimibiisi ja taas hämmästyin. Nehän tosiaan vetää rokkia. Mieleeni tuli väistämättä Pöyhiän ja Walleniuksen aiemman bändin Twilightningin viimeiseksi jäänyt -loistava- Swinelords -levy. Hissuttelusta ei ole tietoakaan ja kyllä muuten kulkee. North jatkaa rocklinjalla. Melkein jytämusiikkia. Jalka vipattaa, Pöyhiän äänessä on rosoa. Sitä on äänessä kautta koko levyn.

Out of water on rauhallinen instrumentaali. Masentunut David Gilmour soittamassa Albatrossia. En tiedä miksi, mutta tästä samoin kuin Northista tuli Beatles-fiiliksiä. Abbey Roadin ajalta. Rolling kulkee samoissa rauhallisissa fiiliksissä, iloisemmin tosin. Ensimmäisellä kuuntelulla ajattelin, että nämä kaksi hituria keskellä levyä turhaan katkaisevat kokonaisuuden, mutta seuraavilla kuunteluilla se ei enää häirinnyt.

Instrumentaali Facesilla ja laulusoundiltaan vieraantuneimmassa Blue lightissa palataan synkkään ja suorastaan misantrooppiseen jytinään. Rumpali Nurmela innostuu kuulostamaan Keith Moonin ja John Bonhamin äpäräpojalta. Ranta tosin vertasi häntä John Halseyhin… The eraser on sekin instrumentaali, edellä mainituin määrein. Rauhallisen rankka Goam päättää levyn, jättää kuulijan hämmentyneeksi ja pakottaa kuuntelemaan koko paketin uudestaan.

Siinä se on. Monen vuoden odotuksen jälkeen. Riverdog Samson osoitti olevansa odotuksen arvoinen. Vanhanaikaiseen tapaan ihan oikea bändi, bändi joka elää ja kehittyy. Muuttuu, identiteettinsä säilyttäen. Bändi. Ei pelkkä ammattimuusikoitten projekti. Musiikki on todella jykevää. Tuhtia ja tukevaa, silti se kulkee. Svengaa. Se ei ole selviö tämänkaltaisessa musassa, mutta nämä soittajapojat osaavat hommansa.

En rupea vertailemaan Riverdog Samsonin levyjen keskinäistä paremmuutta. Olen pelkästään tyytyväinen, koska bändi kuulostaa itseltään. Station kuulostaa koko ajan paremmalta ja paremmalta, aivan kuten debyyttikin. Joka sekin piti Stationin jälkeen taas kerran kuunnella. Pelottaa, että Pöyhiä kaikessa lahjakkuudessaan revitään johonkin Putouksen kaltaiseen idioottimaiseen tv-ohjelmaan. Walleniuksen, Rannan ja Nurmelan taidot riittävät mihin tahansa, joku iso nimi houkuttelee heidät joukkoihinsa ja Riverdog Samson jää historiaan. Kaikki tämä olisi täysin ymmärrettävää, koska Riverdog Samson ei varmasti ole kultakaivos jäsenilleen. Kuulijana ja fanina kuitenkin haluan, että bändi pysyy kasassa ja yllättää minut taas. Vaikealla kolmannella albumillaan.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Riverdog Samson – Station

  1. Michka sanoo:

    Kiitos taas vinkistä. Varsinkin eka levy on varsin kovaa kamaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s