Viisikko ja viidennen beatlen arvoitus

viides_beatle”Viides beatle kuoli”. Järkytykseni oli suuri, kun näinä klikkijournalismin kulta-aikoina näin ko. otsikon Iltapaskassa ja sen takaa paljastui tieto Andy Whiten kuolemasta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Andya tituleerattiin viidenneksi beatleksi.

Lista viidensistä beatleistä on pitkä ilman Andyakin. Ettei lehdistö jatkossa historiikeissa tai nekrologeissa syyllistyisi edellisen kaltaisiin ylilyönteihin, julkaisen virallisen top-20 -listauksen tärkeimmistä viidensistä beatleistä.

Viides beatle nro 1: Erkki Ertama
Ehdoton listaykkönen, the one and only. Erkki paljasti maailmalle, että Brian Epstein osti jatkuvasti kovalla hinnalla ja vaitiolovelvollisuutta vastaan sävellyksiä tuntemattomilta säveltäjiltä ja pani ne Lennon-McCartneyn nimiin. Ilman Erkin todistusta saatettaisiin The Beatlesia edelleen pitää merkittävänä popyhtyeenä. Epstein yritti ostaa sävellystä myös Erkiltä itseltään, mutta ei Erkki myynyt. Erkki on itse kertonut tämän, joten tarina on tosi.

Viides beatle nro 2: Bernard Purdie
Bernard on niiiin kova äijä, että hän kamppailee tiukasti jopa arvonimen ykkössijasta. Onhan se melkoista, että Ringo saa kaiken kunnian, vaikka levyillä rummut soitti Bernard. Bernard on itse kertonut tämän, joten tarina on tosi.

Viides beatle nro 3: Murray Kaufman
Historia ei taida Murrayta lukuunottamatta tuntea ketään sellaista, joka olisi itse julistautunut viidenneksi beatleksi. Moinen röyhkeys on ehdottomasti palkittava sijalla kolme.

Viides beatle nro 4: Richard Rowe
”Miten meni noin niinkus omasta mielestäsi” -hokema on lähtöisin tämän Deccalla toimineen A&R (Alcohol&Restaurants) -miehen toimista. Viides beatle, jos kuka. Hänet muistetaan mainita kaikissa historiikeissa, ettei asia pääse unohtumaan.

Viides beatle nro 5: Alexis Mardas
Ilman Aleksin innovatiivisuutta ja nerokkuutta sekä hänen rakentamaansa 72-raitaista äänitysvehjettä ei The Beatlesin myöhäistuotanto olisi ollut sellaista kuin se oli. Myöskään nothing boxin merkitystä ei voi millään lailla ylikorostaa.

Viides beatle nro 6: Maharishi Mahesh Yogi
Mies, jolle Demis Roussos oli niin maar kauhia paljon velkaa pukeutumisesta ei voi olla mitään muuta kuin viides beatle.

Viides beatle nro 7: Tristan Fry
Sgt. Pepperin legendaarisuus johtuu suurelta osin Tristanin mukanaolosta. Tätä ei aivan kaikissa historiikeissa riittävästi tunnusteta, mutta se ei vähennä Tristanin merkitystä The Beatlesin saagassa.

Viides beatle nro 8: Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
Myönnän, että tähän valintaan vaikuttaa lievästi kansallisylpeys -jota en tosin tällä hetkellä hirveästi hämmentävien poliittisten kuvioiden takia tunne- ja epäilen, että ulkomaiset tutkijat voivat olla asiasta toista mieltä. Mutta jos jumalauta The Beatlesin kappaleessa kuuluu sointu suomalaisen säveltäjän sinfoniasta, niin viidennen beatlen status tälle säveltäjälle on selviö! Olen kuitenkin valmis myöntämään, että on hieman erikoista antaa arvonimi miehelle, joka kuoli samana vuonna kun Lennon perusti The Quarry Menin.

Viides beatles nro 9: Eric Clapton
En tiedä, voiko The Beatlesin maineeseen nostama ja koko loppuikänsä The Beatlesin aiheuttaman hehkun ansiosta musiikkibisneksessä pyristelevä kitaranrämpyttäjä ansaita tällaista arvonimeä, mutta menköön nyt. On hän sen verran paljon levyjä The Beatlesin ansiosta myynyt.

Viides beatle nro 10: Mark Shipper
Pieteetillä kirjoitetun kaikkein definitiivisimmän ja tarkkaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvan, mutta silti populäärin Beatles-historiikin kirjoittaja ansaitsee ehdottomasti tämän järjestysnumeron viidentenä beatlena.

Viides beatle nro 11: Derek Taylor
Mies, joka joutuu The Beatlesin lehdistöpäälliköksi ja myöhemmin liian läheisiin tekemisiin Apple -nimisen katastrofin kanssa, ansaitsee tulla kutsutuksi viidenneksi beatleksi. Derek on se mies.

Viides beatle nro 12: Jimmy Nicol
Loppujen lopuksi aika harva rumpali tässä maailmassa pääsee kehumaan soittaneensa rumpuja The Beatlesin kiertueella.

Viides beatle nro 13: Yoko Ono
97 % beatlefaneista uskoo Yokon hajottaneen The Beatlesin ja muutenkin Yoko lienee länsimäisen populäärikulttuurin vihatuimpia naisia. Harvalla on moisia meriittejä takataskussaan, joten Yoko ansaitsee arvonimen.

Viides beatle nro 14: Billy Preston
Billy olisi listalla korkeammalla, jos hänellä olisi ollut moppitukka.

Viides beatle nro 15: Stuart Sutcliffe
Bassotaiteilija Stu joutui jo varhaisessa vaiheessa törkeästi huomattavasti kehnomman soittajan syrjäyttämäksi ja ansaitsisi korkeamman sijoituksen listalla, mutta Stun hohtoa himmentää se, että hän heilasteli jonkun keskinkertaisen ja merkityksettömän valokuvaajanaikkosen kanssa.

Viides beatle nro 16: Pete Best
Jos Pete olisi suostunut kampaamaan moppitukan, niin The Beatlesin historia olisi nyt toisenlainen ja järjestysnumerokin olisi parempi.

Viides beatle nro 17: Mal Evans
Ilman Malin musikaalista panosta The Beatlesin musiikki olisi paljon köyhempää. Mal onnistui yhdellä sormella, yhdellä nuotilla (A) ja yhden kerran tiivistämään koko orkesterin siihenastisen musiikillisen kehityksen kompaktiin pakettiin. Kahdella nuotilla sijotus listalla olisi parempi.

Viides beatle nro 18: Neil Aspinall
Ilman roudareita ei homma pyöri. Valitettavasti tätä nöyrää ja palvelualtista duunaria rangaistiin myöhemmin Apple Corpin hommilla, vaikka parempi olisi hänen ollut ottaa vastaan ihan mikä tahansa muu työ.

Viides beatle nro 19: Brian Epstein
Synnynnäinen bisnesmies ja äärimmäisen tarkka talousihminen, jonka ansiosta The Beatles solmi taloudellisesti loistavia sopimuksia, ansaitsee maininnan ainoastaan listan loppupäässä, koska hän joutui jättämään hommat kesken vuonna -67 ja sen jälkeen The Beatlesin jäsenet joutuivat kituuttelemaan köyhyysrajan tuntumassa kansaneläkkeelle asti.

Viides beatle nro 20: George Martin
Se, että on yleisavain äänitysstudiolle ja osaa sanoa Geoff Emerickille milloin pitää painaa rec-nappia, ei oikeastaan riitä minkäänlaiseen sijoitukseen viides beatle -rankingissa. George on kuitenkin jo aika vanha, joten otetaan hänet säälistä mukaan.

Tässä on lopullinen totuus viidennen beatlen mysteeristä. Toivon journalistien vastaisuudessa otsikoita aiheesta tehdessään käyttävän termin viides beatle lisäksi myös ylläoleviä järjestysnumeroita. Siis tyyliin: ”Viides beatle nro 13 yllätysesiintyjäksi Lappeenrannan laulukilpailuun”. Näin lukija ei saa turhia sydämentykytyksiä jännittäessään kenestä viidennestä beatlesta on kulloinkin kysymys.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Viisikko ja viidennen beatlen arvoitus

  1. Digiseniili sanoo:

    Viides Beatle numero kahdeksan oli myös James Bond. Tais olla anglofiili, eikä mikään fennomaani koko jätkä. http://www.ts.fi/kulttuuri/719495/Sibelius+soi+James+Bond+elokuvien+teemassa

  2. Sari sanoo:

    Olin erityisen vaikuttunut Maharishin sekä Mark Shipperin näkymisestä listalla. Jatkoon!

  3. Jarzzi sanoo:

    Kyllä mie jotenkin miellän tuon jutun niin ettei ole kuin kaksi fifth-Beatlea (eli viidettä Beatlesia) ja ne ovat jaetulla sijalla Brian Epstein ja George Martin. Kumpikin ovat olennaisia koko Beatlesin historialle eikä ilman molempien panosta olisi jutusta tullut mitään. Soittomiehiä (sekä hyviä että huonoja, en nyt yleensä ole ketään ilkeästi maininnut mutta Pete Best oli oikeasti kammottavan huono rumpali ja sen valitettavasti kuulee tallenteilta joissa tempo horjuu sekä olemattomat fillit loistovat poissaolollaan, ei ollut nimii enne) on aina bändillä kuin bändillä historia täynnä mutta asiat tapahtuvat oikeiden henkilöiden kautta ja täten nämä kaksi henkilöä olivat ne merkityksellistä ihmistä jotka edesauttoivat sen että The Beatles:ista tuli se instituutio minä se nykyään tunnetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s