Dr. Helander – Country boy

helander_country_boyMusiikkimakuni on monipuolinen tai sekava, tulkinnasta riippuen. Keskustelupalstoja ja vastaavia lukiessa näyttää siltä, että monipuolisuus on pahe ja musiikissa diggailua tärkeämpää on se mitä vihaa. Joku vihaa kaikkea, joka ei ole saanut viittä tähteä Rumban levyarvostelussa, toinen vihaa kaikkea suosittua. Vihaan Beatlesia -kommentti herättää aina enemmän keskustelua kuin vaikka seikkaperäinen analyysi Strawberry fieldsistä tonaalisen hierarkian näkökulmasta tai pohdiskelu Andy Whiten merkityksestä bändin loppuvaiheen tuotannon rumputyöskentelyssä.

Itse en näihin vihakeskusteluihin jaksa osallistua. Järkevämpi sauhuta siitä mistä pitää. Pidän kovasti bluesista. Jos musiikissa on edes etäisesti jonkinlainen blues- tai tarkemmin sanottuna afroamerikkalainen rootspohja, niin todennäköisesti se kolisee minulle. Vanhoina ei-niin-järin-poliittisesti-korrekteina aikoina olisi puhuttu neekeri- tai viidakkomusiikista. Vaikka koin varsinaisen bluesherätykseni vasta aikamiehenä, niin ilmeisesti kymmenkesäisenä alkanut Elvis-diggailuni on aiheuttanut sen, että bluesmainen musiikki on toiminut aina. Elvishän oli kova blueslaulaja.

Ostin Dr. Helanderin tuoreen Country boy -lp:n. Helander Co:n 15 vuotta sitten julkaistu Fodder on yksi parhaita kuulemiani kotimaisia blueslevyjä. Muita parhaita ovat esim. Jo’ Buddyn duo- ja soolotuotanto, Honey B. & The T-Bonesin Terryfying stories from T-Bone Town ja Helge Tallqvistin & Groovy Eyesin Plays Geroge ’Harmonica’ Smith. Näille on yhteistä se, että niissä on onnistuttu tekemään persoonallista, monipuolista ja jopa modernia perinnemusiikkia. Tosin Tallqvistin ja Groovy Eyesin loistavan Smith-tribuutin ansiot ovat enemmän autenttisuudessa kuin modernisuudessa.

Dr. Helanderin Country boy seilaa perinteisessä ilmaisussaan Tallqvistin linjoilla. Tallqvistin levy tosin on ankaran sähköinen, Country boy akustinen. Country boyta ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa moderniksi tai millään tavalla bluesia uudistavaksi levyksi. Ei sen tarvitse semmoinen ollakaan. Se on Muddy Watersin Folk singerin ja Buddy Guyn Blues singerin tapainen suorastaan oppikirjamainen näyte bluesista. Muddyn ja Buddyn tavoin Helander onnistuu opettamisessaan mainiosti. Country boy kertoo paitsi tekijänsä musiikillisesta historiasta myös niistä juurista, jotka ovat käytännöllisesti katsoen kaiken länsimaisen rockmusiikin perusta.

Kitaristi-laulaja Ilkka Helanderin lisäksi Country boylla soittavat mm. Esa Kuloniemi, Charlie Musselwhite ja tietenkin Olli Haavisto, joka on myös tuottanut levyn. Ilman Olli Haavistoa ei tässä maassa varmaan pysty roots-levyä tekemään. Country boy sisältää kahta biisiä lukuunottamtta pelkkiä bluesklassikoita. Patton, House, Johnson, Waters, Carr, Jacobs, Wells, Hopkins. Tuttuja nimiä alan harrastajille kaikki. Yhden biisin krediiteissä lukee Kuloniemi ja Helander, yhdessä pelkkä Helander. Jotenkin tutuilta nekin kappaleet kyllä kuulostavat, mutta niin blues aina.

Dr. Helander esittää akateemista bluesia. Helander kun on tohtori ihan oikeasti ja Country boy tosiaan käy jonkinlaisesta maalaisbluesin oppikirjasta. Country boyn vertaaminen Folk ja Blues singer -levyihin ei ole ollenkaan yliampuvaa. Kaikilla noilla levyillä on sellainen ”näytetään nyt muillekin miten sitä perusbluesia oikeasti soitetaan” -fiilis. Orjalaivojen tuskainen matkanteko tai plantaasiherrojen ruoskanviuhunta ei millään näillä kolmellä levyllä enää kuulu, mutta ammattitaitoinen, aidosti bluesin syvintä olemusta ymmärtävä sydämeenkäyvä musiikki kuuluu.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s