Merituuli – s/t

merituuli_walleniusKun Tuuli tyyntyy, Meri raivoaa. Jotenkin noin kirjoitti Jukka Parkkinen mainiossa lastenkirjassaan Suvi Kinoksen muistelmat. Kirja tuli väistämättä mieleen Merituulen cd:tä kuunnellessani. Merituuli kun on yhtä kuin sisarukset Meri ja Tuuli Wallenius ynnä iso joukko muita muusikoita. Liekö Parkkinen perhetuttuja.

Merituulen debyyttilevy yllätti. Hivelevän kaunis laulu ei ollut yllätys, sen verran olen Walleniusten musiikkia kuullut. Mutta en arvannut, että sisarukset tekevät näin mahtipontisen, äänekkään levyn. Ensimmäiset ajatukseni levystä olivat, että Johanna Kurkela kohtaa Vuokko Hovatan. Keijukaishelinä törmää lievästi 70-lukulaiseen tiedostavuuteen. Tuo lievä 70-lukulaisuus -lähinnä laulutyylin osalta- on hämmentävää, sillä Walleniukset ovat perin nuoria. No, luultavasti sekoitan taiteellisuuden tiedostavuuteen.

Oli miten oli, Merituulen debyyttilevy on komeaa kuultavaa. Kuulas tunnelmointi ja herkkä laulelmallisuus paisuu välillä moderniksi suomirokiksi. Kappaleet Ihan kuka vaan, Kuu ja Unta kuin kilpailevat siitä mikä niistä nousee korkeimpiin äänivalleihin loppua kohti. Jytinä on melkoinen.

On hämmentävää, että nykyisin niin monet ensimmäisen levynsä julkaisseet artistit ovat jo täysin valmiita. Kuten tämäkin. Kai se kertoo jotain suomalaisen musiikkikoulutuksen tasosta. Kilpailu alalla on niin kovaa, että vanhalla kunnon kolme sointua hatarasti haltuun ja keikalle -metodilla ei pärjää.

Meri ja Tuuli ovat säveltäneet ja sanoittaneet levyn kaikki biisit. Heillä on selkeä ja kypsä näkemys siitä miltä haluavat kuulostaa. Tuottajan nimeä ei kansiteksteistä löydy, homma lienee ollut omissa ja äänittäjien käsissä. Ulkopuolinen korvapari olisi voinut olla lauluosuuksia äänitettäessä paikallaan, sillä sanojen venyttäminen epäsuomalaisesti (meloodioita, uunelmooit, tunneet minuut, muuistan, luoonaasi) käy koko levyn mitan jatkuessaan korviin. Ehkä se on tarkoituksellinen taiteellinen tehokeino, mutta jossain määrin se häiritsee.

Oikein kun nyt kriittiseksi yllyin, niin semmoiset terveiset levyn ja kansivihkosen graafisen ilmeen suunnitelleelle, että vielä levyjäostava väestö on iältään sellaista, että se joko käyttää tai sen pitäisi kiireesti ruveta käyttämään kaksiteholaseja. Valkoinen pienellä präntätty teksti vaaleanharmaalla kiiltävällä pohjalla aiheuttaa suunnattomia ahistuksen tunteita omasta vanhenemisesta.

Hyvä levy noista parista pikkuviasta huolimatta. Ensi yönä unissani todennäköisesti sieluni korvin kuulen, kuinka Walleniuksen sisarukset kokevat folk- ja countryherätyksen, hankkivat tuottajakseen Mika Kuokkasen tai Dave Rawlingsin ja rupeavat tekemään Gillian Welchin, Ninni Poijärven ja First Aid Kitin tyylistä kamaa. Merin ja Tuulin äänet sekä biisinteko- ja soittotaito olisivat täydellinen kombinaatio moderniin roots-tyyliseen musiikkiin. Itse asiassa joissain kappaleissa jo oli First Aid Kit -fiilistä. Ainakin biisissä Kotiin. Jos Merituuli lähtee sille linjalle, niin olen sulaa vahaa.

Meri ja Tuuli Wallenius ovat kotoisin Imatralta. Vakaana aikomuksenani on ollut kirjoittaa blogissani kaikista mahdollisista Parikkala-Imatra -akselilla julkaistuista kiinnostavista äänilevyistä, mutta en kerkiä. Nytkin on vuoroaan odottamassa Maurisen Akan Pojan mustalaisfolkkailu Köyhä ja outo sekä Sermon on the Mountainin, eli Onni Kauppisen tyylikäs ja ihmeen valmis singer-songwriter -osaston Unreachable. Muitakin julkaisuja varmasti on, mutta mistä niitä kaikkia tietää.

Niin tosiaan. Imatralaisista tuli mieleeni, että Merin ja Tuulin veli on Ville Wallenius. Jokohan se Riverdog Samsonin uusi levy kohta ilmestyy…

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s