Henkilökuvia äänilevyjen keräilijöistä, osa 2

Seppo, 45 v., museoassistentti

Seppo on mestarillinen salakuljettaja. Hän pystyy tuomaan kotiinsa parhaimmillaan lähes 70 äänilevyä ilman, että vaimo huomaa. Hänen muka eväiden kuljettamiseen hankkimansa olkalaukku on kustomoitu siten, että sinne mahtuu n. 15 sentin nippu 12-tuumaisia vinyylilevyjä ilman, että laukku pullistuu. Levykaupassa käydessään Sepolla on mukana vanha Mega Epe’sin muovikassi, johon hän uudet ostoksensa laittaa. Näin hän voi kotona sanoa, että ”eeen minä ole uusia ostanut, nää oli vaan Keijolla lainassa nää”. Sepon vaimo uhkaa avioerolla, sillä Sepon levyhylly on laajentunut kahden viime vuoden aikana 2,4 metriä.

Kimmo, 45 v., yksityisyrittäjä

Nuoruutensa idealistisessa hippivaiheessa kommuunissa asuessaan Kimmo myi kaikki levynsä pois. Myöhemmin hän on ostanut ne kaikki uudelleen ja lisäksi hänen levyhyllynsä on nyt viisi kertaa suurempi kuin myyntiaikaan. Vuosi sitten sain Kimmolta tekstiviestin: ”Tämän alemmas ei ihminen pääse: Ostin Levy-Eskoilta Marillionin lp:n, jonka sisäkannessa on omat nimikirjaimeni.”

Jukka-Pekka, 43 v., työtön, rengassesonkiaikaan apulaisena paikallisella autokorjaamolla

Jukka-Pekan elämä muuttui 12-vuotiaana, kun hän näki Hittimittarista W.A.S.P:in I wanna be somebody –videon. Jukka-Pekan suosikkivaate on edelleen rintanapeilla, Mötley Crüen selkälipulla ja niiteillä koristeltu farkkuliivi vuodelta -85. Liiviä on pitänyt leventää saumoista kolme kertaa. Pesty sitä ei ole. Kasarihevistä Jukka-Pekka tietää kaiken, hänellä on Suomen täydellisin kokoelma alan levyjä. Jukka-Pekan suurin aarre oli Blackie Lawlessin yleisön joukkoon heittämä lihapala vuoden -84 keikalta. Lihapala oli pakastimessa 15 vuotta, kunnes äiti syötti sen vahingossa kissalle. Saatuaan viime vuonna elämänsä ensimmäisen tyttöystävän, Jukka-Pekka pitää farkkuliiviä enää Iron Maidenin keikoilla. Mustista stretchfarkuista ja takatukasta hän ei luovu. Etäisesti Doron näköinen tyttöystävä hyväksyy tämän.

Mikko, 34 v., kirjanpitäjä

Mikon innostuessa musiikista vinyyli oli kuollut. Trendikkäänä edelläkävijänä hän kuitenkin huomasi hyvissä ajoin ennen nykyistä vinyylibuumia, että on cool ostella lp-levyjä. Mikko luki kaikki levykeräilyä käsittelevät kirjat ja pystyy väittelemään neljä tuntia siitä milloin levy muuttuu mintistä near mintiksi. Kaikkein mieluiten Mikko jättäisi kaikki ostamansa levyt ns. factory sealediksi ja kuuntelisi ne Spotifysta ettei arvo laske, mutta hän kuitenkin varovasti viiltää ostamistaan uutuuslevyistä kutistemuovin auki, ottaa levyt pois alkuperäisistä sisäpusseista ja laittaa ne uusiin pehmustettuihin pusseihin. Varovasti hän ujuttaa levyt uusissa sisäpusseissa kansia suojaavan muovin sisään. Ei siis missään nimessä kansien sisään. Alkuperäiset sisäpussit hän myös asettaa varovasti suojamuovin sisään ja kansiin hän työntää sopivankokoisen tukevasta kartongista leikatun neliön, joka tukevoittaa kannen siten, ettei se vahingossakaan pääse yhtään taipumaan. Sen jälkeen hän asettaa levyn varovasti hyllyynsä ja ihastelee sitä. Mikko on sitä mieltä, että näin käsiteltynä levy pysyy mint-kuntoisena -olettaen ettei sitä koskaan kuunnella- vaikka vakavammin keräilyyn suhtautuvat ovat sitä mieltä, että near mintkin on liian korkea luokitus levylle, joka on kerran otettu pois alkuperäisestä sisäpussistaan.

Advertisement

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Henkilökuvia äänilevyjen keräilijöistä, osa 2

  1. Anneli sanoo:

    Missä ovat Pirjo, Tiina, Päivi, Joanna ja Janika?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s