Mantelikala – Oo-ee-oo!

mantelikala_kasettiOstin ensimmäisen levysoittimeni rippikouluikäisena vuonna -85. Siihen asti olin kateellinen kavereilleni, joilla oli levysoitin. Inhotti ostella kasetteja -valmiiksiäänitettyjä kasetteja, kuten tuolloin sanottiin- ja katsella tavaratalossa kaihoten älppäreitä. Kyllä, siihen maailmanaikaan jopa tavarataloissa ja kodinkoneliikkeissä myytiin levyjä ja kasetteja. En tunne minkäänlaisia lämpimän nostalgisia tunteita c-kasetteja kohtaan. Kolmea erityisen tärkeää kasettia lukuunottamatta (Elvis, Duran Duran ja Thin Lizzy) annoin kaikki muinoiset kasettini kaverilleni Petelle.

Kun vuonna -97 ostin viimeksi kelvolliset stereot, niin en ostohuumassa muistanut hommata kasettidekkiä. Tajusin sen vasta pari viikkoa ostamisen jälkeen. Kertaakaan en ole dekkiä kaivannut.

Vaan tänään sain kirjeen. Siinä luki näin:

”Moro!
Kirjoittelit taannoin aiheesta cd-sinkun järjettömyys.
No me aateltiin pistää paremmaksi.
Mukavaa syksyn jatkoa!
-Michka-”

En voinut kuin nauraa; kirjekuoresta löytyi Mantelikala -nimisen orkesterin c-kasetti. Ja mikä parasta eli järjettömintä, kolmen biisin c-kasetti. Jonkinlainen kasettisinkku siis… Eikä tässä vielä kaikki! Kasetilla on samat kolme biisiä sekä a- että b-puolilla. Way to go, Michka! Mitä seuraavaksi? Kelanauha-ep? Savikiekko?

Löysin kotoa jopa kaksi kasettisoitinta, kun aikani etsin. Ensimmäinen soitin ei toiminut, toinen onneksi pelitti. Vähän aikaa piti miettiä miten perin kasetti sinne luukkuun työnnetään. Onnistuin lopulta. Mantelikalan laulaja Michka Hoffrén on ex-70-luvun Vihannes, joten arvasin mitä tuleman pitää. Punk-vetoista suomirokkia. Ei ramopoppia varsinaisesti, mutta sinne päin kuitenkin, joten hyvin tämän voi laittaa samalle janalle Vihannesten, Tappajatomaattien ja vastaavien kanssa.

Eihän sille mitään voi, mutta aika nostalginen fiilis sittenkin tuli, kun musiikki rupesi kasetilta soimaan. Hieman se tuli niinkuin komerosta, ei kirkkaasti eikä todellakaan korvia särkevän ylikompressoidusti. Mieleeni tulivat lapsuuden kesät ja serkkulikan umpisurkea mankka, jonka virtajohto syöksi kerran tulta, Kimmon kanssa kasetilta kasetille ilman välipiuhaa tehdyt äänitykset, koulupäivien jälkeinen Rockradion päivystäminen sormi rec-nappulalla ja katkenneen nauhan korjaaminen teipillä. Tuli lämmin olo. Mantelikala taisi parantaa minut c-kasettivihastani.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Mantelikala – Oo-ee-oo!

 1. Michka sanoo:

  Kasiraitakasettijulkaisu ois aika pop. :)

 2. Lauri sanoo:

  Kiitokset Michkalle! Maailmalla on vielä toivoa jos Mikakin kirjoittaa jotain positiivista C-kasetista.

 3. Kaima stadista sanoo:

  ”…Kimmon kanssa kasetilta kasetille ilman välipiuhaa tehdyt äänitykset, koulupäivien jälkeinen Rockradion päivystäminen sormi rec-nappulalla…”. Tulipas taas niin nostalginen fiilis – mullakin oli sattumoisin Kimmo-niminen ”bestis” niinä vuosina.

  Itseasiassa hiljattain kuuntelin yhtä mixtapeani, mitä kaikkea siinä olikaan radiosta ja levyitä äänitettyä iloisessa sekamelskassa. Joidenkin kirjekavereiden kanssa vaihtelin joskus harkitummin koottuja kokoelmakasettejamme. Sellaisen kuuntelemisessa oli enempi sellaista käsin tehdyn ja henkilökohtaisuuden tuntua kuin kotipolttoisessa CD:ssä, niin innolla kun sen ottikin hetkeksi aikanaan vastaan.

  En ole toistaiseksi raaskinut heittää pois c-kasettejani. Tämän hetkinen kunnolla toimiva kasettinauhurini on mikä lie kymmenen vuotta sitten Kodin Anttilasta ostettu. Sinänsä melko tarpeeton kapistus output-liitännän puuttumisen vuoksi, sillä on ollut aina välillä mielessä pienen digitointiurakan suorittaminen. Ehkä jonakin sateisena päivänä tms…

 4. utelias sanoo:

  Saakos tätä c-kasettia jostain?

 5. utelias sanoo:

  C-kaseteista pidän itse kovasti. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s