George Cloudy

george_cloudyTee se Joutsenossa. Eihän tätä kukaan usko, mutta nyt jo edesmennyt Joutsenon kaupunki ihan oikeasti mainosti itseään tuolla iskulauseella. Joku konsultti veti siitä taas isot rahat. Koska olemme Suomessa, niin joku toinen neropatti väänsi sloganiin luonnollisesti jatkon: Pane Rauhassa. Tunnen ylpeyttä suomalaisuudestani.

Ei Joutsenossa pelkkää irstailua kuitenkaan harrasteta. Sieltä ponnistaa George Cloudy -niminen orkesteri. Kulttuurialan moniottelijoiden Lauri Kuosan, Heikki Pöyhiän ja Juuso Partasen Hanna Kaskelalla vahvistettu kauniiseen stemmalauluun panostava folkrock-henkinen kokoonpano. Heiltä ilmestyi juuri ensimmäinen äänilevy. Ja jos tarkkoja ollaan, niin Joutsenosta ja Imatralta bändi ponnistaa.

Kuosa ja Pöyhiä ovat Imatran teatterin vakituista kalustoa, samoin Kaskela. Äijät ovat muutenkin monessa mukana. Bändin kannalta jopa liian monessa, mutta jos meinaa itsensä musiikilla tai yleensä kulttuurilla elättää, niin nykyaikana ei voi keskittyä vain yhteen juttuun kerrallaan. Kuosalla ja Partasella on George Cloudyn lisäksi ainakin Solar Apparatus -niminen yhtye, Pöyhiällä Riverdog Samson. Multi-insturumentalisti ja kuvataiteilija Partanen on kunnostautunut mm. jäänveistossa. George Cloudyssa Kuosa ja Pöyhiä kitaroivat akustisesti, Partanen soittaa bassoa ja haitaria, Kaskela viulua. Kaikki laulavat. Kauniisti.

George Cloudy on varmasti kyllästymiseen asti saanut kuulla Crosby Stills & Nash -vertailuja. En usko heidän siitä kuitenkaan harmistuvan; bändi soittaa keikoillaan ainakin Marrakesh expressiä ja Carry onia. Rokin turmelemat korvani ovat kuulevinani musiikissa myös selkeää Fairport Conventionin ja yleensä kelttihenkisen folkin vaikutusta. Bändi kävi taannoin kirjastossamme keikalla ja tilaisuus oli ihastuttava. Suu loksahti auki monelta muultakin kuin minulta, kun pojat alkoivat laulaa.

Heti aloitusbiisi Thoughtwave helkkyvine kitaroineen, viuluineen ja kuulaine stemmalauluineen kertoo missä mennään. Ei äkkiseltään tule mieleen vastaavaa suomalaista orkesteria, joka tekisi tämäntyyppistä singer-songwriter -kamaa. Lähimmät vertailukohdat (esim. Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen) ovat löytäneet juurensa enemmän uuden mantereen perinnemusiikista. Kaikki kappaleet ovat orkesterin omaa käsialaa.

Levyn helpoimmin mieleenjäävä raita on Oh, Guyana. Jaksan ihastella sitä koko yli seitsemänminuuttisen kestonsa ajan. Frog in a well progeilee biiseistä Firestompin ohella ehkä eniten kansanmusiikin parissa. Hitaasti tunnelmoiva ja kasvava Tulentalloja on levyn ainoa instrumentaali. Tai kyllähän siinäkin lauletaan, mutta melkein instrumentaali kuitenkin. Elokuvallista ja maalailevaa tunnelmointia.

Yksi levyn huippukohtia on surumielinen Exile. Partasen haitari luo biisiin slaavilaista tunnelmaa, joka melankoliseen suomalaisluonteeseen aina vetoaa. Wind chimes vie ajatukset jossain määrin Riverdog Samsonin suuntaan. Tosin tässä kuten kaikissa muissakin biiseissä on mukana se oleellinen kansanmusiikinomaisuus, joka tekee George Cloudysta George Cloudyn. Lämpimän herkästä Come aroundista voi halutessaan kuulla Simon & Garfunkelin kaikuja ja päätöskappale Everybody’s got something palauttaa levyn lähtöpisteeseen, CS&N:iin. Sen jälkeen on hyvä aloittaa kuuntelu alusta, uudestaan ja uudestaan. Olen kolmessa päivässä kuunnellut tekeleen harvinaisen monta kertaa.

Levyn kansikuva on ajattoman tyylikäs. Harmi, että kotelo on pelkkä pahviläpyskä. Tämä musiikki olisi ansainnut laadukkaamman pakkauksen avattavine kansineen ja kunnon kansiteksteineen. Taloudelliset realiteetit on kuitenkin pakko hyväksyä, musiikki on tärkeämpää kuin ulkoasu. Ja levyä jaellaan lisäksi ihan naurettavaan hintaan, joten turhaan urputan. Onneksi mukana on liite, jossa tekstit ja muut oleelliset tiedot.

Vaikka George Cloudy ammentaa vanhasta, on se kuitenkin uutta ja tuoreenkuuloista. Sydämellä tehtyä, laadukasta musiikkia. Lämpimästi toivon, että bändi ei jää pelkäksi projektiksi, vaan jatkaa ja kehittyy kuten bändeillä joskus ennenvanhaan tapana oli.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: George Cloudy

  1. O-P sanoo:

    Ansiokasta artikkelia täsmennän sen verran, että konsultti ei vetänyt hilloja sloganista. Sen takana on iha silloisen kunnan virkamies, joka sen keksi otona. Nerokasta yhtä kaikki. -Ola

  2. Jukka Reimola sanoo:

    Tuosta tuli mieleeni, kun Cumulus-hotelliketjulla oli takavuosina mainoslauseenaan ”Cum Nights”. Ne mainokset hävisivät ennätysajassa, kun joku kehotti tsekkaamaan englannin slangisanakirjasta, mitä ”cum” tarkoittaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s