Kesälomareissu

lomaKesäloma. Olen juuri viettänyt elämäni parhaimman viikon. Olo on epätodellinen, kaiken sen paskan jälkeen mitä viime vuodet ovat olleet. Juhannukselta alkanut seitsemän päivän ihana rupeama huipentui Naiseni ja lasteni kanssa tehtyyn lomamatkaan. Niinkin eksoottiseen paikkaan kuin Tampereelle. Suomea siellä puhuttiin, kuitenkin. Tai ainakin kutakuinkin. Hämäläiseen hitauteen hermostuin vasta kun olin ollut kaupungissa jo lähes tunnin: Onks saateri viäköön pakko siinä kassalla jumittaa nääs ja jauhaa kaikki maharolliset asiat, vaik takana oj jono? Vain yhdessä levykaupassa kerkesin käymään, mutta yhtään ei haitannut. Muitakin ja jopa mielenkiintoisempia paikkoja Mansesterissa oli.

Kotimatkalla kävimme katsomassa Hauhon keskiaikaista kivikirkkoa. Sitä, josta Juice Leskinen on tehnyt laulun. Korkea on kirkko, on se. Vaan mikä parasta, Nainen huomasi Hauhon raitilla Aikomus -nimisen kirpputorin. Sinne siis. ”Myö ei tulla, myö jäähään autoon” kuului takapenkiltä. Sen kun vaan, säästyypä rahat. Aikomus osoittautui siistiksi ja tilavaksi oikeaksi kirpputoriksi. Oikeaksi siinä mielessä, että se ei ollut ammattimyyjien valtaama kallis uuden tavaran kauppa, vaan siellä oli käyttäjilleen tarpeettomaksi jäänyttä hyvää ja halpaa kamaa. Näin vielä levyjäostavaan väestönosaan kuuluvana en sinänsä valita siitä, että ammattilaiset myyvät kirpputoreilla levyjään samaan tai liki samaan hintaan kuin vielä jäljellä olevat kivijalkaliikkeet. Niitä kivijalkaliikkeitä kun ei enää juuri ole. Ilman kirppisjobbareita netti olisi ainoa mahdollisuus levyjen ostoon ja postikulujen takia sitä ei viitsi aina tehdä. Oli silti mukava löytää perinteinen kirppis, jossa myyjien tavoitteena ei ole toimeentulo, vaan itselleen tarpeettomasta tavarasta eroon pääseminen.

Naiseni osti priimakuntoisia Ajan sävel -lehtiä. Oli siellä levyjäkin. 99 % niistä oli sitä perustauhkaa, jota ovat kaikki paikat pullollaan ja joista ei ole muuksi kuin kulhoiksi. Mutta yhdellä myyjällä oli muutama erittäin hyvä levy hintaan 2 €/kpl. Jolly Jumpers, R.E.M., The Cure, Turbonegro ja The Grit. Ostin ne tietysti pois. Lisäksi eurolla nipun sinkkuja. Adam and The Ants, Bananarama, OMD ja jotain vähän kehnompaa kamaa. Samalla pöydällä oli muutama tiukasti narulla sidottu kymmenen lp:n paketti, paketin hintana kaksi euroa. Sen verran sain kurkisteltua, että yhdestä nipusta pilkisti eräs kaikkien aikojen klassikoista, eli Timo T.A. Mikkosen Joulusydän. Jo vain siitä piti kaksi euroa maksaa. Tulis vaan äkkiä nyt joulu.

Kotona avasin paketin. Sieltä löytyi Mikkosen lisäksi Matias Sassalin Elämä juoksuhaudoissa, Kössi Härmän kokoelma, Bogart Co:n Only lonely, Tyynen Pim peli pom. Ööh… Tuota tuota. Onhan tuo Matias sen verran raju, että sen voisi vaikka hyllyyn upottaa. Ja Kössi Härmä on tietysti tuleva keräilyharvinaisuus, säilön sen ilmatiiviiseen pussiin ja suljen humidorilla varustettuun kassakaappiin. Paketissa oli myös ennestään hyllystäni löytyvät Loirin Leino-levy ja Cliftersin Sexi on in. Vaan kyllä ilmeeni kirkastui, kun sieltä löytyi myös Viktor Klimenkon Stenka Rasin, Kaj Chydeniuksen Kabareelauluja ja etenkin Jigsawn Ujo poika! Siitä olisin oikeassa levykaupassa voinut maksaa huomattavasti suuremman summan kuin sen 20 centtiä, joka tuolle nyt hinnaksi jäi.

Äänitin Jigsawn älppärin nimibiisin teininä 80-luvulla radiosta ja kuuntelin sitä lukemattomia kertoja. Se kuulosti silloin niin tuskaisen omakohtaiselta. ”Meno jatkuu kiihoittaen jokaisen, jengi veivaa tosissaan. Ujo poika katsoo alta kulmien kummaa telttaa housuissaan. Aika rientää, kaikki etsii toisiaan, huuli lentää, siirtyy siihen asiaan. Ujo poika kädet työntää taskuun vaan.” Viheliäisen inhorealistinen näkemys ujon maalaispojan nuoruudesta. Nyt tuota voi kuunnella jo masentumatta. Hieno löytö!

Hauho on hieno kylä ja Aikomus hyvä kirpputori. Tulivat ne lapsetkin sinne loppujen lopuksi. Ostivat paljon hyvää tavaraa. Mm. pehmolelun ja lasisen banaanin. Hankimme Naiseni kanssa Aikomuksesta ensimmäiset Yhteiset Astiat tulevaan Pesäämme. Vastakohta lusikoiden jakamiselle, niinku. Tuntui hyvältä se.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Huuhaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Kesälomareissu

 1. texjazz sanoo:

  Napsahti tuosta mukava kesäinen fiilis.

 2. Sammyjoe sanoo:

  Mukava teksti ja tulihan tuossa jo fiilikset siihen että omaa lomaakin pääsee kohta viimein viettämään. Vois kyllä katsoa itsekin jos sitä hieman sivistäisi ja lähtisi jollekin reissulle, kenties sieltä löytyisi jotain levyjäkin samalla.
  Näyttäs löytyvän kivasti sekalaista levysettiä juuri silloin kun sitä vähiten kyttää ja onhan se aina jännää mennä pläräilemään erinäisiä levyjä mitä erikoisemmista levyhyllyistä.
  Oon muuten seurannu blogia koko ajan mutta enpä sitten ole saanut vähään aikaan aikaiseksi kommentoitua (no jospa se tuosta lähtisi vielä) ja taidan myöhemmin tehdä tunnuksen wordpressiin niin ei tarvii lymyillä nimimerkin takana. Jospa sitä vaikka tekis oman blogin vaikka..

  Harmi ettei 50’s Divaria enää ole olemassa sattuneesta syystä…siinä meni sekin Vuoksenniskan hyvä liike eikä tuosta kilpailevasta liikkeestä ole oikein mihinkään (jätän nyt nimen mainitsematta) ja sitäpaitsi uskomattoman siivoinen niiden Lappeerannan toinen liike kun eivät taida pahemmin inventaariota harrastaa (myyvät muuten todella huonokuntoista vinyyliä/cd:tä jopa ylihintaan ja paikka on aivan sekamelska eikä tommosesta tunkiosta edes huvita ostaa tai plärätä mitään).

  • Mika sanoo:

   No on siitä ”toisesta liikkeestä” sanottava (Imatran osalta, siis), että pojat ovat selkeästi petranneet siitä mitä se alkuun oli. Kyllä siitä vielä hyvä tulee… Hinnoittelun kanssa on kyllä melkoisia ylilyöntejä.

 3. Sammyjoe sanoo:

  Joo, kyllä se Imatran liike on ihan ok ja parantunut koko ajan. Ihan mielenkiintoista ollut seurata liikkeen kehitystä ja onhan se ihan erilainen kuin se Lappeenrannan liike.
  On siellä aina silloin tällöin tullut käytyä ihan varmuuden vuoksi tsekkailemassa tarjontaa ja näyttäs tuollakin olevan jonkin verran levyhyllyn osalta vaihtelevuutta eli asiakkaita riittänee vielä.
  Hinnoittelu on hankalaa joskus kun on oma mielipide tai arvio levyn arvosta, hinta-oppaita sekä netissä olevat myynti-sivustot (jotka tosin saattavat hieman vääristää kuvaa jos joku onnistunut myymään ylihinnalla viimeisen vuoden aikana).

  Olihan tästäkin aiheesta jo puhetta siellä facebookin vingutus-ryhmässä, eli jopa nämä muutamat työkseen levyjä myyvät ja keräilevät ovat myös ihmetelleet mihin joidenkin arvokkaina pidettyjen levyjen korkeat hinnat perustuvat (karkeana esimerkkinä Elonkorjuu – Harvest Time) kun kuitenkin suht helposti ollut saatavilla vuosien varrella. Tuotakin on ollut messuilla myynnissä joka vuonna (olen neljät messut esim. tänä vuonna tsekannut). No ehkäpä priimakuntoista yksilöä harvemmin. Samalla taas jotkut muut vanhat levyt (joista ei välttämättä ole uusintaprässiä tai edes cd-levyä tullut) saattavat painua unohduksiin eikä niistä välttämättä niin paljon tietoa liiku tai ne eivät saa palstatilaa foorumeilla, tuo siis johtuu siitä että tuntuu monella olevan ne vakiolevyt joita kytätään eikä muut saa huomiota ollenkaan.

  • Mika sanoo:

   Joo, hinta helposti vääristyy, jos joku maksaa jostain pakko saada -levystä ”liikaa”. Ja kaikki eivät muista, että hintaoppaiden hinnat perustuvat minttikuntoisiin levyihin.

   Ootko muuten Antiikin Vuoksessa käynyt?

   MInulla on silleen hyvä tilanne, että musiikkimakuni on huono. Saan halvalla hyviä levyjä…

 4. Sammyjoe sanoo:

  Oon käyny, en tosin ihan vähään aikaan joten kaipa tuonnekin vois kohta taas tehdä visiitin.

  Kyllä sielläkin taitaa olla ihan suht ok tai perustarjontaa, tosin tuolla saa olla aika tarkkana kunnon kanssa ja hintakin voi olla mitä vain. En nyt muista kuka tuttu kommentoi tuota liikettä, mutta muistaakseni siellä oli kaupattu jotain vanhempaa Juicen (muistaakseni) levyä, siis myynnissä ollut kappale oli ollut selvä jälkipainos (2. painosta tms.) mutta hinta oli kuitenkin se mitä siitä originaalista pyydetään ja enpä tiedä oliko kuitenkaan mitenkään mainittu missään ettei ole se eka painos.
  Koko episodiin ja kenties muihinkin kokemuksiin tämän liikkeen kanssa tuttuni taisi vain tokaista ettei ole kovin hyvin tiedossa levyt myyjällä tai ettei ole niin omistautunut asiaan.
  Ehkäpä tuo Juice juttu oli vain moka myyjältä tai jotain? Sinänsä ymmärrän sillä eihän tuon liikkeen pääjuttu kuitenkaan ole vinyylien myynti..

  Ostin kyllä aikoinaan levyjä sen enempää piittaamatta mikä painos on tai mitä matriisi-tieto kertoo levyn alkuperästä, nykyään on onneksi kännykässä netti joten käy vaivattomasti discogs-sivuston tsekkaus aina kiinnostavan levyn tarttuessa käteen. Ehkäpä sitä on vain enemmän tietoinen hyvästä painoksesta ja etukäteen etenkin uusien prässien kanssa on hyvä tietää jotain, onhan esim. nykyisellä massatuotannolla tapana se että välillä jollain präässämöllä laatu heittelee kun tuotetaan liikaa vinyyliä lyhyessä ajassa. Melko paljon tullut tilailtua levyjä, etenkin ulkomailta mutta kenties uusien vinyylien ostossa voisi kenties keskitellä ostoksia enemmän kotimaisiin kivijalkaliikkeisiin ja vaikkapa Levykauppa Äx:ään, niin ainakin vaihto tai palautus toimii paljon vaivattomammin kuin EU:n maihin. No ehkäpä tähän asti ollut tuuria kun ei ole tarvinnut sen ihmeemmin vaihdella levyjä mutta kyllä se aina jännittää kun tulee levyjä postissa.

  Periaatteessa levyn painoksella tai formaatilla ei sinänsä ole kovin suurta merkitystä jos vain ainakin omiin sofistikoituneisiin korviin kuulostaa hyvältä, jopa paljon parjatut iTunes-kappaleet kuulostavat hyvältä kun soittaa asiallisen dac:in kautta vaikka kotistereoilla (sanana erittäin vanhahtava) kuunneltuna.
  En nyt usko että on mitenkään tullut osteltua ylihintaisena levyjä omaankaan kokoelmaan kun kuitenkin pitää pään kylmänä näiden kanssa, eikä sitten innostu liikaa kun näkee jotain kiinnostavaa mutta kallista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s