Catwalk

catwalkDostojevski sanoi jotain sellaista, että jos luvussa yksi mainitaan haulikko, on sitä käytettävä viimeistään luvussa kolme. Vai oliko se Tolstoi? No oli kuka oli. Mainitsin edellisellä sivulla orkesterin nimeltä Catwalk. Nyt kuuntelen sitä.

Catwalk? Mikä se semmoinen on, kysyy moni. Catwalk oli kotimainen jytäbändi, joka teki kaksi albumia 80-luvulla. Nimet Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen, Mikko Löytty ja Matti Takala kertovat varmaan enemmän kuin bändin nimi. Kitaristi Silvennoinen on tietysti Tabula Rasassa kannuksensa ansainnut progemies, jolle brittiblues ja brittibluespohjainen jytä lienevät kuitenkin ominta musiikkia. Catwalk edustaa jälkimmäistä genreä. Laulaja Vihinen on nykyisin tunnetuin joko teatterinjohtajana tai valmistumattajääneen Mannerheim-elokuvan käsikirjoittajana, Löytty on bassotellut vaikka missä ja Takala rumpaloinut mm. Juice Leskinen Slamissa.

Catwalkin -84 ilmestyneeltä bändin omaa nimeä kantavalta debyyttilevyltä löytyvä versio Hendrixin Firesta sai hyvät pisteet Levyraadissa. Se ei sinänsä ole hämmästyttävää. Hämmästyttävää on se, että muistan tällaisen 30 vuotta sitten tapahtuneen asian, vaikka en muista mitä tein tänään aamupäivällä.

Catwalkin eka on mainiota jytää. Ei mitään maatamullistavaa tai historiallisesti merkittävää, mutta just sitä kamaa jota levyhyllystäni löytyy vaikka kuinka paljon, mutta ei koskaan riittävästi. Tasaisen laadukkaalta levyltä nousee ehkä vähän yllättäen suosikeikseni popralli If you wanna ja bluesballadi Lonely time. Tai yllättäen ja yllättäen. Levy on monipuolinen. Tekihän kaikkien jytäbändien esi-isä Creamkin vakuuttavasti vaikka minkälaista kamaa ja Cream on varmasti yksi catwalklaisten yhteisistä suosikeista. Bändi jopa versioi White roomin. Levyltä löytyy myös rumpusoolo. Jos ketä kiinnostaa. Takala soitti soolon myös Juice Leskinen Slamin biisillä Tauko. Takala on niin kovaalyövä rumpali, että kukaan ei tietysti uskaltanut kieltää.

Älkää nyt vaan kuvitelko, että minulla olisi jotain rumpusooloja vastaan…

Pari vuotta debyyttiä myöhemmin ilmestyi Love is on the line -lp. Rumpusoundi on kasaristunut, tietenkin. Biiseissä on enemmän hittipotentiaalia, iskevämpiä riffejä ja kitarasooloja. En silti väitä, että tämä olisi levyistä parempi. Love is on the linella mukaan on tullut semmoista radiohakuisempaa amerikanmeininkiä, joka juuri noihin aikoihin pilasi monta hyvää bändiä. Esim. Take me ja Dead whale rock ovat jo melko kaukana brittijytäjuurista. Sinkkubiisi Why can’t I do it right on onnistunut yhdistelmä perusjytää ja radiopoppia. Levyn soundi on kovempi eikä enää niin ilmava kuin edeltäjällään. Biisit meinaavat muuttua junnauksiksi. Mutta kyllä mukana on perinteistä materiaalia ränttätäntästä ja bluesista alkaen. Jopa Free vilahti mielessäni jonkin biisin aikana, Lynyrd Skynyrd jonkin toisen. Tämän suurempia kehuja ei jytäbändille pysty antamaan ja pikkuisen pitkin hampain ne Love is on the linen kyseenollessa annankin…

Ääh, turhaan urputan. Hyviä levyjä nämä ovat, molemmat. Sitä salattua suomiheavyn historiaa. Minulle jytä ja heavy ovat synonyymejä, siksi uskallan sanoa noin. 80-luvun puoliväli oli vaarallista aikaa perinteiselle jytämusiikille, mutta Catwalk onnistui nippa nappa toimimaan rintaman oikealla puolella sortumatta kajaliin ja hiuslakkaan.

Mainokset

Tietoja Mika

Keski-ikäinen teini-ikäinen, jota kiinnostaa jaaritella levyistä, kirjoista ja välillä muustakin tarpeellisesta.
Kategoria(t): Kuuntelemista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Catwalk

  1. Sam sanoo:

    En muista eilisestä mitään, mutta sen muistan että Klaus Järvinen taisi soittaa ilmarumpuja kun varsinaista viedota ei biisistä ollut ja Evakkoreki Liikanen antoi kympin. Kaikkea sitä muistaakin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s